יקב יתיר: שיעור בתנ"ך
גם בתקופת התנ"ך שגשגו הכרמים במקום שבו בוצרים היום את הענבים של יקב יתיר. ארבעת היינות החדשים והמוצלחים של היקב יחזקו את מעמדו בעולם היין
מה הסוד של יקב יתיר? אחרי כתשע שנות פעילות, היקב, המציג כעת ארבעה יינות חדשים, זוכה שיינותיו יזכו לשבחים וכתרים מהמבקרים המחמירים ביותר בעולם, ובקבוקיו נמצאים כתף אל כתף במסעדות יוקרה בעולם עם המעולים שביינות.
מתחילת דרכו של היקב קובע בו את הטון המקצועי היינן המוכשר ערן גולדוואסר. אך ההסבר להצלחה הגדולה טמון כמובן בטרואר המדהים שהתגלה באזור יער יתיר, אשר מרגע שכרמיו הגיעו לבשלות נחשפו סגולותיהם הנפלאות של ענבי היין שצמחו שם. זהו גם שיעור מרתק על האופן שבו בארץ הזאת אפשר ללכת בעקבות ההיסטוריה, ולסמוך על כישרונם של הייננים המקומיים מתקופת התנ"ך, אשר במשך דורות ניסו וניסו עד שמצאו את השילובים הטובים ביותר של קרקע, אקלים, מקרו־אקלים ועוד. כיום נמצאים הכרמים ביער יתיר, היער הנטוע הגדול במדינה (כ־4 מיליון עצים, פרי עמלם של אנשי הקק"ל ב־1964).
מרלו-שיראז-קברנה, 2006. הבלנד הזה עשוי למעשה משישה סוגי ענבים: מרלו (35%), שיראז (24%), קברנה סוביניון (20%), מלבק (10%), קברנה פרנק (8%) ופטי ורדו (3%). כמו מנצח תזמורת המשלב בין הכלים השונים לכדי מוזיקה הרמונית אחת, כך היינן ביצירה הזאת שלפנינו. הענבים נבצרו בחלקות שונות של הכרמים ביער, שגובהן 650–900 מטר, תססו והתיישנו בנפרד בחביות עץ אלון במשך 12 חודשים בטרם עורבבו. אחרי הבקבוק נותר היין להתפתחות ביקב למשך שנה נוספת. התוצאה נפלאה: שילוב מענג של ארומות וטעמים שישתבח בארבע־שש השנים הקרובות. מחיר מומלץ: 107 שקל.
קברנה סוביניון, 2006. היין עשוי בתוספת של ענבי פטי ורדו (15%) מחלקות שונות, והתבגר במשך שנה בעץ אלון. הוא מציג בכוס אדום־ארגמן אלגנטי, ופותח אף עז של ניחוחות פרי יער ריבתיים, דובדבנים בשלים וארומות עץ וניליות מדגדגות ומפתות. הוא מרוכז, עשיר מאוד ומושך על הלשון, טעים וחלק ומעניק לחך סיומת ארוכה ומהדהדת. יין מרשים המבטיח גדולות בחמש־שש שנות ההתיישנות הצפויות לו. מחיר מומלץ: 126 שקל.
שיראז, 2006. עשוי בתוספת של ענבי מלבק (15%), אשר כמו ענבי השיראז תססו בנפרד והתיישנו בנפרד בחביות עץ אלון ישנות בנות שלוש שנים ומעלה. הבלנד הסופי בתוך הזן ועם המלבק נעשה בתום שנה. התוצאה מעוררת התפעלות רבה. זהו יין מעדן, בעל פירותיות מסחררת, רעננה ומפתה, גרגרי יער טריים, דובדבנים, צעיף ריח מעודן של תבלינים ורמזי עישון. על החך הוא עשיר וטעים עד מאוד. מחיר מומלץ: 134 שקל.
ויונייה, 2008. היין הלבן בהשקה האחרונה הזאת של היקב הוא חצי יבש, עשוי על טהרת הזן, מענבי שתי חלקות שונות. היין תסס והתבגר במכלי נירוסטה, ללא מגע עץ, והוא שומר על רעננות טובה וארומות פרי נקיות ומענגות, טרופיות ופרחוניות. מחיר מומלץ: 83 שקל.