$
חדשות האלכוהול

על הגובה: סדרת אלטיטיוד של ברקן

בסדרת אלטיטיוד החדשה של יקב ברקן מציינים על תוויות הבקבוקים את גובה הכרם מעל פני הים. אף ש-212 מטר מפרידים בין שני הקברנה סוביניון שנבחנו, שניהם מצוינים

שלמה פפירבלט 12:1924.05.09

זה היה ביום חם ביולי, באזור מדוק שבחבל בורדו בצרפת. סיימנו לטעום כמה מהיינות הטובים בעולם ביקב מוטון רוטשילד, נכנסנו לרכב עם אחד מעובדי היקב ויצאנו לדרך. אחרי נסיעה קצרצרה חלפנו על פני יקב אחר וכרם נאה סביבו. "מי זה?", שאלנו, והמארח השיב: "שום דבר מיוחד. הם עושים יין בסדר גמור, אבל לא כזה שמצדיק עצירה".

סדרת אלטיטיוד של ברקן. מטר רץ סדרת אלטיטיוד של ברקן. מטר רץ

 

הסיפור הזה מדגים להפליא את ההסבר למונח "טרואר" (Terroir, מצרפתית: קרקע, אדמה), שבעולם היין מציין את הגישה הייננית הצרפתית הקלאסית, הגורסת כי איכות היין היא תוצאה של חיבור מרכיבי הקרקע בכרם, על שכבותיה השונות, הטופוגרפיה, זווית החשיפה לשמש, הרוחות הקבועות וכיוון נשיבתן, האקלים והמיקרו־אקלים. פועל יוצא מכל זה הוא שגם מרחק של כמה עשרות מטרים בודדים בין הכרמים יכול להיתרגם להבדל תהומי באיכות היין. את המסקנה הזו ניסח באופן מדעי החוקר הצרפתי אוליביה דה סר, בספרו "זירת החקלאות", שיצא לאור בשנת 1600. לא השתנה הרבה מאז בבורדו.

 

נזכרתי בסיפור הזה כאשר יקבי ברקן השיקו לאחרונה במסעדת דיקסי, לצד מנות משובחות ותואמות שהכין השף חיים כהן, את יינות סדרת אלטיטיוד החדשים, מבציר 2006. מדובר בסדרת קטר, כלומר יין מושקע, העשוי בכמויות לא גדולות ומיועד למשוך את רכבת הבקבוקים הארוכה מאוד של היקב, ברובה יינות ביניים ויינות בסיסיים. על בקבוקי הסדרה מצוין גם גובה פני הקרקע של הכרם שממנו עשוי היין, והטועם מוזמן להשוות ולהתרשם מן ההבדלים שהטופוגרפיה מטמיעה בענבים, כולם מזן קברנה סוביניון. באזור החם יחסית שלנו יש לגובה הכרם - ובהתאם לכך להבדלי הטמפרטורות - השפעה טרוארית מובהקת.

 

בניגוד לעבר החליט צוות הייננים אד זלצברג, עירית בוקסר ויותם שרון לוותר על הגובה השלישי בסדרה: זה של 720 מטר. כרם דובב, שמספק את הענבים ליין זה, נפגע ב־2006 הן מידי שמים והן מיד אדם. ברד כבד פגע בו בסוף אפריל, בחודש אוגוסט הוא סבל מעומס חום בלתי רגיל, ואילו מלחמת לבנון השנייה הפכה אותו לאזור צבאי סגור ומנעה מהכורמים גישה ותגובה אפשרית לצרות האקלימיות. הבחירה בין פשרה ביחס לאיכות היין מגובה 720 מטרים, או אי עשייתו מבציר 2006, היתה קלה, לדברי הייננים - הם לא מתפשרים. אך שני היינות שנותרו גרמו נחת רוח אמיתית לטועמים.

 

קברנה סוביניון, אלטיטיוד +412 רזרב, 2006. עשוי ענבי כרם אבני איתן בדרום רמת הגולן, אשר יינם התיישן במשך 14 חודשים בחביות עץ אלון, רובן צרפתיות ומיעוטן אמריקאיות. יין מרשים, מרתק, עשיר בארומות עזות וריבתיות של גרגרי יער שחורים, דובדבן בשל ונגיעות של אספרסו חרוך ותבליני עץ עם אשליית וניל באף. על החך הוא מלא ורך, מורכב ומאוזן. יין שהתפתחותו בבקבוק בשנים הקרובות היא עניין לסקרנות. מחיר מומלץ: 135 שקל.

 

קברנה סוביניון, אלטיטיוד +624 רזרב, 2006. עשוי ענבי כרם עלמה בגליל העליון, ותקופת יישון דומה של 14 חודשים. גם הוא יין בעל גוף, אך יש בו שמץ של קלות רבה יותר, ההופכת אותו בשלב זה של חייו למעניין יותר. הארומות שלו מגלות נטייה פרחונית, ותבליני העץ מדגדגים את האף באופן אקזוטי יותר. אהבתי מאוד את האלגנטיות שלו, את מגע הקטיפה שלו על הלשון ואת טעמיו המורכבים. יין נהדר עם שנות התפתחות מבטיחות בבקבוק. מחיר מומלץ: 135 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x