מה תשתו לכבוד 2009?
כלכליסט בחן איכות, מחיר וטעם ובחר את 5 השמפניות והקאוות הטובות ביותר בישראל
למרות המשבר והכיסים המידלדלים, יציינו בקרוב בכל העולם וגם בארץ את ראש השנה האזרחית, ועדיין לא נמצאה דרך אחרת לחגוג אלא להציף את האירועים השונים ביין מבעבע, לשכוח את הרגע ולקוות לטוב.
מדי שנה בדצמבר מגיעות לשיאן מכירות השמפניה ובני משפחתה, ובזכות הקלות המס האחרונות צמחו גם בארץ שפע של הצעות וגיוון בתחום.
השמפניה היא היין התוסס שנעשה במחוז שמפניה שבצפון צרפת. על פי המסורת המקומית נולדה השמפניה בשנת 1688 במנזר סן־פייר ד'הוטוילר, שם פיתח ושכלל את דרכי הכנתה נזיר בנדיקטיני ושמו דום פריניון. היא מתבססת על שלושה זני ענבים הגדלים באזור: פינו נואר, פינו מנייה ושרדונה, ושיטת הכנתה הקפדנית והמיוחדת הפכה אותה לאצולה של משפחת היין.
כ־120 יקבים במחוז מכינים כ־250 מיליון בקבוקים בשנה, ורק הם רשאים להתהדר בשם שמפניה. כל השאר הם יינות מבעבעים. האחות הספרדית נושאת את השם קאווה, והיא מיוצרת באותה דרך במחוז קטלוניה, בעיקר באזור פנדס. בשנים האחרונות, בזכות השיפור הגדול באיכותה ובעיקר בזכות מחירה הזול לעומת השמפניה, זוכה הקאווה להצלחה גדולה בישראל.
וישנם, כמובן, גם מבעבעים כחול־לבן ראויים. אי אפשר לכנותם שמפניה, אבל אחד מהם לפחות עשוי בסגנון: גמלא ברוט NV של יקבי רמת הגולן, שמחירו המומלץ 70 שקל. השני הוא ברוט מסדרת Private Collection של יקבי כרמל, שמחירו המומלץ 59 שקל. לפניכם המלצות לבקבוקי שמפניה וקאווה שמשלבים באופן אופטימלי איכות, טעם ומחיר.
שמפניה
דום פריניון: מותג הדגל של יקב מואט־אה־שנדון, אחד מהמוסדות הוותיקים בתחום, שנוסד ב־1743 ושייך כיום לקונצרן הנוצץ LVMH. דום פריניון נמנית עם השמפניות המבוקשות בעולם. בארץ ניתן להשיג כיום כמה סוגים שלה. דום פריניון בציר 1999 היא שמפניה אלגנטית, בעלת מלאות ומורכבות. יש לה מגע קטיפתי על הלשון, ארומות טרופיות מתפצחות ומדגדגות בחריפות וסיומת מתובלת וארוכה. מחיר מומלץ: 1,200 שקל.
לואי רודרר: מאז נוסד היקב ב־1776 עלו בקבוקיו על שולחנות קיסרים ומלכים ברחבי העולם. היא היתה השמפניה הרשמית של בית הצארים ברוסיה, וכמענה לגחמה של אלכסנדר השני הסכים היקב לייצר בקבוק שטוח מיוחד. מהדורת קריסטל של היקב היא אחת השמפניות האקסקלוסיביות ביותר, והיבוא המסודר שלה לארץ החל עתה עם מהדורת בציר 2002. היא עשויה מ־55% פינו נואר ו־45% שרדונה, והיא מורכבת ועשירה. מחיר מומלץ: 1,950 שקל.
בולינג'ר: את בית השמפניה הזה ייסד ב־1829 ז'אק בולינג'ר, באחת מעיירות השמפניה הידועות איי, שהתפרסמה כאשר הפילוקסרה, מגפת הכרמים, פסחה עליה במאה ה־19 והותירה בה גפנים מקוריות המכונות "צרפתיות קשישות". היקב מייצר כמה מהבקבוקים הטובים בעולם, ובארץ אפשר להשיג את הבולינג'ר ספיישל קוו, שמפניה ללא שנת בציר המיוצרת משילוב של ענבי פינו נואר, פינו מנייה ושרדונה. עשירה, קלה, רעננה ומהנה באופן יוצא מן הכלל. מחיר מומלץ: 416 שקל.
מום: בית שמפניה שנוסד בריינס בשנת 1827 ונהפך במאה ה־19 לאחת השמפניות הבינלאומיות, ששוגרו בספינות לרחבי העולם. מום קורדון רוז', הבקבוק עם הפס האדום האלכסוני, הוא מותג הדגל של היקב. השמפניה עשויה מ־45% ענבי פינו נואר, 25% ענבי פינו מונייה ו־30% ענבי שרדונה, והתוצאה מעודנת, בעלת ניחוח פירותי מושך, פריכות ורעננות. מחיר מומלץ: 310 שקל.
טייטנג'ר: אחד משלושת היקבים הוותיקים ביותר, שמכין שמפניה מ־1734. במשך השנים רכשו בני משפחת טייטנג'ר עוד כרמים משובחים, בעיקר של ענבי שרדונה, ובסופו של דבר החלו גם לייצר יין שמרכיבו הבולט הוא זן זה, מה שהעניק לשמפניה שלהם אופי מיוחד. טייטינג'ר ברוט ריזרב עשוי בלנד של 40% שרדונה, 40% פינו נואר ו־20% פינו מונייה. יש לו גוון קש נעים לעין, ניחוח פירותי ומינרלי ורעננות נהדרת. מחיר מומלץ: 350 שקל.
קאווה
פרשינט (Freixenet): אחד מיצרני הקאווה הגדולים והוותיקים בספרד, שמתחילת דרכו ב־1861 התמחה בנושא. הוא היה אחד מהיקבים הספרדים הראשונים שזכו להצלחה בינלאומית, ובשנת 1935 נפתח הסניף הראשון שלו בניו ג'רזי. הקורדון נגרו שלו עשוי על בסיס הזנים המשמשים במחוז קטלוניה לעשיית היין המבעבע פרלדה, מאקבאו וחארל־לו, והתוצאה היא קאווה בעלת גוון קש בהיר, תסיסה מלאת חיוניות, עם מגע קליל ורענן וניחוח פירותי נעים מאוד. מחיר מומלץ: 59 שקל.
קודורניו: אימפריה של קאווה השוכנת בסמוך לברצלונה. היקב החל כעסק משפחתי באמצע המאה ה־16, ומהפכה התחוללה בו כאשר אחד מבני השושלת, חוזה רוונטס, ביקר במחוז שמפניה ב־1872 וחזר עם התמחות בנושא. קודורניו רוונטוס רזרבה, ברוט נעשתה לראשונה ב־1997, לציון מלאת 125 שנה לאותו מסע לצרפת. זהו בלנד של הזנים חארל־לו ומאקבאו, 25% מכל אחד, והשאר שרדונה. היא פירותית מאוד, רעננה, ארומטית, טעימה ומבעבעת יפה. מחיר מומלץ: 60 שקל.
אגוסטי טוריו: יקב משפחתי איכותי באזור ברצלונה. המשפחה משלבת בהצלחה מסורות עתיקות וחדשנות טכנולוגית, ומייצרת בקבוקים משובחים. הקאווה ברוט רזרבה, העשויה מענבי הזנים המקומיים בלבד, מיושנת שנתיים לפחות במרתפי היקב, ויש לה גוון קש עם רמזי ירוק נעימים לעין, ניחוחות פרי טרופי בשל, רעננות ומורכבות על הלשון. מחיר מומלץ: 88 שקל.
מרקס דה מוניסטרול: יקב שתחילתו במנזר מימי הביניים. במאה ה־18 הוא נרכש על ידי אחד מבני האצולה במחוז, דון פליפה דה וילאן, נוספו לו כרמים, ובמאה ה־19 החלה המשפחה לייצר גם יין מבעבע. הרזרבה אספסיאל, ברוט, עשוי בשיטות מסורתיות מענבים מובחרים של זנים מקומיים, ומיושן 15 חודשים במרתפי היקב. ליין צבע קש בהיר, ניחוחות פרחי שדה ופרי טרופי, רעננות טובה ומגע תזזיתי על החך. מחיר מומלץ: 40 שקל.
קסטיג'ו דה פרלדה: יקב הפעיל מ־1923, שמייסדו, מיגל מתאו, היה ראש עיריית ברצלונה. הקאווה קסטל ד'אולרדולה מיוצרת מזנים מקומיים הצומחים בכרמי היקב, תוך הקפדה על שיטות מסורתיות ויישון של שנה במרתפים. ליין ארומות פרי עדינות, זרימת בועות נאה ומגע רענן ומאוזן על החך. מחיר מומלץ: 45 שקל.