מבחן טעימה: הברון של בורדו
ז'אן-מישל קאז הרוויח את התואר הזה בזכות עשרות אלפי בקבוקים מובחרים של היקב האגדי שאטו לינץ'־באג'. שניים מהם הגיעו לישראל, ומחירם המשתלם אף משפר את טעמם
בשנות החמישים של המאה שעברה התקיים טקס יוצא דופן בטירת פריירה-לישין שבבורדו. לעת ערב, לאור לפידים מרצד על קירות האבן העתיקים, התכנסו ייננים, בעלי יקבים וסוחרי היין המכובדים של החבל על מנת לערוך טעימה עיוורת של בקבוקים. מאז נערך דירוג היינות ההיסטורי של 1855 בבורדו התקבעה החלוקה, ורבו הוויכוחים על תקפותה וממשותה - והטעימה הזאת אמורה היתה לפזר מעט מן הערפל.
בתום רחרוחים, גרגורים ויריקות לאורך הערב כולו, הצביעו מרבית המשתתפים על יין מסוים כמעולה ביותר מבין כל היינות שטעמו. כשנחשפה זהותו, ההפתעה היתה גדולה: היה זה היין של שאטו לינץ'-באג', מקבוצת האיכות החמישית (Cinquieme cru). הוויכוח שהתעצם הוליד טעימה עיוורת כללית גם בשנה שאחריה, ושוב זכה במקום הראשון שאטו לינץ'-באג'. אגדת יין נולדה.
לא רק אדום
היקב הסמוך לפויאק הוקם במאה ה-17, אך בשלושת הדורות האחרונים הוא בבעלות משפחת קאז. מי שעומד בראשו בשנים האחרונות הוא ז'אן-מישל קאז, מהדמויות היותר ציוריות של עולם היין הצרפתי, ומי שמכונה בפי רבים "הברון החדש של בורדו". הוא הרחיב את עסקי המשפחה בכיוונים שונים, הוסיף כרמים, רכש יקבים נוספים באזורים אחרים, פתח שווקים חדשים ליינות שלו ושל יצרנים אחרים, ובבעלותו גם אחת מן המסעדות היותר מפורסמות בהיסטוריה של צרפת, ה-Chapon fin. המסעדה נוסדה ב-1825 וממוקמת עד היום בלבה העתיק של בורדו, ועם סועדיה הקבועים נמנו גם הצייר טולוז לוטרק והשחקנית שרה ברנרד. היא גם היתה אחת מ-33 המסעדות שזכו בשלושה כוכבים בדירוג הראשון של מדריך מישלן, ב-1933.
כמה מן היינות של יקבי ז'אן-מישל קאז נמצאים כעת בחנויות יין בארץ ובכמה מסעדות (יבוא: החברה הסקוטית), וחלקם אף במחירים נוחים יחסית - בכלל וביחס לאיכותם. טעמתי שניים מחבורת הבקבוקים שכבר כאן.
ל'אוסטל קאז, מינרוואה, לה ליווינייר, 2004. בתחילת המאה הנוכחית הקים קאז אחוזת יין גדולה המשתרעת על פני מאות דונמים של טראסות פוריות, בחבל לאנדוק בדרום צרפת, אזור כרמים שטוף שמש הקרוב לים התיכון. מתוך רצון לשמור על קשר עם ההיסטוריה של האזור, נבחר ליקב שמו - "ל'אוסטל קאז" - אשר בשפת לאנדוק משמעותו "בית קאז". בפיתוח האחוזה הזאת עובדים לצדו של ז'אן-מישל ילדיו סילביה וז'אן-שארל.
היין עשוי בלנד מעניין של 65% ענבי סירה, 13% ענבי קריניאן, 12% ענבי גראנש ו-10% ענבי מורבדר. לאחר הבציר, בתהליך התסיסה המבוקרת, משרים ביקב את קליפות הענבים יחד במשך 20 יום, ובהמשך עובר היין להתיישנות בחביות עץ אלון צרפתי. בכוס מפגין היין אדום כהה נאה עם נטיות ארגמניות בוערות, ויש לו אף עז של פרי יער, דובדבנים, רמזים מפתים של עשבי תיבול ותבלינים מעץ החבית. על הלשון הוא מפגין מלאות טובה, מגע קטיפתי, מורכבות וכוח. מן היין הזה עושה קאז 40 אלף בקבוקים לשנה. מחיר מומלץ: 150 שקל.
מישל לינץ', בורדו לבן, 2006. בורדו לבן? כמובן, אף על פי שהאדום הוא הצבע השולט בחבל, עשו ועושים גם ביקבי בורדו לבנים מצוינים, אשר אף שלא חטאו כלל נמצאים בצל כל השנים, וחבל. היין הזה של משפחת קאז מורכב מ-100% ענבי סוביניון בלאן, הוא ניחן בגוון צהוב-זהוב נוצץ ונאה לעין, ומפגין בכוס ניחוחות נעימים ומעודנים של פרי עם רמזים מפתים של פרחי שדה. על החך נגיעתו רעננה, טעימה מאוד, מאוזנת, ידידותית ומלאת מצב רוח טוב. מחיר מומלץ: 68 שקל.