מהם הקוניאקים הכי טובים
המשקה הצרפתי האציל הוא אחת הדרכים הטובות לסיים ארוחה חורפית כבדה. "כלכליסט" לגם ובחר את חמשת המותגים הטובים ביותר
הקוניאק הוא האציל, המורכב והמעודן שבין האלכוהולים. בצרפת, המקום היחיד שבו עושים את הברנדי (יין לבן מזוקק ומיושן) הנושא את השם והתואר קוניאק, באים לעולם בכל שנה כ-150 מיליון בקבוקים ממנו, 95% מהם ליצוא, יותר ממחציתם לארצות הברית. קוניאק הוא מוצר היצוא הכי מכניס לאוצר הלאומי הצרפתי.
שורשי הקוניאק נעוצים במסחר במלח, שהיה אחד ממקורות ההכנסה החשובים של העיר קוניאק עוד מהמאה ה-11. ספינות של סוחרים הולנדים, סקנדינבים ואנגלים באו לנמלי מחוז השאראנט הצרפתי על מנת להעמיס מלח, ועל הדרך העמיסו חביות יין מקומי. היינות היו בעלי חומציות מוגזמת ורמה אלכוהולית נמוכה, ובמסע בים איכותם ירדה עוד יותר.
ההולנדים זיקוקו את היין במזקקות נחושת המחוממות באש שהעניקו למשקה את השם ברנדוויין (Brandwijn - יין שרוף או יי"ש בעברית של פעם), ובהמשך - ברנדי. ההולנדים העבירו את המזקקות לאזור קוניאק, כדי לחסוך מקום ומסי הובלה. כשיצא לדרכו האלכוהול המזוקק בחביות עץ, התברר שהוא מגיע לנמל היעד משובח יותר ממה שהפליג, בזכות ההתיישנות וטעמי העץ שקיבל.
כיום הענבים נבצרים בכרמי קוניאק וביקב הסמוך מכינים מהם יין לבן. התסיסה הטבעית נמשכת כעשרה ימים, ובסיומה היין ממתין לזיקוק החייב להסתיים על פי החוק הצרפתי עד ל-31 במרץ של השנה שלאחר הבציר.
ביום זיקוקו מוזרם היין לאלמביק (מזקקה) העשוי נחושת ומחומם באש גלויה. היין מתאדה ומתעבה, והזיקוק הראשון מותיר אותו עם אלכוהול בריכוז של 27%-30%.
בהמשך הוא מזוקק שוב, כשריכוזו עומד על 72% אלכוהול. הוא נשמר בחביות עץ אלון המגיע לרוב מיערות לימוזין הסמוכים (ב-100 ליטר קוניאק שהתיישן במשך 25 שנה בחבית עץ אלון יש כ-500 גרם מרכיבים מן העץ).
קוניאק הוא פרי תערובת של קוניאקים רבים, מתוצרת בצירים וזיקוקים שונים. בבלנדים היוקרתיים משלבים כמויות זעירות מקוניאק ישן, בן 50, מאה או יותר. כ-250 חברות פועלות במחוז קוניאק, אך ארבע מהן מחזיקות ביותר מ־85% של השוק: רמי מרטן, הנסי, מרטל וקורבואזייה, המוכרים גם בארץ.
הנה חמשת הקוניאקים המומלצים ביותר:
רמי מרטן. לרמי מרטן, בן קוניאק, שיחק המזל מעט אחרי שהחל לייצר את המשקה שלו: ב-1724 החליט המלך לואי ה-15 כי הקוניאק שלו הוא הטוב ביותר בעיניו, והעניק לו אישור לטעת כרמים נוספים. ב-1927 השיקה המשפחה את הרמי מרטן V.S.O.P, כנראה הקוניאק הנמכר בעולם. הוא מורכב מקוניאקים שהתיישנו בין ארבע וחצי ל־12 שנים, בחביות עץ לימוזין. הוא פירותי, קטיפתי על החך, וביחס בין איכות למחיר - זהו בקבוק מנצח. כ־500 שקל לבקבוק.
היין. תומס היין היה הרפתקן אנגלי צעיר, ככל הנראה מבריח קוניאק, שבסוף המאה ה-18 נכלא על ידי משמרות המהפכה הצרפתיים. כששוחרר התחתן עם בתו של אחד מיצרני הקוניאק המקומיים, ואחר ירש את העסק. במשך יותר מ-200 שנות היקב הוא מחזיק בסיסמה המנצחת "עשה מעט - אבל טוב". בין השאר, היין הוא הספק הרשמי של המלכה אליזבת. ה-V.S.O.P של היין הוא קוניאק קל ופירותי, נעים ביותר (310 שקל לבקבוק). לעומתו, האנטיק XO הוא בלנד עשוי 40 קוניאקים שונים שגילם הממוצע 23 שנים, והוא ניחן בעושר של ניחוחות וטעמים. 1,650 שקל לבקבוק.
הנסי. חברת הקוניאק המוכרת בעולם התחילה את דרכה עם ריצ'רד הנסי, אציל אירי אשר בשנת 1765 קיבל אחוזה בקוניאק בתמורה לשירותיו בצבא הצרפתי. זכר לאותם ימים מצוי בסיסמה שעל תוויות הבקבוק: "אני חי על החרב". לקראת סוף המאה ההיא היה הנסי לקוניאק הראשון ששווק גם בצד השני של האוקיינוס האטלנטי, בארצות הברית הצעירה. בשנת 1800 מת הנסי, ובנו ג'אס ירש את העסק ושינה את שמו לג'אס הנסי אנד קומפני. מנהליה הנוכחים (היא נרכשה לפני כעשור על ידי לואי ויטון) החליטו לתקן את העוול והשיקו קוניאק יוקרתי על שם המייסד, ריצ'רד הנסי, המורכב ממאה קוניאקים שונים, חלקם בני 200 שנה (המחיר בחו"ל כ-1,500 דולר לבקבוק). ההנסי V.S.O.P עשוי על בסיס כ-60 סוגים של קוניאק שיושנו בחביות בין ארבע ל־15 שנה. הוא הרמוני ואלגנטי, עם עושר נהדר של ארומות פרי, תבלינים ודבש ונגיעה מלטפת על החך. כ-600 שקל לבקבוק.
קורבואזייה. בתחילת המאה ה-19 פתחו בפריז האדונים קורבואזייה וגלואה חנות אלכוהול, וערבבו קוניאק ללא שם ותווית. למזלם הגיע הקוניאק שלהם לאחד, נפוליאון בונפרטה, שאהב מאוד והפך אותו ללהיט. הקורבואזייה נפוליאון הוא כנראה הקרוב ביותר לזה שאהב בזמנו השליט קצר הקומה. הוא עשוי בלנד קוניאקים בני 15-25 שנים, הוא עשיר, ניחוחי עד כדי מהומות באף, עם מורכבות ומלאות על החך. 790 שקל לבקבוק.
מרטל. ממזקקות הקוניאק הוותיקות ביותר, שנוסדה בשנת 1715 בידי ג'ון מרטל. היא נמכרה ב-2001 לקונצרן הצרפתי פרנו ריקארד, אך עד היום מעורבים צאצאי המייסד המיתולוגי בנעשה בחברה, ופטריק מרטל הוא נשיא החברה הנוכחי. המרטל קורדון בלו יוצר לראשונה ב-1912 ונכנס להיסטוריה כמשקה אשר נמזג לכוסות הגנרלים הצרפתים והגרמנים שחתמו על ההסכם שסיים את מלחמת העולם הראשונה. הוא מכיל קוניאקים שגיל התיישנותם הממוצע הוא 25 שנה. יש בו עושר ומלאות של טעמים, ארומת עישון קלה וניחוחות פרי ריבתי ותבלינים. נגיעתו על הלשון קרמית ומורכבת. 780 שקל לבקבוק.