$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: מהמגף למדף

הוינו נובילה, המיוצר ב־170 יקבים בטוסקנה, נחשב ליין של האצילים. שלושה בקבוקים חדשים ממנו שהגיעו כעת ארצה מאפשרים גם ללוגם הישראלי ליהנות מהחוויה

שלמה פפירבלט 09:5526.10.08

באחד מעיקולי הדרך, בדרום־מזרח טוסקנה, מתגלה בכל תפארתה העיר העתיקה מונטפולצ'אנו, השוכנת על מצוק דמוי להב שגובהו 600 מטר. זהו מקום הולדתו של אחד היינות המהוללים ביותר בתולדות ארץ המגף האיטלקית, הוינו נובילה, אשר זכה ב־400 השנים האחרונות לכתרים רבים שקשרו לו סופרים ומשוררים, אצילים ומלכים.

 

זאת ועוד, הוא ככל הנראה היחיד בין היינות אשר שומר תעודת איכות מטעמו של הכס הקדוש בותיקן. ומעשה שהיה כך היה: במאה ה־16 האפיפיורים עשו חיים משוגעים - אוכל משובח, הוללות עם נשים וחיסול יריבים ברעלים משוכללים. פאולוס השלישי היה גדול אוהבי היין שבהם, ובשנת 1549 שלח את הכומר סנטו לנצריו, שר המשקים שלו, לתור את הארץ ואת שכנותיה ולהביא לו את הטוב שביינות. דו"ח המסע הזה - התעודה שמורה עד היום במוזיאון העיר - קבע באופן ברור: "במונטפולצ'אנו מצאתי את היין המתאים לשתייה בחורף, כמו גם בקיץ - היין המושלם לאיש האצולה".

 

לשתות את טוסקנה

 

מהו היין הזה, אשר גם אחד מגדולי משוררי הרנסנס האיטלקי, פרנצ'סקו רדי, כתב לכבודו פואמה והגדירו כ"מלך של כל היינות"? מקורו בכרמים אשר סביב העיר מונטפולצ'אנו וחמישה כפרים הסמוכים לה - בסך הכל כ־9,000 דונם של גפנים הנותנות את הפרוניולו ז'נטילה (קרוב משפחה של הסנג'ובזה). כ־170 יקבים עושים את הוינו נובילה, בהם כאלה השייכים למשפחות העוסקות בכך ברציפות יותר מאלף שנים.

 

קונצרן היין האיטלקי הגדול של אנטינורי הוא בעליו של יקב לה ברצ'סקה, אשר לו שייך בין השאר כרם ליד הכפר סנטה פיה - אחד מכרמי הוינו נובילה - שגודלו כ־150 דונם. היין שלו הגיע לאחרונה לארץ (יבוא: הכרם), והוא דוגמה אופיינית ליין המצוין הזה.

 

סנטה פיה, וינו נובילה די מונטפולצ'אנו, לה ברצ'סקה, 2003. היין עשוי על טהרת הפרוניולו ז'נטילה, והוא התיישן במשך כ־14 חודשים בחביות עץ, ואחר כך בבקבוקים, כשנתיים, במרתפי היקב, כנהוג עם יינות הוינו נובילה. במזיגה הוא מפגין גוון עז ופותח אל האף ניחוחות מרוכזים ומורכבים של גרגרי יער שחורים ותבליני עץ החבית. בטעימה נפגשים על החך הפירותיות העשירה של היין, האלגנטיות הנהדרת, הנגיעה המאוזנת והסיומת רבת הכוח. מחיר מומלץ: 157 שקל.

 

 

סנטה פיה סנטה פיה

 

אצ'לו קורטונה, סירה, לה ברצ'סקה, 2006. בקבוק נוסף של אחוזת היין הזאת, שמקורו בכרם מהאזור המוגדר של העיר קורטונה - בסביבה נמצא ביתה של פרנסיס מאייס, מחברת "תחת שמש טוסקנה". בכרם הזה גדלים ענבי סירה מיוחדים בטיבם ובאיכותם הגבוהה. היין עשוי על טהרת הזן, והתיישן בחביות עץ זמן קצר יחסית, חמישה חודשים, שמסייע לו להפגין את טעמי הפרי הנהדרים שלו, את ארומות הפטל השחור, עם גיוון נעים של רמזי עישון ומשהו ונילי בקצה. יין הנפתח בכוס עם גוון אדום־סגול נאה וסוגר עם סיומת ארוכה וטובה מאוד. מחיר מומלץ: 91 שקל.

 

 

אצ'לו קורטונה אצ'לו קורטונה

 

ויה קאווה, אלדוברנדסקה, 2006. הבקבוק השלישי החדש בקבוצה הזאת הוא מיקב אחר השייך לאימפריית אנטינורי, אחוזת אלדוברנדסקה, הנמצאת במארמה, הפינה הדרום־מערבית של טוסקנה, אזור אשר בעבר היו בו ביצות רבות, עד אשר רובן יובשו במאה ה־19. היקב נמצא בחלק הסלעי והמשונן של האזור, ליד הכפר סובנה - אזור שאליו נמלטו בעבר הרחוק המשפחות היהודיות אשר גורשו ממדינת הותיקן, והתיישבו שם, מן הצד השני של גבול דוכסות טוסקנה. יין עשוי ענבי מאלבק, שבדרך כלל אינם אופייניים לאזור. יין אלגנטי, עם ארומות פרי טובות, עם נגיעה מעניינת ומושכת. מחיר מומלץ: 112 שקל.

 

 

ויה קאווה ויה קאווה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x