מבחן טעימה: החבר'ה הטובים
למרות האסוציאציה המיידית לשושלות המאפיה האיטלקית, סיציליה היא גם מעצמת יין. שלושת היינות של משפחת פלנטה שעלו לאחרונה ארצה מוכיחים את זה
הדברים הבאים ינעמו מאוד לקורא טוני סופרנו. סיציליה, הגדול שבאיי הים התיכון (רחב ידיים יותר ממדינת ישראל), סיציליה אשר ידעה בשלושת אלפי השנים האחרונות גלים של כובשים, פיניקים, יוונים, רומאים, מוסלמים, נורמנדים וספרדים, סיציליה של הר הגעש אתנה, החופים המשגעים וניחוחות התפוז והלימון - עושה כעת יינות איכות מעולים. תמיד עשו יין בסיציליה, אך בדרך כלל היה זה יין כפרי, משפחתי, לשימוש עצמי, או יינות פשוטים שנשלחו בכמויות גדולות לאיטליה. רק בעשורים האחרונים עלתה התעשייה על פסים של אנינות ואיכות.
כזה הוא גם סיפורה של משפחת פלנטה, אשר רכשה את אחוזתה בחלק הצפוני של האי, בסמבוקה די סיציליה, אי שם סביב שנת 1600. דורות על גבי דורות הם גידלו ענבים ועשו יין, כך מספר אלסיו פלנטה, בן הדור הנוכחי של המשפחה, אשר נחת בימים אלה על חופי תל אביב כדי ללוות את היינות שלו שמיובאים כעת לארץ (על ידי קבוצת צרפת ישראל).
פלנטה גבה הקומה, ארוך הפנים, בעל השיער השחור השופע, מוסיף בחיוך: "שום דבר בסיציליה לא עבד כמו שצריך - חוץ מהיין". הוא ובני דודיו החליטו בתחילת שנות התשעים לעשות מעשה ולפתח יקב איכותי־מסחרי, תוך שימוש בייננות מודרנית בשילוב גישות מסורתיות מקומיות, וניצול זנים המיוחדים למקום.
ההצלחה באה במהירות מפתיעה. כבר היום מבקבק היקב כ־2.2 מיליון בקבוקים בשנה, מחציתם ליצוא. כתבי העת החשובים של הענף, בהם ה"וויין ספקטייטור", ממקמים כמה מהבקבוקים שלהם בצמרת העולמית. "אנחנו בכלל בתקופה טובה", מוסיף פלנטה, "המלחמה במאפיה הסיציליאנית מצליחה מאוד, וכוחה והשפעתה ירדו עד מאוד. אפשר לחיות עכשיו באי. רק שבעיני העולם אנחנו נראים אותו הדבר. כאשר הקהל התחיל לשכוח את דון קורליאונה, הופיע טוני סופרנו".
אי של יין
סיציליה היא אמנם אי, אך יש בה גיוון של אזורי אקלים וסוגי קרקע. כרמי משפחת פלנטה משתרעים בארבע פינות סיציליה, והיינות מציעים טעמים שונים ומגוונים. הנה שלושה מן היינות המפתיעים שנדגמו לסירוגין, בחברתו של אלסיו, לצד מנות ממטבחה של מסעדת הרברט סמואל — תוך השלמה הדדית.
קומטה 2007. יין עשוי ענבי פיאנו (המוכרים עוד מימי הרומאים, ומוצאם מחבל קמפניה), בגון קש זהוב ואצילי למראה. היין עשוי ללא מגע עם עץ, ושומר על ניחוחות הפרי וטעמיו, ארומות הדרים ותבלינים מלאות ובשלות, עשירות ומנוקדות ברמזי ליצ'י. יש לו נגיעה נהדרת על החך, סירופית משהו. ולמרות כל זאת יש בו חומציות טובה ומאזנת וסיומת נפלאה. יין שעשה צדק פיוטי למנת צדפות הסקאלופ על ריזוטו שחור שהוגשה לידו. (210 שקל).
מרלו 2005. יין עשוי עם תוספת קטנה (5%) של ענבי פטי ורדו, שהתיישן כשנה בחביות עץ אלון צרפתי. יש לו אף פירותי מפתה, שזיף בשל, פרי יער שחור, והכל עטוף בצעיף עדין של ניחוחות תבלינים. על החך הוא עשיר ומורכב, והסיומת שלו ארוכה ומהדהדת. יין מצוין, אלגנטי ומענג, שנתן יד לויטלו טונאטו משובח — פרוסות עגל חלב ברוטב טונה. (225 שקל).
סנטה צ'ציליה 2005. יין העשוי על טהרת הזן האיטלקי נרו ד'אבולה (המזכיר מבחינות מסוימות את הסירה). הוא התיישן כשנה בחביות עץ אלון צרפתי בנות שנתיים ושלוש, על מנת שטעמי העץ לא יאפילו על טעמי הפרי. יש לו אף ארומטי עז, פירותי, ובטעימה הוא מתגלה כבעל גוף מרשים, מלאות ומורכבות. הוא היה בן לוויה מושלם לצלע טלה בגריל. (190 שקל).