"אי אפשר להפריד יותר את הטכנולוגיה מהעולם"
כך אמרה שלי הוד-מויאל, המייסדת המשותפת יחד עם מור אסיא של פלטפורמת iAngels להשקעות הון סיכון, בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות. לדבריה: "חברות הטכנולוגיה הן 30% ממדד ה-S&P. אין יותר סקטור שהוא טכנולוגיה והוא עומד בפני עצמו. טכנולוגיה נמצאת היום בבריאות, בפיננסים, בביטוח ובכל הסקטורים"
על אף אי הוודאות הגדולה השוררת בשוק בשל מגפת הקורונה, מור אסיא ושלי הוד-מויאל, המייסדות של פלטפורמת iAngels להשקעות הון סיכון, אופטימיות בנוגע לשנת 2021 בכל הנוגע לסקטור הטכנולוגי ובפרט עבור החברות ישראליות בתחום.
- שלי הוד-מויאל מציגה תחנות ברזומה
- iAngels: להשקיע ביחד עם היזמים הגדולים בהייטק
- גל הנפקות ישראלי בנאסד"ק שלא נראה מאז שנת 2000
"אני חושבת שאי אפשר להפריד יותר את הטכנולוגיה מהעולם. אם אתה מסתכל על מדד ה-S&P בארה"ב, הטכנולוגיה מהווה 30% ממנו. המגמה הכללית בעולם היא שהטכנולוגיה השתלטה על הכל", אמרה הוד-מויאל בראיון לכתב כלכליסט מאיר אורבך במהלך ועידת התחזיות 2021 של כלכליסט בשיתוף בנק הפועלים ופסגות בית השקעות.
"אין יותר סקטור שהוא טכנולוגיה והוא עומד בפני עצמו. טכנולוגיה נמצאת היום בבריאות, בפיננסים, בביטוח ובכל הסקטורים והמגמה הזו של טכנולוגיה שמשתלטת על כל התחומים זו מגמה שהולכת להמשיך. ישראל היא כל כך חזקה בטכנולוגיה אז מלכתחילה זה שם אותנו במקום מאוד מרכזי לעומת שאר העולם שיכול ממש להנות מהיכולות שלנו בעולם הטכנולוגי. אז אני כן חושבת ומאמינה שתהיה לנו שנה דומה לשנה הקודמת כאשר נראה סקטורים וחברות טכנולוגיות שיכולות להמשיך לגדול ולהתקדם".
אסיא והוד מויאל הקימו את iAngels לפני שבע שנים וכיום מנהלות כ-300 מיליון דולר בנכסים לאחר השקעות בכ-100 חברות שהניבו עד כה 15 אקזיטים. אסיא אמרה שעל אף הקורונה, iAngels ביצעה השנה כמות השקעות זהה לזו של 2019.
"בישראל הייתה שנה מהממת בהייטק. אנחנו מתקרבים למשהו כמו 50 חברות שנמצאות במועדון החד-קרן ואנחנו מאמינות שהמגמה הזו תמשיך אל תוך 2021 ופוטנציאלית נראה את המועדון מגיע ל-100 חברות", אמרה אסיא. "גם ברמה הבינלאומית נראה חברות ממשיכות לטפס בשווי. נראה הרבה קונסולידציה בשוק ויצירת חברות הרבה יותר משמעותיות שחוצות את שווי ה-10 מיליארד, 50 מיליארד ו-100 מיליארד דולר, וזה גם משהו שאני חושבת שהוא מנוע צמיחה לכל התעשייה, גם הצעירה שמתחילה רק עכשיו".
אסיא מאמינה שגם כיום ישנם לא מעט מסלולים לגיוס הון עבור יזמים חדשים. "היזמים הטובים מגייסים. לא יודעת אם אי פעם הייתה תקופה שכל אחד יכול להתחיל סטארט אפ ולגייס. זה בהחלט משהו שצריך להיכנס אליו מפוכחים ולעשות את עבודת הרגליים", הסבירה אסיא. "באופן כללי המגמה בתעשיה גם בישראל וגם בעולם היא לדחות כמה שניתן את גיוס ההון הראשוני. כשאנחנו התחלנו היו סבבי אנג'ל של 100 אלף דולרים ו-200 אלף דולרים ואתה כמעט כבר לא רואה את זה. כי אם מדובר ב-100 אלף דולרים ו-200 אלף דולרים היזם כבר מעדיף לנסות למשוך כמה שיותר לפני גיוס הון ראשוני ואז לגייס גם הון קצת יותר משמעותי וגם להגיע עם יותר בשר והיתכנות של העסק".
"אני חושבת שמאוד חשוב להסתכל על המגמות", הוסיפה הוד-מויאל. "סך הכול זו באמת הייתה שנה קשה והרבה משקיעים בתקופות שיש חוסר וודאות לגבי העתיד הם הרבה יותר שמרנים. יחד עם זאת, החלל שנוצר בגלל המשבר יצר הרבה יותר מקום לטכנולוגיה, לתוכנה, לאוטומציה, ובעצם ליכולת של יזמים להביא פתרונות שבאמת מייעלות חברות. בתור יזם שהחליט להתחיל את דרכו מאוד חשוב להסתכל על השווקים הספציפיים ולנסות לצפות איזה שווקים יש בהם הזדמנות גדולה, ויחד עם זאת באילו שווקים יש משקיעים שרוצים להשקיע".
אסיא הוסיפה שגם בתעשיות שכבר התבגרו, לדוגמא פיננסים, יש המון פוטנציאל, קל וחומר בסקטורים שבתחילת דרכם. "פינטק זו תעשיה שיש בה בישראל הרבה מאוד טאלנט והרבה מאוד יזמים שבפעילים בתחום", הסבירה אסיא. "עם התנופה של הקורונה וגם התנופה העולמית בשנים האחרונות החברות האלה הולכות ומתפתחות. בסופו של דבר עם תהליך הדיגיטליזציה והמעבר של כולם לאמצעים ממוכנים, על אחת כמה וכמה עם הקורונה, כולם מחפשים לעבור לשירותים פיננסים און ליין. וכאן עדיין יש הרבה הזדמנויות".
לדבריה, "יש גם סקטורים שהם עדיין ממש בתחילת דרכם ויזם שמסתכל על התמונה כפי שהיא היום יכול להנות מתנופה משמעותית בסקטורים האלה שהם עדיין יחסית ראשוניים בארץ בעולם, כמו בעולמות הפודטק והגרין טק. אנחנו רואים המון יזמים שמתחילים לעשות דברים מעניינים בתחום וזה בהחלט משהו שאני חושבת שגם העולם וגם המשקיעים צמאים אליו, וגם משהו שעדיין יש בו הזדמנות מטורפת מבחינת היכולת להתפתח שנה אחרי שנה".