ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

"בעולם שאחרי הקורונה אנשים לא ידברו יותר במונחים של מקצוע, אלא במונחים של יכולות"

ד"ר אייל דורון במפגש האונליין של כלכליסט: "בכלכלה, במובן הפילוסופי שלה, יש אופטימיות, כי בסוף היא אומרת לך - הכל מסתדר, בסוף נהיה למעלה"

נעמי צורף 08:2601.04.20


 

"בעולם שאחרי הקורונה אנשים לא ידברו יותר במונחים של מקצוע, אלא במונחים של יכולות. אתה לא בעל מקצוע, אתה פוטנציאל של יכולות שכל הזמן צריך לבוא בדרך אחרת לביטוי בעולם", כך אמר ד"ר אייל דורון, מומחה ליצירתיות בניהול בתנאים של חוסר ודאות, במסגרת מפגש האונליין הראשון של "כלכליסט".

 

דורון ביקש לפנות לכל המנהלים והסביר כי "אחרי ההלם ואחרי שאתה נושם את זה, אתה צריך להבין שאתה לא מתחיל מחדש, אלא פשוט ממשיך בדרך אחרת. אתה צריך לזכור שבאת למשבר הזה עם צידה, עשית דברים, אז עכשיו אתה פותח המון תוכניות חלופיות וחוזר לבסיס".

 

מדברים על סוף העלם המוכר ויש מי שרואה בזה הזדמנות, מי הצודק ומי המשוגע?

"יש אנשים שואמרים לך שסוף העולם הגיע ויש מי שנמצא בסייל, בשופינג, ואפילו אומרים שזה לא מספיק להם, רוצים 80% הנחה. רק כשזה ידמם הם יקנו את הכל. יש אנשי שוק הון או אנשים שמשחקים עם כסף שאומרים לך, 'חיכיתי למצב הזה', הם נראים כמו בשופינג כשיש הנחה מטורפת. הם קורנים בגלל שרוב מי שסביבם חושב שסוף העולם הגיע. זה דבר מדהים. בכלכלה, במובן הפילוסופי שלה, יש אופטימיות כי בסוף היא אומרת לך 'הכל מסתדר, בסוף נהיה למעלה'".

 

אנשי שוק הון שיודעים שהיינו במשברים ויצאנו מהם אומרים לך 'במאקרו יהיה בסדר זה יחזור לעצמו לפעמים אפילו כדאי להשקיע כשזה ירד'.

"אבל לאדם הסביר יש חוסר ודאות ואין שום נארטיב שיהיה בסדר, בעוד שמי שבא מהיסטוריה כלכלית רואה שהמספרים היבשים אומרים לך שכל עוד האנושות תשרוד, האוכלוסייה תגדל, תהיה צריכה - ואנחנו נצמח למעלה".

 

מאיפה מגיעים המספרים שמציגים האנשים שבטוחים שהכל יהיה בסדר?

"הם מסתכלים על משברים קודמים בעולם. בסוף שוק ההון מסדר למעלה. אני רוצה להגיד לך שלמדנו שכמו שמוצר הוא סיפור, גם המציאות היא סיפור בעיני המתבונן. אני שמעתי את כל ההערכות האפשריות, החל מכך שיש הרבה יותר חולים שעברו את זה להערכה שאומרת שזה הראיון האחרון שנערך באנושות כולה והאבולוציה לא תשרוד. תחליט איפה אתה עומד.

כשאתה מסביר לבן אדם שיש תנועה כזאת שעולה בסוף למעלה הוא מסתכל מפרספקטיבה יותר גדולה, ומבין שבסוף האנושות לא תיכחד. יש פה אופטימיות בסיסית כזאת שצריך טיפה לזכור אותה במאקרו כי היא מאוד חשובה. אנחנו עובדים על המון רגש שמביא פחד וחרדה, ויש פה המון מנהיגים של חברות וארגונים שנצמדים להיגיון ולרציו ואסור לשכוח אותם במשחק הזה".

 

אייל דורון אייל דורון

 

משבר מחדד פחדים ודברים בסיסיים באופי האנושי, אתה רואה את זה?

"לגמרי. רואים אנשים שלא פותחים את הבית ולעומתם אנשים שיוצאים ומסתדרים. אבל אני בעיקר רואה שעת מנהיגות. אני שומע שיחות שמנכ"לים הקליטו לעובדים שלהם, זה דבר מדהים. אתה רואה לאיזה חברה ולאיזה ארגון יש הנהלה שאומרת 'אני תומכת רגשית, אני נותנת לעובדים להרגיש שהקרקע לא נשמטה'. וזה דבר מדהים. הקושי זה לא לעבוד בבית עם הילדים והרעש, הסיפור הוא אם אתה בבית לבד או שהארגון נותן לך תחושה שאתה לא לבד, שאתה איתו ביחד. יש פה ניפוץ של העניין הזה של הארגון כמשפחה. יש ארגונים שהודיעו לעובדים, 'אנחנו איתכם, העבודה שלכם בטוחה, אנחנו נתמוך בכם'. רגעי המשבר מחדדים אתה אופי המנהיגותי של הנהלת החברה".

 

טיפ למנכ"לים?

לדבר עם העובדים ולזכור שהרוב הגדול של העובדים לא יכולים להכיל שינוי ועמימות, ולא מיודדים עם חוסר ודאות, בניגוד אליך. קשה לך, מלחיץ, אתה במועקה, יכול להיות שהיית שווה 300 מיליון ועכשיו אתה שווה 0 או פחות אבל יש לך איזשהו שריר שלרובם אין, אתה מסוגל להכיל את השינוי. הם צריכים לשמוע את הקול שלך הם צריכים לשמוע אותך מדבר אליהם מתמלל להם את זה כי בימים האלה אין מהדורת חדשות מרגיעה, אתה פותח את הטלוויזיה ורק נבהל. הם צריכים לקבל קול שעושה סדר הם צריכים חיוך מהמנהל שלהם.

 

כמה אנחנו בתור אנשים או ארגונים הגענו מוכנים למשבר הזה?

"להרבה חברות וארגונים מפוארים יש A-PLANE אבל בקושי יש להם תוכניות מגרה. לדוגמה, אל על חברה מפוארת וכשרונית, יש להם הנחת יסוד שאומרת 'אם אני לא ממריאה אני לא עושה כסף'. זה דבר מדהים. אין להם שום תוכנית ב' או ג'. מה אתה עושה בסדנאות של יצירתיות וחדשנות? אתה אומר מה יקרה אם עכשיו יפלו השמים ולא תוכל לעשות את זה יותר, איך אתה עושה כסף באמצעים אחרים. אם נפרק את אל על למרכיביה יש לנו טייסים מוכשרים, חדרי הכשרה, חדרי סימולציות, אנשי ביטחון, דיילים שמומחים בהתנהגות אנושית - כל הדבר הזה לא יכול לעשות כסף אם הוא לא טס? אתה לא יכול להתנהל במציאות בכלל עם תוכנית אחת שבה אתה מתמקד. פוקוס גם בהשקעות הוא לא פוקוס במניה אחת אלא במגוון של אפשרויות. חברות חייבות לפתוח את המשפך בצורה נורא מהירה עם הגב על הקיר. לשאול מה היכולת שלי ואיך זה יכול לבוא לידי ביטוי בעולם בצורה הרבה יותר גמישה מחשבתית".  

x