ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 כנס המסים BDO TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה 2024 Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי Tech TLV 2025 הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי תחזיות 2025 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ועידת ברלין

קריאת השכמה לעולם הטק של המחר

מהיחידה העסקית, דרך מוקדי הכוח ומעבר לפלטפורמות פתוחות ועד לשובן של חברות הדיפ-טק - מי שחפץ להישאר רלוונטי בעולם הטכנולוגיה המשתנה ללא הרף, חייב להיות מודע למגמות המרכזיות בתעשייה

יפעת אורון 12:4224.02.20

עולם הטכנולוגיה הפך לדינמי יותר מתמיד, תכונה שמורגשת ביתר שאת גם בישראל. המגמות הגלובליות של הטכנולוגיה עצמה, וכן ההשקעות בטכנולוגיה, התאפיינו בשנים האחרונות בהאצת יתר של השקעות ופיתוחים על מנת לתת מענה לצרכים בשוק, וכן במשאבים פיננסיים בהיקפים גבוהים, המאפשרים את הצמיחה. במשך שנים, האקו-סיסטם הישראלי עוקב אחר השווקים המובילים בעולם, ספציפית אחרי עמק הסיליקון, תוך שהוא שומר על ייחודיות באימוץ או אי-אימוץ של טרנדים מסוימים. סביבת הטכנולוגיה וההשקעות בטכנולוגיה עוברת שינויי מגמות בתקופה האחרונה, ועלינו בישראל להפנים ולבחון את אימוץ המגמות היכן שנדרש.

 

לצפייה בתוכנית ועידת ברלין - לחץ כאן

 

היחידה העסקית חוזרת למרכז

 

אחרי עשור ארוך שבו משקיעים מיקדו את העניין בחברות שהפגינו צמיחה מואצת, או "צמיחה בכל מחיר", אנו עדים לשינוי מגמה שבו יורד קרנן של חברות שלא מסוגלות להציג אופק של רווחיות. כך, בחודשים האחרונים ניתן למצוא שורה של חברות בולטות, שמצאו את עצמן ללא תמיכה של משקיעים לאחר שכשלו בהצגת מודל עסקי בר-קיימא. אלה התחלפו בחברות שאימצו מחדש את המודל העסקי המתמקד ברווחיות של היחידה העסקית (Unit Economics). השקעות כיום קמות ונופלות על ההתנהגות של היחידה הבודדת בחברה, והיכולת שלה להגיע לרווחיות בטווח זמן הקרוב או הבינוני.

 

הכוח עובר מהרוכשים לחברות

 

העשור האחרון התאפיין בזרימת כסף המחפש תשואות גבוהות יותר ומוצא אותן בעולם הטכנולוגיה, שמסורתית הראה ביצועים טובים יותר משוקי ההון. שפע ההון שינה את הדינמיקה ומשוק של רוכשים הכוח עבר לידי היזמים, שבוחרים איזה סוג הון ייכנס לחברה שלהם. למרות שמגמה זו כוללת אלמנטים חיוביים רבים, אנו מזהים שתופעה זו הביאה לירידה מסוימת באיכות מרכיב הממשל בדירקטוריונים של חברות טכנולוגיה בעולם, עד לכדי השמדת הערך באותן החברות.

 

כאן אפשר לציין לחיוב את החברות הישראליות שמקפידות לשמור על מיקוד ותרבות עסקית אחראית, ואינן מאפשרות לזרם ההון העשיר לפגוע בשיקול דעתן והתנהלותן.

 

חיבורים בין מוצרים ושירותים (Bundling)

 

יצירת חיבורים בין מוצרים ו/או שירותים שונים מאפשרת לחברות להגדיל את הרווחים ממוצרים פחות אטרקטיביים, באמצעות השידוך שלהם למוצרים המהווים את "הפרה החולבת" של החברה. אפשר לראות זאת באמצעות דוגמאות מחברות ענק כמו אפל, הקושרת את מכירות המכשירים שלה למוצרי המדיה והסטרימינג, או שירות ה-Prime של אמזון המקושר לשירות הסטרימינג.

 

 

שירות הסטרימינג אמזון פריים שירות הסטרימינג אמזון פריים צילום: Houston Chronicle

 

 

מעבר לפלטפורמות פתוחות

 

חברות שהצליחו לרכוש את אמון הצרכנים כבר לא מסתפקות במוצר או בשרות בודד וחלקן מציעות פורטפוליו רחב של מוצרים על בסיס של פלטפורמה פתוחה. זו מאפשרת "לארח" נותנות שירותים נוספות שתורמות לחיזוק האחיזה בלקוח. ניתן לראות זאת בעולמות הפינטק, דוגמת הבנק הדיגיטלי N26, או בפלטפורמות של חברות כמו Salesforce ו-Monday.com.

 

דאגה לשורת הרווח המשותפת

 

אחת המגמות המתחזקות בעולם היא הציפייה המשתנה מחברות בנוגע לאימפקט שאותו הן מייצרות והתרומה שלהן לשורת הרווח המשותפת לסביבה, לחברה ולכלכלה. מעגל רחב יותר של מחזיקי עניין לא מסתפק בבחינה של שורת הרווח העסקית, אלא בוחן חברות לפי מדיניות הקיימות (ESG) שלהן. אנו רואים זאת במדיניות השקעה משתנה של משקיעים גדולים כמו Blackrock, הנותנת משקל מרכזי לשורת הרווח המשותפת, כמו גם ביכולת לגייס כוח אדם איכותי (מילניאלס לדוגמא), שדואג למוניטין של החברה לא פחות מהדאגה למשכורת ולתנאי ההעסקה.

 

שובן של חברות הדיפ-טק

 

חברות "טכנולוגיה עמוקה", שמצריכות השקעות משמעותיות ונדרשות לזמן רב להצגת רווחיות, איבדו את האטרקטיביות שלהן למשך תקופה ארוכה וכעת הן חוזרות לעמוד במוקד תשומת הלב של משקיעים. הרעב לטכנולוגיה המניעה את הכול - מ-AI, דרך IoT, 5G ומרכזי דאטה - עולה עם המצוקה הקשה בטכנולוגיות דיפ-טק. לראייה, אם בשנת 2015 ההשקעה בחברות אלה הסתכמה ב-10 מיליארד דולר, בשנת-2019 היקף ההשקעה הכפיל את עצמו ל-20 מיליארד דולר.

 

הריחוק של המשקיעים מחברות דיפ-טק למשך תקופה ארוכה הביא לא רק לקפיצה מחודשת בהיקפי ההשקעה, אלא גם למהלכי מיזוגים ורכישות בקנה מידה יוצא דופן, כמו הרכישה של Habana Labs על ידי אינטל ב-2 מיליארד דולר.

 

 

אביגדור וילנץ, מייסד הבאנה לאבס אביגדור וילנץ, מייסד הבאנה לאבס צילום: אייל טואג

 

ומה הלאה?

 

קשה להתנבא לאן מתקדם ענף הטק העולמי, בטח לנוכח קצב השינויים המתחולל בכלכלות העולם, המושפעות ממגמות גלובליות כמו שינויים בטעם צרכנים, הסכמי סחר בילטרליים ומשברים כמו נגיף הקורונה. מכאן, שהמסקנה המתבקשת לאקו-סיסטם הישראלי היא לא להתבלבל מהמגמות בעולם, לשמור על גמישות ועדכניות ולהבין שבעולם הטק, אקסיומות של ההווה מהר מאוד הופכות למיתוסים של העבר.

 

יפעת אורון היא מנכ"לית לאומיטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x