אדוארדו אלשטיין: "הזרמנו עד כה 2.7 מיליארד שקל לאי.די.בי, עכשיו חושבים על אופציות אחרות"
בעל השליטה באי.די.בי ובדסק"ש אמר בכנס שוק ההון ההון של "כלכליסט" בשיתוף פסגות ו-BDO, "עמדנו בכל ההתחייבויות. אני חיובי על ההשקעה". לדבריו, "אנחנו באים מתרבות של קודם עושים ואז מכריזים, אבל כאן השוק אוהב שאתה מדבר ומתייעץ איתו"
האם אי.די.בי הולכת לקראת הסדר חוב נוסף? הבוקר הוחלט לקיים עוד אסיפה כדי למנות נציגות של מחזיקי האג"ח כאשר התשואה על אג"ח ט' של אי.די.בי כבר נושקת ל-30%. אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה בחברה ובדיסקונט השקעות, הגיע לכנס שוק ההון של "כלכליסט" בשיתוף פסגות ו-BDO, כדי לנסות ולהפיג את חששות המחזיקים. בראיון עם גולן חזני שידר אלשטיין כי הדאגות של המחזיקים מוקדמות מדי וכי לחברה יש עדיין די והותר כסף לתשלום החוב.
לא האמנו שחמש שנים אחרי רכישת אי.די.בי על ידיך האג"ח שוב בתשואה של 30%.
אלשטיין: "מה שאתה מתאר כחמש שנים - מבחינתו עוד חודשיים זה כבר שבע שנים, כשהתחלנו לדבר עם נוחי דנקנר. אנו מוטרדים ושומעים את הדאגות של המחזיקים ואנחנו באותה סירה. פתחנו בפניהם את הבית ושמענו את העמדה שלהם. בחמש השנים השקענו באי.די.ב יותר מ-2.7 מילאירד שקל כדי לשקם את כל החברות.
"קיבלנו שבע שכבות ועכשיו יש רק 2 שכבות . עבדנו עם ההנהלות של החברות כדי לשפר אותן. הזרמנו הון לחברות כדי לאפשר להן לצמוח ולא לקחנו דיבידנד. בימים אלה אנחנו יודעים שיש אופציה לשים עוד כסף. הראנו שיש לנו מחוייבות כזאת לאורך שבע השנים - שילמנו הכל ביום המדויק. היום גם אין כמעט חשיפה לבנקים.
"יש פתרונות יותר טובים מלהביא כסף, ואני רוצה לבחון את כולם. קל מאוד בשוק כזה לעשות הרבה קולות. מספר שחקנים יכולים לעשות הרבה רעש.
"אנחנו באים מתרבות של קודם עושים ואז מכריזים, אבל כאן השוק אוהב שאתה מדבר איתו, מדסקס איתם, מתייעצים איתם. אנחנו כבר שבע שנים לומדים לומדים לומדים וחושבים מה לעשות. אנחנו יודעים שצריך לעמוד בחוק הריכוזיות ובתוך שנתיים נעמוד בכל ההתחייבויות לפי החוק. אנחנו חושבים על מהלכים. למשל, לגבי הצעת הרכש של דסק"ש לנכסים ובניין שנכשלה היינו צריכים אולי לעשות הצעת רכש לדסק"ש. אבל הנה החלטנו לשים למכירה בלוק של מניות גב ים, ביום ראשון, יום שכולם עושים 'על האש' בארה"ב וכשמבחינתנו אין אף אחד בשוק. אבל קיבלנו ביקושים אדירים, היינו מקבלים גם 2 מיליארד שקל. זה השוק העמוק ביותר בעולם ביום ראשון. כשאנחנו מגנים על המשקיעים שלנו, ברור לנו שמדובר גם במחזיקי האגח וגם בעלי המניות המניות - אמרנו בואו, נדון עם האנשים שלנו ונמצא אופציות טובות.
איך הרגשת כשהתחלת לשמוע על האסיפות?
"אני יודע שאני מודאג כשהם מודאגים. אבל אנחנו בשוק ההון יותר מ-28 שנה, שילמנו גם חוב בארגנטינה במשבר. שילמנו הכל עד היום אבל אניי מודע שיש רעש בשוק. האנשים במדינה הזאת דואגים כאן שנתיים וחצי קדימה. אתם יותר אנשי תקשורת ואנחנו יותר אנשי עשייה, אבל יש לנו מטרה משותפת של לא ליקווידייט את האחזקות.
שקלת להגיע לאסיפות? הבאת מנהלים מארגנטינה.
"לדעתי אנשי המקצוע מדברים את השפה של המחזיקים וכך יש לנו פוטנציאל להגיע לפתרון טוב יותר. לא רק שילמנו לבנקים, השארנו את כל העובדים כאן. כל החברות המשיכו לעבוד. השקנו את TOHA, הבניין הטוב ביותר בתל אביב. יש לנו את הבניינים הטובים ביותר בסייבר בבאר שבע. אני הייתי שם השבוע והם אמרו לנו, תתחילו גם את הבניין החמישי כי מעבירים את 8200.
"גם חברת התעופה שהייתה במצוקה - הזרמנו 10 מיליון דולר ומצבם פנטסטי וכשנסגר שדה דב הם לא מפטרים אנשים. כל המהלכים נעשו באמצעות הזרמות הון. באנו לא רק להשקיע, אלא גם ללמוד. עושים עכשיו את המרכז הטכנולוגי הראשון בארגנטינה וזה בזכות מה שלמדנו בארגנטינה.
"לגבי כלל - אנחנו חושבים שכן נכון שיהיה 'בעלבית' (אומר בעברית) אבל הרגולטור חושב שלא צריך 'בעלבית'. אם לא נקבל את היתר השליטה, נבדוק אופציות אחרות".
למה אתה משאיר הכל לרגע האחרון?
"מכרנו את המניות לארקין וגבאי ברגע האחרון ומחזיקי האג"ח אמרו נעצור את זה בבית משפט, רוצים לקבל את ההחלטה הטובה ביותר. גם הסיפור של ליפסטיק - זו היתה העסקה הטובה ביותר במנהטן, התשואות היו מדהימות. אבל כשרואים שהמוסדיים מוטרדים, אנחנו עוצרים. האופציה שנתנו לנכסים ובנין היתה 'מתנה מהשמיים'".
אתה חושב על האפשרות שתאבד את אי.די.בי?
"אנשיי כאן שלושה שבועות, עמדנו בכל ההתחייבויות, אנשים דואגים מה יהיה ב-2025 - אנחנו כאן פיזית ואני מקווה לראות פה גם את נכדיי. אני חיובי על ההשקעה. אין הרבה חברות שיכולות להחזיק גם טלקום, סופר, תעופה ועוד".
מה לגבי העזיבות? שני בכירים עזבו אותך גם שולם לפידות וגם גיל קוטלר, סמנכ"ל הכספים.
"שולם לפידות אמר לי שבע שנים זה מחזור חיים, אני חושב שהוא למד. גיל קוטלר - יש לו שני ילדים קטנים שצריכים ללמוד אנגלית וזו הזדמנות לעבור לארה"ב. אני אמרתי לו שזה לא המהלך הנכון אבל לא יכול להגיד לאנשים מעל גיל 30 מה לעשות בחיים. יש לנו יותר מ-20 מועמדים ואיכות האנשים מדהימה, זה יהיה ישראלי לגמרי עם הבנה פיננסית ושל שווקים. עובדים עם צייד כשרונות מקצועי".
הרב פינטו?
"הוא רב מדהים, הוא חבר מצוין, הוא השראה. אני אוהב לשמוע אותו - הוא אמר לי לפני 20 שנה אל תהסס לעשות משהו בישראל. עבורי החברות זה בבורד והרב הוא בבית הכנסת. כשאתה מתייעץ איתו אתה מקבל את הנשמה, אבל לגבי העסקים מקבלים החלטות בהנהלה ובדירקטוריון".