כנס הקנאביס
עו"ד אלי דניאל: "נדרוש פירוט מלא של הסכמי חברות הקנאביס בחו"ל"
מנהל צוות ביומד במחלקת התאגידים של רשות ניירות ערך דיבר בכנס הקנאביס של כלכליסט: "נדרוש גם ביסוס מפורט יותר להערכות השווי של החברות. המשקיעים נמצאים בהיי ומתעלמים מהסיכונים"
"המשקיעים נמצאים בהיי ומתעלמים מהסיכונים הקיימים במניות חברות הקנאביס הציבוריות" - כך אמר היום (ב') עו"ד אלי דניאל, מנהל צוות ביומד במחלקת התאגידים של רשות ניירות ערך, בכנס הקנאביס של כלכליסט שהתקיים במלון דן בתל אביב. דניאל הוסיף כי "התפקיד שלנו ברשות לניירות ערך הוא לוודא שהם יזהו את הסיכון".
"שלב התמחור מעלה שאלות רבות, אליהן מתלווה החשש שמתפתחת בועה. בכנס תאגידים שקיימנו בדצמבר האחרון ציינו שבאותה עת היו 19 חברות ציבוריות בתחום הקנאביס, וכי עד סוף 2019 יהיו 30 חברות ציבוריות. נכון להיום יש כ-26 חברות ציבוריות עם זיקה לתחום הקנאביס, ונראה שההערכה שלנו עתידה להתממש", אמר דניאל.
- "מקווים שבתוך חצי שנה מטוסים מישראל יטוסו בעולם ויתחילו למכור קנאביס"
- גיל דטנר מלאומי שוקי הון: "רוב חברות הקנאביס לא ישרדו"
- "לחברות הקנאביס הקנדיות יש יתרון כספי, אבל החברות הישראליות מובילות בידע"
"בהסתכלות שלנו על החברות הציבוריות יש ארבעה סוגי חברות: אלו שהשלימו הכנסת פעילות, אלו שנמצאים בהסכמים מחייבים להכנסת פעילות, אלו שנמצאות במזכרי הבנות ואלו שנמצאות בהצהרת כוונות. רק 30% מהחברות השלימו השלמת הכנסת פעילות לשלד הבורסאי. שווי השוק של התחום עומד כיום על 3.4 מיליארד שקל, ולאחר השלמת הכנסת הפעילות של כלל החברות מדובר על שווי של כ-4.5 מיליארד שקל.
"זה אמנם נראה גבוה, אך אם נסתכל על 4 חברות הקנאביס הקנדיות הנסחרות בבורסת ארה"ב, ונבחן את שווי השוק שלהם, אז נראה שזה לא שונה", הסביר דניאל. "אבל רוב החברות שנסחרות בת"א לא החלו לגדל ולו שתיל אחד, ובוודאי לא באופן מסחרי, וכל זאת עוד לפני ה-180 שתילים שהם צריכים לגדל רק כדי לקבל את רישיון הפעילות שלהם מהיק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, צ"ג). כך שאין ספק שיש חברות שמצבן מנותק מהשווי שלהם".
לכן הודיע דניאל כי "בתקופה הקרובה, בכוונת רשות ניירות ערך לעלות מדרגה באופן בו אנו בוחנים את שווי התחום. נדרוש ביסוס מפורט יותר להערכות השווי של החברות ופירוט מלא של הסכמי החברות בחו"ל".
דניאל הסביר כי "יש 2 שאלות שעולות כיום בתחום ונוגעות לחוקיות פעילותן של מספר מהחברות בחו"ל: 1. האם פעילות בחו"ל במדינות בהן הפעילות חוקית מהווה הפרה של החוק הישראלי; 2. האם פעילות בחו"ל, בטריטוריות בהן זה מותר, מהווה הפרה של החוק הישראלי.
"אנו לא קובעים מה חוקי ומה לא, אך אם יש סיכונים רגולטוריים שנובעים כתוצאה מפעילות בחו"ל אנו נדרוש מהחברות לפרסם זאת; פרסום התייחסות מפורטת בנוגע למוצרי החברה אל מול הרגולציה בישראל ובעולם. לדוגמא, חברות יכולות לפעול במדינות בארה"ב, אבל ברמה הפדראלית היא לא חוקית. החברות תצטרכנה לתת למשקיעים שלהן גילוי מלא על הסיכון שכרוך בפעילותה. ועל המשקיע להבין, שnגם אם שוק הקנאביס נמצא בעלייה יש בו סיכונים".