"המהפכה החדשה תשנה את מה שאנחנו חושבים, עושים ומבינים בתחום גידול המזון"
כך טוענת ד"ר קרני לוטן מרקוס, חוקרת ומרצה במרכז הבינתחומי הרצליה במסגרת כנס "כשאוכל וטכנולוגיה נפגשים" של כלכליסט. לדבריה, "לא הצלחנו להביס את הטבע. דישון כימי פוגע בעמידות של הצמח, אבל זה פוגע קודם כל בנו ולכן צריך לעבור לגישה הוליסטית והרמוניה עם הטבע"
"אנחנו בדרך למהפכה הבאה ואני ממליצה לכולם להבין את זה", כך אמרה ד"ר קרני לוטן מרקוס, חוקרת ומרצה מבית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה, ששרטטה בכנס "כשאוכל וטכנולוגיה נפגשים" של "כלכליסט" ובנק לאומי במתחם האירועים של Labs TLV, את מפת הדרכים של הצרכים והמגמות העולמיות במערכת גידול המזון.
ד"ר לוטן מרקוס פתחה את דבריה בשאלה מי הנמצאים בכנס, למד או התמקצע בתחום החקלאות. כשרק שניים מבאי הערב הרימו את היד, ביקשה המומחית להדגיש באמצעות אלו את התפנית שאנו חווים מאז המהפכה במאה ה-19, אבל חשוב עוד יותר את זו שצפויה כשהיא ממליצה לאותם שניים לשכוח את כל מה שלמדו.
"המהפכה החדשה תשנה את מה שאנחנו חושבים, עושים ומבינים בתחום גידול המזון, אבל היא תהיה רלוונטית מאוד גם לתחומים אחרים", הסבירה. "תעשיות שלמות ישתנו, ומי שיגדיל ויקדים לראות את התמונה ירוויח ובגדול".
"מה שקרה במאות האחרונות רלוונטי כדי להבין מה היא המהפכה הקרובה, וגם באילו שבילים צריך להפסיק לצעוד. מאז המאה ה-18 ועד היום האדם חשב שהטבע הוא פרימיטיבי ועל כן עליו לא רק להישתלט עליו, אלא שהוא צריך לנצח אותו", תיארה לוטן מרקוס. "בכך הבדלנו את עצמנו מהאדם הישן והשבטי, אבל גם התחלנו לגלות את החלקיקים ואת הכימיה ולהשתמש בה בין אם בדישון ובין אם בהדברה, הינדוס ועוד".
עתה, חשוב לשנות את הדרך הזו כי מי שילך יחד עם הטבע ולא נגדו, היא טוענת, הוא שינצח וירוויח. "אנחנו לא חכמים כמו שאנחנו באמת חושבים. לא הצלחנו להביס את הטבע. דישון כימי פוגע בעמידות של הצמח, אבל זה פוגע קודם כל בנו. במקום לנצח את הטבע, צריך להבין שהטבע שופע. הרמוניה עם הטבע וגישה הוליסטית היא המפתח למהפכה הבאה שתבוא".