עסקים בחברה הערבית
"בבורסת ת"א יש אפס חברות ערביות - וזה אומר הכל"
מנכ"ל בורסת תל אביב, איתי בן זאב, אמר את הדברים בכנס העסקים בחברה הערבית בנצרת וקרא לחברות ערביות לא לפחד ולהיכנס בשער הראשי של הכלכלה הישראלית: "החברות המתאימות שבשלות, ויש לא מעט חברות כאלו במגזר – המעבר שלהן לחברה ציבורית יהיה טוב למשפחה וגם לעסק"
"כולם יודעים שהמגזר הערבי מהווה 20% מהאוכלוסייה בישראל וזה מספר רב משמעות. שמגיעים לבורסה היחידה בישראל ובוחנים מהו מספר החברות שיש בבורסה? אפס חברות. וזה אומר הכל". כך אמר היום איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך בתל אביב, בכנס העסקים בחברה הערבית של כלכליסט ובנק הפועלים.
- המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "יש שיפור עצום בשילוב נשים ערביות במעגל העבודה"
- שרגא ברוש: "צריך יותר בתי ספר טכנולוגיים בחברה הערבית - ושילמדו סייבר"
- "הפגיעה במשק מאי-שילוב ערבים - 40 מיליארד שקל בשנה"
"הגיע הזמן שמנהיגים שמובילים חברות מהמגזר הערבי לא יפחדו ויכנסו בשער הראשי של הכלכלה הישראלית. אם מסתכלים אחורה זוכרים את הרגע שבו זה התחיל. אין לי ספק שהחברה הנכונה שתגיע מהמגזר תעשה שירות למגזר ולחברה הכלכלית הישראלית כולה. היו לפני הרבה מאוד שנים שתיים-שלוש חברות, אבל היום הן לא קיימות".
בן זאב המשיך ואמר: "הרבה מאוד עסקים משפחתיים עושים חייל בישראל ובאוכלוסייה הערבית בפרט. כאשר העסק שלך אתה מעורב ומחויב הרבה יותר. יש נשמה ומסורת וכמה שחשוב אסטרטגיה וביצוע. אי אפשר להמעיט ערך בדברים האלו. אבל לא פשוט לנהל עסק משפחתי שיש מעבר בין דורות. רק 33% מהעסקים המשפחתיים יצליחו לעשות את המעבר מהדור הראשון לשני, ומהדור השני לשלישי רק 10% יצליחו לעבור בהצלחה. לכן אומרים שהדור הראשון בונה, שני משביח והשלישי הורס".
בן זאב המשיך בנאום שלו וניסה למשוך משקיעים וחברות לבצע הנפקה בבורסה: "יש פה אתגר והזדמנות שפוגשת את הבורסה במקום טוב. החברות המתאימות שבשלות, ויש לא מעט חברות כאלו במגזר – המעבר שלהן לחברה הציבורית יהיה טוב למשפחה וגם לעסק. כשאתה הופך להיות חברה ציבורית זה יכול לרדת ל-70% שליטה בחברה. השליטה נשארת במשפחה ואתה משתף את הציבור בהצלחה של החברה".
עוד אמר בן זאב :"אפשר לגייס הון וחוב בצורה הרבה יותר פשוטה בבורסה. שאתה נסחר בבורסה כל יום השוק אומר לך כמה העסק שלך שווה וכמה המניות שלך שוות. אם אתה רוצה למכור אתה יכול תמיד. אתה משפר את התדמית שלך. חברות משפחתיות לא פעם נתקלות במתיחות בגלל ההצלחה העובדה שהחברה הולכת להיות ציבורית שמכריחה אותה להסדיר את כל מערך היחסים עושה סדר בחלוקה בתוך הפלגים השונים של המשפחה".