עסקים בחברה הערבית
"הפגיעה במשק מאי-שילוב ערבים - 40 מיליארד שקל בשנה"
ח"כ אחמד טיבי אמר את הדברים בכנס העסקים בחברה הערבית בנצרת. לדבריו, "בשלושת הדרגים הבכירים של שירות המדינה כמעט אין ערבים, זה מחדל"
"יש מקום להקים פארק הייטק בנצרת וצריך לתת לזה תקציב. כל הציבור הערבי בצפון חייב את זה. אנו משוועים לנושאי ההנדסה. לפני שנה נכנסו לטכניון 600 סטודנטים ערבים, מתוכם 60% סטודנטיות ערביות. זה המודל שאנו רוצים", כך אמר ח"כ אחמד טיבי, הרשימה המשותפת, סגן יו"ר הכנסת, בכנס העסקים בחברה הערבית של כלכליסט ובנק הפועלים, שהתקיים הבוקר בנצרת.
- גלנט: "לציבור הערבי בארץ מגיע תנאים נוחים וטובים יותר"
- אבי גבאי: "במקום לנצל הזדמנות לשלום נתניהו ממשיך לפחד מסמוטריץ'"
- ראש עיריית נצרת: "בלי האוכלוסייה הערבית לא ניתן להתקדם"
"מנוע צמיחה זה אחד הדברים הנחוצים ביותר בישראל כמעט בכל תחום", אמר טיבי. "כשדיברו על קיפוח ואי ניצול כוח עבודה של ערבים וחרדים, נפשתי עם אמיר לוי ראש אגף תקציבים, שיש לו תפקיד חשוב בתוכנית הכלכלית. הוא אמר לי ולוועדה ששילוב ערבים במשק הוא מצב שטוב לכם וטוב לנו. זה מה שאנו טוענים. אי שילוב ערבים לא רק פוגע בנו בחברה הערבית אלא פוגע במשק הישראלי כולו - בכ-40 מיליארד שקל בשנה. אני זוכר שב-2010 שמעתי על סגירת פערים. הממשלה לא התייחסה ברצינות למספרים האלה".
"יש הבדל בין פיתוח כלכלי לסגירת פערים", טען טיבי. " צריך ללכת באורך רוחבי לכל המשרדים ובמדיניות של העדפה מתקנת. לצערי, במשך שנים היחס של הממשלה לצורכי הערבים היה יחס מדיר וכמעט מתנשא. הערבים תמיד היו מחוץ לתקציב חוץ מכמה סעיפים מובנים.
"בשלושת הדרגים הבכירים של שירות המדינה כמעט שאין ערבים, זה מחדל. כשמקבלי ההחלטות לא שם, אז קשה לקלוט ערבים. יש ערבים מוכשרים. רופאים, אנשי הייטק, אנשי תעשייה, אנשי עסקים, רוקחים. אין הכרה בייחוד ובידע של איש המקצוע הערבי ולכן נקודת הזינוק של ערבים ויהודים אינה שווה".
טיבי טוען שיש למקד את התקציבים בתשתיות, תעסוקה, חינוך, תכנון ובנייה, תעשייה. "בדברים האלה יש פער של דורות בין החברה היהודית לחברה הערבית, בין ישוב יהודי לישוב ערבי שכן".
לגבי תוכנית 922 (תוכנית החומש למגזר הערבי) אמר טיבי כי היא "בכיוון הנכון, אבל לא יותר מזה". לדבריו, "בתוכנית הזו אין את מנגוני הצמיחה שיובילו לשינוי ביישובים הערביים. יש שינוי ברשויות המקומיות. נדרשת תוכנית נוספת לסגירת פערים. מגיעים לנו אוניברסיטה, בית חולים, אזורי תעשייה. בתוכנית הזו לא יודע כמה נשאר לזה".