ועידת הנגב
"תעשייה בישראל? צריך להיות הרבה ציוני וקצת מטומטם"
מנכ"ל סודהסטרים סיפר על המשבר שנוצר עם ההסתדרות וגרר הפגנות בלתי חוקיות, הסתה לאלימות נגד מנהלי החברה ועוד. "ההסתדרות עשתה כאן נזק גדול עד כדי כך שלא אתרחב בישראל", אמר בוועידת הנגב והדרום של "כלכליסט"
"כדי להקים בישראל מפעל צריך להיות מאוד ציוני וקצת מטומטם. אין היגיון, וכראייה אין הרבה כמונו", כך אמר דניאל בירנבאום, מנכ"ל סודהסטרים, בועידת הנגב והדרום של "כלכליסט", בנק לאומי ופסגות.
- סכסוך עם ההסתדרות? בסודהסטרים רוצים לקלוט 100 מהמפוטרים בקריית גת
- עובדי סודהסטרים מבקשים צו מניעה נגד ההסתדרות: "חבורת בריונים, הם לא מייצגים אותנו"
- תביעה ב-3 מיליון שקל נגד סודהסטרים: מתנכלת לעובדים
מפעל סודהסטרים מעסיק כ-80 פלסטינים ומאות נשים בדואיות מכפר רהט. "חלקן מעולם לא עבדו מחוץ לבית, ואנחנו מאוד גאים במפעל הזה", אמר בירנבאום. לאחרונה, פרצו עימותים בין הסתדרות העובדים והנהלת המפעל: "אני לא אוהב הסתה לאלימות ושביתה", אמר.
"העובדים שלי אמרו לא להסתדרות והם מוקיעים מעצמם את ההסתדרות הזו שעשתה כל טעות אפשרית, אמרה להם בכנס עובדים ציבורי שלהנהלה הזו מגיעה אלימות. 'נפיל את מחיר המנייה שיכאב לו'. אני הבאתי 1,700 משרות ואנחנו מטפלים בעובדים כמו משפחה ואומרים שמגיעה לי אלימות. ומההסתה הזו זה הגיע לוונדליזם ומכות למנהלים, שביתה בלתי חוקית. הכל בחסות ההסתדרות. לא היו לנו דברים כאלו מעולם, הכל בשנה האחרונה". לדבריו, להסתדרות יש תמיכה של 11% מעובדי המפעל, והסכסוך הגיע כבר תשע פעמים לבית המשפט.
לדבריו הפעילות האחרונה עצרה אותו מלהקים מפעל נוסף שכבר יצא לדרום. "במהלך השביתה במפעל, השכיבו על הריצפה בכביש הציבורי נשים בדואיות. חלקן בכלל לא עובדות שלנו, הביאו אותן מרהט בשביל האקשן. באותו זמן אני יצקתי בטון במפעל נוסף באותו מתחם שקיבל את כל האישורים ושקיבלנו את תמיכת הממשלה כדי להרחיב פעילות למפעל סירופים ולהביא עוד עבודה לנגב. 150 איש היו אמורים לעבוד שם. חישבו איזה רעש היה על נגב קרמיקה עם 150 עובדים. ואני עצרתי את הפרויקט. אז ההסתדרות עשתה כאן נזק גדול עד כדי כך שלא אתרחב בישראל ולא אציע לאף אחד לבנות פה".
לדברי בירנבאום, התערבות הממשלה במשבר מול רהט סייעה רבות לסודהסטרים: "המדינה עזרה לנו. לקח לנו כשלוש שנים עד שקיבלנו אישורים, אבל הפכנו את הגבעה הזו לפארק תעשייה משגשג. האבטלה ברהט ירדה מ-33% ל-11%, גם הודות להעסקה עקיפה". לדבריו המדינה צריכה לפעול למען התעשיינים היצואנים בסוגיית המיסוי ושער החליפין. "השער בישראל הוא אכזרי. הפסדתי 13 מיליון דולר לעומת 2016 רק על שער חליפין וזו החלטה של משרד האוצר. למה לחנוק את היצואנים? רפורמת טראמפ מייצרת אטקרטיביות לייצר בארה"ב עבור ארה"ב, ועכשיו טראמפ גם מתכנן מס כניסה לארה"ב של קרוב ל-20% אחוז. יהיה קשה לייצר בישראל עבור ארה"ב ומדובר במקום אסטרטגי עבור חבורת כמו סודהסטרים. למה שלא נעשה לחברות תעשייה מס אפס בארץ. להוריד את ה-6-7% לאפס? זה יכניס מליארדים ממיסים עקיפים ויפריח את הנגב".
בירנבאום תיאר את הקשיים בהקמת חברות תעשייה בארץ בכללה ובדרומה בפרט: "אי אפשר להציע לתעשיין בינלאומי להקים מפעל בישראל. יש דברים שאי אפשר לשלוט בהם, למשל שנאת ישראל, ואפילו המצב הביטחוני והחשש למלחמה. עליהם לא ניתן להשפיע. אבל כמנהלים וכציבור אנחנו יכולים להשפיע על חקיקה שהיא נוקשה מדי. חוקי עבודה ושעות עבודה ומנוחה לא נועדו לתעשיינים. חוקי התאגדות מניחים שההנהלה רעה וצריך להגן על העובד, זה לא נכון".
רוני ברקוביץ', יו"ר ועד העובדים בסודהסטרים מסר בתגובה: "השקרים של בירנבוים לא ישברו את התארגנות העובדים. האלימות המתועדת היחידה היא של מנהלי החברה כנגד חברי ועד העובדים. הוא יורה לכל הכיוונים כי גילה שהוא כבר לא יכול להתעמר בעובדים כפי שהתנהל כל השנים במישור אדומים אל מול העובדים הפלסטינים בשטחים. נמשיך להיאבק על זכויות העובדים ביחד, יהודים וערבים, ולא ניתן להנהלת המפעל לשבור אותנו".