$

מנועי הכסף

התופעה המוזרה והייחודית בשוק המק"מ הישראלי

פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט פרק 176 - גופים גדולים משקיעים הרבה כסף בנייר ערך עם ריבית שלילית. נשמע דמיוני? כנראה שכן. אבל יש לכך הסבר אפשרי אחד

שי סלינס 17:2225.11.21

אם הייתם קשובים לעולם שוק ההון בשנה האחרונה סביר להניח כי שמתם לב שהמונח 'העלאת ריבית' היה נפוץ מאוד. למעשה אנחנו חיים במציאות בה הדיון הכלכלי המוביל בעולם ובישראל - הוא מתי ובכמה תעלה הריבית במשק.

 

 

 

אלא שיש שוק אחד מקומי - בו המציאות הזו הפוכה לחלוטין. ולשוק הזה קוראים שוק המק״מ - מלווה קצר מועד. בשוק הזה, גופים גדולים, משקיעים כסף, הרבה כסף. ואת הכסף הזה הם משקיעים כשהם יודעים שבסוף השנה הם יקבלו פחות. כלומר, מציעים להם ריבית שלילית והם לוקחים.

 

אז מה זה בעצם שוק המק"מ? מדובר בשוק בהיקף של 70-80 מיליארד שקל בו נייר ערך ממשלתי מונפק על ידי בנק ישראל ומשמש כאחד הכלים המוניטריים שמפעיל הבנק. המק"מ, מבטיח תשלום של 100 אגורות בסוף התקופה, אינו צמוד ואינו נושא ריבית - נמכר ונסחר בדרך כלל במחיר נמוך מערכו הנקוב. במילים אחרות בנק ישראל מבטיח למשקיעים החזר של 100 אגורות על נייר ערך שהם משלמים תמורתו פחות מ-100 אגורות. עסקה משתלמת לכל הדעות.

 

אלא שבימים אלו שוק המק"מ מתנהג באופן שונה לחלוטין. בנק ישראל עדיין מציע למשקיעים החזר של 100 אגורות בסוף התקופה רק עם שינוי אחד גדול - המחיר שהם משלמים תמורת המק"מ בתחילת התקופה גבוה מ-100 אגורות. לכאורה הפסד מובטח.

  

על התופעה המוזרה והמסקרנת הזו בשוק המק"מ המקומי והמשמעות שלה לגבי שאר התחומים - דיברנו היום בפרק ה-176 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות אורי גרינפלד. בפרק גם ניתחנו את המשך הכהונה של יו"ר הפד ג'יי פאוול עליה הכריז השבוע נשיא ארה"ב.

 

 

 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

 צילום: יאיר שגיא

 

x