$

מנועי הכסף

המטבע החזק בעולם: הסיבה המרכזית לזינוק הדרמטי בשקל

פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט פרק 172: אינפלציה, ריבית, קורונה ורכישות מט"ח של בנק ישראל - כל אלו דוחפים את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והיורו. אולם, כדי להבין לעומק את הסיבה המרכזית לחוזקו של המטבע הישראלי צריך לבחון את הכסף הזר שנכנס למדינה

שי סלינס 18:2028.10.21

אינפלציה, ריבית אפסית, קורונה ומדיניות רכישות המט"ח של בנק ישראל - כל אלו מהווים גורמים משמעותיים בהתחזקות השקל מול הדולר והיורו בימים האחרונים. היחלשות נוספת של הדולר מול השקל תביא את המטבע האמריקאי לרמות שפל שלא נראו ב-25 השנים האחרונות, בעוד שהיורו נסחר כבר עכשיו ברמה הנמוכה שלו זה 20 שנה.

 

עם זאת, נדמה כי הסיבה העיקרית להתחזקות ארוכת הטווח של המטבע הישראלי מגיעה דווקא מבחוץ - בהשקעות הזרות.

 

 

  

במחצית הראשונה של 2021 ההשקעות הזרות בישראל הסתכמו בכמעט 40 מיליארד דולר, זאת לעומת השקעות זרות בסכום של 43 מיליארד דולר בכל 2020. המשמעות היא שאם השנה הנוכחית תמשיך בקצב בה החלה - כמות הכסף הזר תוכפל לעומת הסכום שנכנס למדינה בשנה שעברה. ואם הולכים לשנים מוקדמות יותר מקבלים תמונה ברורה אף יותר כאשר כל ההשקעות הזרות ב-2018 וב-2017 הסתכמו ב- 17 מיליארד דולר וב-18 מיליארד דולר בלבד, בהתאמה.

 

כשבוחנים את כל הנתונים המסקנה ברורה - ההשקעות הזרות בישראל צוברות השנה תאוצה ונמצאות בקצב חסר תקדים לשנים האחרונות.

 

ומה ההשלכות של כסף זר שמגיע למדינה? ניחשתם נכון - הדולר נחלש על חשבון השקל. אם למשל, חברה זרה כלשהי רוכשת חברה ישראלית - החברה הנרכשת נאלצת להמיר את הדולרים (הכסף הזר) לשקלים על מנת לשלם משכורות והוצאות שוטפות. עצם הפעולה הזו של המרת הכסף יוצרת לחצים על השקל ומחזקת את המטבע המקומי.

 

בפרק מספר 172 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות אורי גרינפלד, דיברנו על הכסף הזר שחזר להיכנס לישראל. מה ההבדל בין השקעות עקיפות לישירות, מה בכל זאת חלקו של בנק ישראל, איך קשורה האינפלציה בעולם לעוצמת השקל וכמה באמת נופתע אם נמצא את הדולר ב-3 שקלים.

 

 

 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 צילום: שאטרסטוק

  

x