הדולר ברמה הנמוכה שלו מינואר; "בנק ישראל יעלה ריבית לפני הפד"
הדולר ברמה הנמוכה שלו מינואר; "בנק ישראל יעלה ריבית לפני הפד"
המטבע נחלש ב-0.3% ונסחר תמורת 3.191 שקלים - בינואר רשם שפל של 25 שנים על 3.11 שקלים; הפד צפוי להודיע בשבוע הבא על צמצום ראשון בתוכנית הרכישות; מיטב דש: "לפי הצהרות הפד, הוא לא יעלה את הריבית לפני סיום רכישות האג"ח שצפוי באמצע 2022"
הדולר נסחר הבוקר בפחות מ-3.20 - המטבע האמריקאי רושם ירידה של 0.3% ונסחר תמורת 3.191 שקלים, השיעור הנמוך שלו מתחילת השנה. ב-14 בינואר 2021 נקבע הדולר היציג על 3.116 שקלים, שפל של 25 שנים.
היורו נחלש ב-0.5% ל-3.7 שקלים. ברקע למסחר בשוק המטבעות - הציפיה בשווקים להודעה הרשמית של הפד בשבוע הבא על תחילת הקיצוץ של סכום הרכישות שמבצע הבנק המרכזי האמריקאי, לקראת סיום מוחלט של הרכישות סביב מחצית 2022 - שלב מקדים להורדת ריבית בהמשך הדרך. ישיבת ועידת השוק החופשי של הפד תחל ביום שלישי הבא וההודעה על המדיניות המוניטארית המעודכת תתפרסם ברביעי בערב.
הפד רוכש מדי חודש נכסים בהיקף של 120 מיליארד דולר – בחלוקה של 80 מיליארד דולר אג"ח ממשלתי ו-40 מיליארד דולר אג"ח מגובה משכנתאות. התוכנית נועדה לתמוך בכלכלת ארה"ב מול משבר הקורונה, ללא דדליין מוגדר מראש, והבנק קבע שהיא תימשך – "עד להתקדמות בת-קיימא".
הצפי להעלאת ריבית בישראל
שוק האג"ח בישראל מגלם עליית ריבית ראשונה רק בעוד שנה וחצי (האג"ח לשנה וחצי נסחרת מתחת לריבית בנק ישראל והאג"ח לשנתיים מעליה), הרבה אחרי התחזיות לעליית ריבית הפד. במיטב דש מאמינים עם זאת, כי "בנק ישראל יעלה ריבית לפני הבנק האמריקאי" הודעת הריבית הבאה של בנק ישראל צפויה ב-22 בנובמבר.
"בניגוד לתפיסה הרווחת, בנק ישראל כמעט אף פעם לא עקב אחרי הפד. בין השנים 1996 ל-2012 היו 6 אפיזודות בהן בנק ישראל העלה ריבית בזמן שהפד לא שינה את הריבית או אף הוריד אותה", ציין בסקירתו השבועית אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש.
"לפי הצהרות הפד, הוא לא יעלה את הריבית לפני סיום רכישות האג"ח שצפוי באמצע 2022. לעומתו, בנק ישראל כבר בחודש הבא צפוי לסיים את הרכישות. אומנם האינפלציה בישראל נמוכה יותר מאשר בארה"ב או בחלק גדול מהמדינות האחרות, אך השינוי בקצב השנתי שלה בשנה האחרונה היה בין הגבוהים בהשוואה למדינות האחרות, במיוחד של אינפלציית הליבה", הוסיף זבז'ינסקי.