עם כישלונות בביומד וקנאביס, מדיוי נכנסת לאגירת אנרגיה
בקרוב תחל מדיוי את גלגולה הרביעי, כשתתמזג עם סטורג' דרופ כחברה לאגירת אנרגיה שתיסחר בת"א. כיו"ר החברה הממוזגת ישמש לא אחר מהרמטכ"ל לשעבר, גדי איזנקוט, בתפקיד עסקי ראשון. לאחר שלושה גלגולים כושלים, קנסות של מאות אלפי שקלים וצווי מאסר בינלאומיים, מקווים בחברה לגורל אחר
פעם רביעית גלידה? מדיוי ת'ראפיוטיק היא חברה ציבורית, שהשתתפה בכל האופנות של שוק ההון המקומי בעשור האחרון. היא ביצעה שני סיבובים כחברת ביומד ולאחר מכן עברה לסיבוב שלישי כחברת קנאביס.
- הג'וב החדש של גדי איזנקוט: יו"ר חברת אנרגיה ירוקה
- הסיבוב השלישי של מדיוי: השלד הבורסאי יתמזג לתוך חברה לאגירת אנרגיה ירוקה
- צו מעצר נגד מנכ"ל מדיוי במקדוניה: חשד לייצור סם נרקוטי ופשע מאורגן
עתה השלד שלה נקנה מחדש במטרה לקחת חלק בלהיט החדש של שוק ההון — אגירת אנרגיה, שתהיה הסיבוב הרביעי של החברה, שתתמזג עם חברת סטורג' דרופ ותיסחר בבורסה המקומית. כיו"ר החברה הממוזגת ישמש לא אחר מהרמטכ"ל לשעבר, גדי איזנקוט, בתפקיד עסקי ראשון.
עם זאת, ההיסטוריה של מדיוי לא מבשרת טובות: בין שמדובר בנטייה לאופנות השקעה חולפות ובין שבסתם מזל רע, ההרפתקאות הקודמות ממש לא השתלמו לבעלי המניות. החברה אמנם נסחרת ב־67 מיליון שקל בבורסה המקומית, אך לאורך פעילותה הצליחה לשרוף מאות מיליוני שקלים בכל סיבוב.
יותר מדי THC במקדוניה
כדי לספר את סיפורה של מדיוי, או לכל הפחות את סיפור השלד שלה, צריך להתחיל בנקודת השפל שלה. באפריל 2020 נאלץ מנכ"ל החברה ובעל השליטה (45.74%) מנחם כהן להודיע לבעלי המניות שנפתחה חקירה פלילית נגד פעילות החברה במקדוניה.
על פי שלטונות מקדוניה, בבדיקה שנעשתה במפעלי החברה נמצאו ממצאים עם חומר THC גבוה מהמותר, מה שעורר את החשד שהחברה גידלה קנאביס גם לצריכת פנאי לא חוקית ולא רק לצרכים רפואיים.
למרות ניסיונות ההרגעה של כהן, בעלי המניות סירבו להשלים עם הבשורה ולהמתין לתוצאות החקירה ושלחו את מניות החברה לירידות חדות. מדיוי לא הסתדרה עם ענף הקנאביס וזה עלה למשקיעים שלה עשרות מיליוני שקלים. ב־2018 היא נחשבה הבטחה גדולה בענף והגיעה לשווי של יותר מ־100 מיליון שקל.
כשסיימה את דרכה למטה, כבר היתה שווה 15 מיליון שקל בלבד, כשבדרך נעלמו 85 מיליון שקל. המשקיעים איבדו את האמונה כי יש ביכולת החברה להציף את השוק האירופי בקנאביס ישראלי, והיא איבדה חוזים יקרי ערך שהיו לה עם חברות בתחום, כמו היי פארמה ושותפתה במקדוניה.
בנוסף, הנהלת החברה התקשתה לתמרן בין נבכי הרגולציה הישראלית. "מדובר בבדיחה עלובה", אומר מנחם כהן ל"כלכליסט" כשהוא מתייחס להסתבכות החברה במקדוניה. לדבריו, "עשינו הכל על פי הכללים והחוקים. כאשר מפתחים קנאביס רפואי, יש תמיד שרידים של החומר THC במוצרים, זה חוקי. לטענתם, הם בדקו והתגלה שיעורים גבוהים מהמותר ולכן הוציאו צו מעצר. זה היה מטורף. הכל קרה בגלל שהבודקים השתמשו בציוד ישן".
השתלשלות האירועים הביאה לסגירת הפעילות של מדיוי במקדוניה. "מבחינתי, איפה שאפשר להוציא צו מעצר בצורה כזו שלומיאלית נגד אדם שלא בפניו ודרך פקס — לא כדאי לעשות עסקים. חוץ מזה שלאחר כמה זמן פנו אליי ואמרו שאם אשלם, ייסגר מולי התיק". הוא מסביר. מאז, התיק נגדו נסגר וכך גם נגד החברה.
פרט למקדוניה, למדיוי היתה פעילות קנאביס בישראל, למה היא נכשלה?
"במילה אחת: רגולציה. בשתי מילים: הרגולציה הישראלית, ששלוש שנים לא החליטה אם לאשר יצוא או לא. העסקים מצליחים בישראל למרות הממשלה, לא בזכותה. אישורי היצוא שהתקבלו סופסוף על ידי שר הכלכלה בשנה שעברה לחברות ישראליות הם בדיחה".
גידול ושיווק קנאביס לא היו הכישלון הראשון של מדיוי ת'רפיוטיקס. את תחילת דרכה הציבורית עשתה החברה תחת השם גלייקומיינדס, שהחלה להיסחר בתל אביב ב־2011 ועסקה בטיפולים בטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות נוספות. בשנות השיא היו לחברה 100 פטנטים רשומים, אך היא כשלה בפיתוח בדיקות לאבחון מחלת הטרשת ומחלת הקרוהן והפכה לשלד בורסאי. כמה חודשים טרם הפיכתה לשלד, קיבלו החברה והבכירים בה קנסות מרשות ני"ע, מאחר שפרסמו תשקיף ללא הערת "עסק חי".
במאי 2014 הוביל ג'וש רורקה, מנכ"ל מדיוי, שהיתה חברה פרטית עד אז, את מיזוגה לשלד של גלייקומיינדס. בשנותיה הראשונות עסקה החברה במחקר ופיתוח בענף הביומד. מוצר הדגל שלה היה מנשך ליולדות שנקרא Laboraide.
מחקר מדעי הראה כי השימוש בו עשוי לקצר ב־40% בממוצע את זמן הלידה ומשפר את האפקטיביות של לחיצות היולדת. מדיוי אף דיווחה כי קיבלה אישור לנסות את המוצר בבית החולים איכילוב בהשתתפות 700 יולדות.
בימי האופוריה ההם רורקה הכריז בהתלהבות ב"כלכליסט" כי הוא מתכוון "לגייס למדיוי 10 מיליון דולר לפי שווי חברה של 100 מיליון דולר". אך אופוריה לחוד ומציאות לחוד. ספקות על יעילותו של המוצר וקשיים פיננסיים הביאו למחיקה של כ־100 מיליון שקל של המשקיעים.
באוגוסט 2017 רכש מנחם כהן 75% ממניות החברה בסכום מזערי של 1.15 מיליון שקל, על מנת להטמיע בה את פעילות הקנאביס. היום הוא עדיין מחזיק 45% מהחברה. כהן, יזם בעל עבר בתחום הדיור המוגן, הגיע, לדבריו, לתחום הקנאביס "לגמרי בטעות".
"הייתי בעסקי הדיור המוגן כמה שנים טובות, והתעייפתי מנטלית ומכרתי את חלקי שם. לאחר העזיבה הצטבר לי זמן פנוי ועו"ד אילן גרזי יזם את הקשר הראשוני ביני לבין עולם הקנאביס הרפואי. מדיוי היתה אמורה להצליח. למעשה, עד היום אנחנו נמצאים עם חווה בערבה שמוכנה לפעול עם רישיונות, אך היא מוקפאת וזה מרגיש מפוספס". פספוס או לא, לאורך שנותיו בחברה כהן כיהן כמנכ"ל, דירקטור ובעל שליטה ושכרו עמד על 865 אלף שקל בשנה.
כאמור, בסיבוב הרביעי של מדיוי היא הופכת לחברת אגירת אנרגיה ותתמזג עם חברת האנרגיה סטורג' דרופ. האחרונה, שנוסדה לפני ארבעה חודשים בלבד, תחזיק ב־75% מהחברה הממוזגת. שווי השוק של שלד מדיוי היום הוא 67 מיליון שקל, מאחר שהוא כבר מתמחר את המיזוג.
בחישוב פשוט, כהן הצליח למכור את חברת הקנאביס תמורת 16.8 מיליון שקל. על פי כהן, "מדובר בעסקה מדהימה לבעלי המניות של מדיוי".
החברה אף הצליחה לגייס השקעה מקרן אירופית שרכשה מניות בשווי של 8.5 מיליון שקל במחיר של 17 שקל למניה. הגיוס נעשה בעזרת צביקה אבן מ־zeta capital ומהווה חצי מהתנאי המקדים של סטורג' גרופ לכך שהחברה תהיה בעלת קופת מזומנים של לפחות 17 מיליון שקל.
"30 יום ואנחנו בבורסה"
"הדירקטוריון הנוכחי יתפטר וכל הבכירים במדיוי ת'ראפיוטיק יעזבו את החברה. המחזיקים הקיימים יהפכו למשקיעים פסיביים. אנחנו מנקים את הפעילות הקיימת ויוצקים פעילות חדשה לגמרי עם אנשים חדשים", מסביר שי כהן, מנכ"ל סטורג' דרופ, את השלב החדש של מדיוי. לדבריו, מנחם כהן התחייב בחוזה לעזוב את החברה בתוך כמה חודשים.
כולם יוחלפו?
"כן, אנחנו משתמשים רק בשלד. זו פרקטיקה מקובלת. עשינו קיצור זמן בדרך להפוך לחברה ציבורית. עוד 30 יום אנחנו בבורסה". האם זה לא מוקדם מדי להגיע לבורסה עבור חברה שהוקמה לפני ארבעה חודשים? על פי שי כהן, "החברה הוקמה בדצמבר 2020 אבל הפעילות החלה עוד ב־2015 בתור סטארט־אפ". בימים אלו פועלת מדיוי כדי לכנס את בעלי המניות כדי לאשר את תנאי המיזוג עם סטורג' דרופ.
מינוי איזנקוט ליו"ר סטורג' גרופ הקפיץ את מניית מדיוי אתמול ב־26%: "סירבתי לחברות גדולות יותר"
גדי איזנקוט ישמש כיו"ר חברת סטורג' דרופ. חברת האנרגיה הודיעה אתמול על מינוי איזנקוט לקראת מיזוגה לתוך השלד הנסחר של מדיוי ת'ראפיוטיק (שזינקה ב־25.9%) והפיכתה לציבורית. עבור איזנקוט מדובר בתפקיד ניהולי ראשון במגזר העסקי במשרה מלאה, לאחר סיום כהונתו כרמטכ"ל.
הבחירה באיזנקוט מפתיעה, לנוכח אי־ניסיונו בענף האנרגיה. "מאז שחרורי הצטרפתי לדירקטוריונים ושותפויות אחרות (חברות וילאר וצור שמיר) כדי לבחון קבלת החלטות בדרכים אחרות ממה שהכרתי בקריירה הצבאית שלי. הרעיון של סטורג' דרופ לאגירת אנרגיה, החברה הצעירה והאנשים הטובים נראו לי כמקום הנכון להתחיל תפקיד ניהולי", הוא מסביר ל"כלכליסט".
מאז שחרורו לפני כשנה וחצי הצטרף איזנקוט למכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון וב-2019 הצטרף כעמית מחקר בכיר למכון למחקרי ביטחון לאומי. חוק הצינון מונע ממנו לעסוק בפוליטיקה עד אפריל 2022.
לדבריו, "היו חברות ציבוריות גדולות יותר מתחומים כמו סייבר, מל"טים ודאונים, אבל סירבתי. החיבור עם החברה נוצר דרך אדם שלישי, בכיר במערכת הביטחון, אשר התפקיד הוצע לו אבל הוא סירב משום עיסוקו הפוליטי (ככל הנראה בני גנץ, א"ע) והפנה אליי את הבקשה".