בלעדי לכלכליסט
שיכון ובינוי עלולה לאבד את תחנות הכוח שלה
רשות החשמל עשויה לדרוש משיכון ובינוי למכור את אחזקותיה בתחנת הכוח רמת חובב, אם יוגש כתב אישום בפרשת השוחד בחו”ל
בשלב זה הפרקליטות רק הודיעה על כוונה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע בפרשה, וברשות החשמל ממתינים לראות האם יוגש כתב האישום, ואז יצטרכו לקיים דיון בנושא.
- תחנת הכוח ברמת חובב מחליפה ידיים - מחיר החשמל צפוי לרדת
- פרשת השוחד בשיכון ובינוי: "זה שנשלם שם אחוזים גדולים ימנע מהם לפתוח את הפה בעתיד"
- הראיות נחשפות: שיכון ובינוי הזמינה דו"ח שבחן את יעילות תשלומי השוחד בעולם
בפברואר השנה הודיעה הפרקליטות כי תגיש כתבי אישום נגד החברה ובכירים בה בשל אחת מפרשות השוחד הזר הגדולות שנחשפו בישראל.
אף שהמישור הפלילי לכאורה מתנהל באופן בלתי תלוי בפעילות החברה, בפועל יש השפעה לעתים דרמטית על הפעילות. זה נכון בעיקר כשמדובר בחברה שהיא בעלים של מתקני תשתיות לאומיים, ובהם תחנות כוח, אך ישנה גם השפעה על השתתפות במכרזים של המדינה.
חוק משק החשמל קובע כי לא יינתן רישיון להחזיק מתקני תשתית לתאגיד שהוא או אחד מנושאי המשרה או בעלי השליטה בו הורשעו בעבירה שיש עמה קלון.
שיכון ובינוי השלימה רק לפני כמה חודשים את רכישת תחנת הכוח רמת חובב, התחנה הפרטית הגדולה בישראל. התחנה נרכשה מחברת החשמל תמורת כ־4.25 מיליארד דולר על ידי שותפות של אדלטק ושיכון ובינוי. בנוסף שיכון ובינוי מחזיקה בשורת תחנות כוח של אנרגיה מתחדשת, כמו תחנת אשלים, תחנת אתגל אשדוד ותחנת כוח שניאור צאלים.
לכאורה החוק קובע שהרישיון לא יינתן (או יילקח) רק בשלב הרשעה בבית משפט, תהליך שיכול לארוך שנים. אלא שישנם מקרים שבהם רשות החשמל פעלה הרבה קודם. בתחנת הכוח של IPM בבאר טוביה רשות החשמל חייבה את אברהם נניקשווילי למכור את האחזקות שלו הרבה לפני שלב הרשעה בעבירה שיש עמה קלון (שוחד לשר המנוח בנימין בן אליעזר).
גם בתחום המכרזים יש השלכות להליך הפלילי. בשבוע שעבר הוגשה לביהמ”ש המחוזי בתל אביב עתירה מינהלית מטעם שפיר הנדסה שמבקשת לפסול את השתתפות שיכון ובינוי במכרזי הקו הירוק והסגול של הרכבת הקלה. שפיר היא מתחרה עסקית, וכל תירוץ לפסול יריבה בוודאי ישרת אותה. עם זאת, העתירה מעלה טיעונים שצריך יהיה להכריע בהם.
מרשות החשמל נמסר בתגובה: "בהתאם לחוק משק החשמל, רק הרשעה בעבירה שיש עם עמה קלון מונעת מאדם להחזיק ברישיון לייצור חשמל. יחד עם זאת, הרשות רשאית לסרב למתן רישיון ושלקול בעת מתן רישיון שיקולים של 'טובת הציבור' ושל 'טובת הצרכנים'. השאלה אם הליכי בדיקה או חקירה פלילית, ואפילו הגשת כתב אישום, עולים לכדי פגיעה בטובת הציבור וטובת הצרכנים, היא מטבע הדברים שאלה מורכבת שיש לה קשר הדוק לנסיבות המקרה. ביחס לתקדים שצוין (עניין נניקשווילי), מדובר במקרה עם נסיבות חריגות ביותר שבהן נחקרו עבירות שוחד של המחזיק ברישיון לשר האנרגיה. בנסיבות אלה, הגיע משרד המשפטים עם המחזיק ברישיון להסכמה בדבר העברת הרישיון לנאמנות עיוורת עד לבירור החשדות ומשכך הרשות לא נדרשה להכריע בעניין. נכון להיום הרשות אינה דנה בשאלת אחזקת החברה עקב ההליך. ככל שיוגש כתב אישום תשקול הרשות דיון בשאלה זו".
משיכון ובינוי נמסר: “מדובר בספקולציה. כתב האישום שעדיין לא הוגש כולל טענות בלתי מבוססות. בידינו טענות כבדות משקל שצפויות לאתגר את רשויות החוק. בנוסף, כל נושאי המשרה בחברה, הוחלפה השליטה ובוצעו מהלכים בתחום הממשל התאגידי שתכליתם למנוע אפשרות לפעילות בלתי חוקית בעתיד”.