$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע לקרנות הנאמנות: יש לכם חודשיים לחדול משיטת מצליח

מנהלי קרנות הנאמנות צריכים להודיע עד סוף חודש מאי האם יצטרפו למתווה, הכולל איסור החזקת יותר משתי קרנות בכל קטגוריה. בתי השקעות שלא יצטרפו לרפורמה עלולים לספוג פגיעה בדירוג קרנות הנאמנות במערכות הייעוץ של הבנקים

עירית אבישר 07:2105.04.21

המתווה להפחתת כמות קרנות הנאמנות יוצא לדרך. ל"כלכליסט" נודע כי עיקרי המתווה סוכמו סופית בין רשות ניירות ערך לאיגוד קרנות הנאמנות. עד לסוף חודש מאי 2021 מנהלי הקרנות יצטרכו להודיע האם הם מצטרפים למתווה.

 

המתווה מבצע רפורמה בסוג הקטגוריות בקרנות הנאמנות, כך שהן יהיו הומוגניות יותר מאשר כיום ויאפשרו השוואה נכונה יותר בין הקרנות. החלק המרכזי במתווה הוא שברוב המקרים מנהל קרנות יוכל לנהל עד שתי קרנות באותה קטגוריה.

 

 

עם זאת, המתווה כולל סייגים המאפשרים בפועל יותר משתי קרנות בקטגוריה. למשל, אם מדובר בקרנות עוקבות תיקי בנקים. לפי הערכות, המתווה יביא למיזוג של 100 קרנות נאמנות, מתוך מעל 1,000 קרנות נאמנות אקטיביות הקיימות בשוק.

 

 

פעימה ראשונה ביולי, פעימה שנייה באוגוסט

 

המתווה אמור להתבצע בשתי פעימות: הפעימה הראשונה, באמצע חודש יולי, תכלול את כל הקרנות שאינן קרנות אג"ח. הפעימה השנייה תתבצע חודש לאחר מכן (ב־15.8) בקרנות האג"ח בארץ. בימים אלה שחקן מרכזי בשוק הקרנות צפוי להימכר: קרן אייפקס מקיימת מגעים למכירת נכסי פסגות, ובראשם חברות קרנות הנאמנות. אם הקרנות של פסגות יימכרו לאחד השחקנים הקיימים בשוק הקרנות, הרי שהוא יצטרך למזג אותן לקרנות שלו. לכן, לפי הערכות, אם יקרה תרחיש שכזה, צפוי לוח הזמנים ליישום המתווה להתארך, כדי שהרוכש של קרנות פסגות יוכל לבצע את כל המיזוגים הנדרשים.

 

יתרון לניהול איכותי במקום ליכולות שיווק

 

הרפורמה אמורה לחזק קרנות נאמנות עם ניהול השקעות איכותי. זאת, לעומת המצב כיום, שבו חלק מהגופים נהנים מהצלחה בזכות יכולות שיווק ובניית ריבוי מוצרים וביצועים טובים לטווח קצר. הרפורמה תכלול שינוי גם בקטגוריות עצמן, כך שהן יכללו קרנות הדומות במאפייניהן, מה שיאפשר השוואה הוגנת בין ביצועי הקרנות. השינוי המרכזי הצפוי הוא בקטגוריית האג"ח בארץ כללי, שתכלול יותר קבוצות המגדירות במדויק את היקף החשיפה המותר למניות.

 

המתווה מוגדר אמנם וולונטרי, אך מנהלי קרנות שלא יצטרפו עלולים למצוא את קרנותיהם נפגעות בדירוג במערכות הדירוג של הבנקים, מה שיקשה עליהם בגיוס כספים לקרנותיהם. 

ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה, יו"ר רשות ניירות ערך צילום: ענבל מרמרי

 

חלק נוסף ברפורמה אמור להגיע משינויים במערכות הדירוג של הבנקים. מערכות אלו הינן כלי מרכזי, המשפיע על קנייה ומכירה של הקרנות. כדי לטפל בתופעת הקרנות המככבות, הרשות רוצה שהבנקים יעשו גם הם שינויים במערכות הדירוג. כך, למשל, הבנקים יתבקשו להאריך את התקופה שבה נמדדות התשואות של הקרנות ללפחות 3 שנים, על מנת להימנע ממצב שתנודות חד־פעמיות משפיעות באופן משמעותי על הדירוג.

 

כמו כן, הרשות רוצה שהבנקים יוסיפו גם פרמטרים איכותיים למערכות הדירוג שלהם, ולא רק ביצועים. פרמטרים שכאלה יכולים להיות קשורים לכמות מנהלי ההשקעות והאנליסטים בקרן, או לפרמטרים הקשורים ליכולת הבקרה וניהול הסיכונים.

 

בנוסף, הבנקים יתבקשו לבצע אחת לתקופה בדיקה של המודלים שלהם בדירוג לעומת התוצאה בפועל ‑ האם אכן המודלים חזו בצורה טובה אילו קרנות כדאי למכור ואילו כדאי לקנות. וכמובן אם מנהל קרן מתאפיין בריבוי קרנות נאמנות - מעבר לגבולות שנקבעו במתווה - אז הדבר אמור לבוא לידי ביטוי בציון שתקבל הקרן במערכת הדירוג.

x