$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שמחון לגרדוס: אתה יודע מה קרה לאחרון שהתווכח איתי

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון תקף את מ"מ הממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס, תוך רמיזה להתפטרות קודמו שאול מרידור

צבי זרחיה 06:5604.04.21

ועדת המנכ"לים לקביעת עתידו של מפרץ חיפה מאיצה את קצב דיוניה ותקיים מחר ישיבה נוספת. הסיבה לכך נעוצה בהסכמה בין משרדי ראש הממשלה והאוצר שהוועדה תקבל הכרעות לפני חילופי השרים והמנכ"לים הצפויים עם הקמתה של הממשלה החדשה.

 

ל"כלכליסט" נודע שבישיבת הוועדה שנערכה לפני כשבועיים, לפני הבחירות, התגלעו חילוקי דעות בנוגע לנתונים הקשורים בפרויקט בין ראש ועדת המנכ"לים ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון לבין מ"מ הממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס. 

יוגב גרדוס ואבי שמחון. טענה לבסיס עובדות פגום יוגב גרדוס ואבי שמחון. טענה לבסיס עובדות פגום צילום: אוראל כהן

 

גרדוס העיר שהנתונים שהוצגו לא מדויקים ויש לבדוק אותם לעומק. גורמים שנחשפו לתוכן הישיבה אמרו ששמחון העיר לו משפט בסגנון: אתה יודע מה קרה לאחרון שהתווכח איתי.

 

לדבריהם, אמנם לא הוזכר שמו של הממונה הקודם על התקציבים שאול מרידור - שהתפטר מתפקידו בעקבות חילוקי דעות בין היתר עם שמחון, ראש הממשלה ושר האוצר - אבל להערכתם מדובר היה ברמז.

 

ב־30 באוגוסט 2020 התפטר שאול מרידור מתפקידו לאחר עימותים בינו לבין שר האוצר ישראל כץ. המחלוקות העמיקו לאחר החלטת כץ וראש הממשלה נתניהו, ובתמיכת שמחון, לחלק מענקים לציבור ולהוסיף לתקציב ההמשכי עוד 11 מיליארד שקל מבלי לתת לאגף התקציבים לגבש את חלוקת הכספים.

 

ב־25 באוקטובר 2020 קיבלה הממשלה החלטה על הקמתה של ועדת מנכ"לים בינמשרדית שתדון בפיתוח ובקידום מפרץ חיפה. על הוועדה הוטל "לגבש אסטרטגיה ממשלתית ועקרונות לתוכנית פעולה" ולהגיש את המלצותיה בתוך 90 ימים כלומר עד 25 בינואר 2021. יותר מחודשיים חלפו מאז שחלף הזמן שהוקצה לוועדה להגיש את המלצותיה ועדיין היא לא הצליחה לסיים את עבודתה. במשרד האוצר סבורים שיש לקדם תוכנית לפיתוח מפרץ חיפה, לאחר גמר עבודה כלכלית והגיונית, בעוד ששמחון מבקש להאיץ את קבלת ההחלטות.

 

בתחילת פברואר 2021 החליטה ועדת המנכ"לים להקים צוותי עבודה מטעמה שיבחנו את כל ההיבטים הקשורים ליישום החלטת הממשלה, כולל ההיבט התעסוקתי: כ־1,300 עובדים המועסקים בבתי הזיקוק שיאבדו את עבודתם עם סגירת המפעלים; ואת ההיבט הכלכלי של מימון התוכנית.

 

מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), ינקי קוינט הודיע בסוף ינואר 2021 על תמיכתו בתוכנית "מפרץ החדשנות" לפינוי בז"ן אולם הבהיר כי הרשות לא תוכל בשנים הקרובות לשאת במימון התוכנית.

 

התוכנית המקורית היתה אמורה לממן את ההשקעה האדירה בפינוי המפעלים באמצעות שיווק הקרקעות באיזור. קוונט תבע להקפיא את החלטת הממשלה והוסיף כי אם החלטת ועדת המנכ"לים תצא אל הדרך "יהיה צורך לאתר מקורות מימון עבורה". לפי התוכנית, על השטח המשתרע על פני 36.5 אלף דונם יוקמו 100 אלף יחידות דיור וכ־2 מיליון מ"ר של שטחי תעסוקה לצד פארק מטרופוליני בשטח של 7,000 דונם. נציגי רמ"י מסרו בכנסת שעלות התוכנית 13.5 מיליארד שקל, וכי יש מקורות למימון התוכנית בלי להישען על תקציב המדינה" .

 

במכתב שגרדוס שלח לפני חודשיים לוועדת המנכ"לים הובעה התנגדות לתוכנית "הנשענת על בסיס עובדתי פגום, ועל כן אין תשתית מקצועית מספקת שעל בסיסה ניתן לקבל החלטה". גרדוס טען שערכי הקרקע הצפויים בתוכנית מנופחים ללא פרופורציות: כ־300 אלף שקל קרקע ליחידת דיור לעומת 50 אלף שקל קרקע ליחידת דיור במכרזים האחרונים בקריות הסמוכות.

x