סוכנות S&P: למרות הפוליטיקה, הדירוג של ישראל לא צפוי להשתנות בקרוב
בעדכון מיוחד על רקע הבחירות האחרונות מעריכים כלכלני חברת דירוג האשראי כי חוסר היציבות הפוליטית עלול להקשות להגיע להסכמה בדבר הצורך בהידוק תקציבי. למרות זאת, לא צפויה הורדת דירוג לאור נקודות החוזק של המשק הישראלי
"הבחירות האחרונות בישראל, שאף הן נותרו ללא הכרעה, העלו את אי הוודאות כלפי המשק הישראלי בטווח המיידי ואם המצב הפוליטי הזה יימשך, הוא עלול להגדיל גם את הסיכון הפיסקאלי (תקציבי) בטווח הבינוני, שכן הדבר עלול להקשות על הסכמה סביב הצורך והאופן של הקונסולדיציה הפיסקאלית (העלאת מסים וקיצוצים בהוצאות הממשלתיות - א.פ.) כך כותבים היום כלכלני חברת דירוג האשראי S&P.
- S&P על הבחירות בישראל: הסיכון עולה, הדירוג נשאר בינתיים
- הנגיד ירון: אין לקחת את הותרת הדירוג של ישראל כמובנת מאליה
- חברת S&P מאשררת את דירוג האשראי של ישראל על AA-
בחברת דירוג האשראי מדגישים כי גם הבחירות הרביעיות לא צפויות לגרום לשינוי בתנאי המאקרו-כלכליים של ישראל. יתרה מזו, הם מדגישים כי דירוג האשראי של ישראל (AA-/ תחזית "יציב") לא צפוי להשתנות בקרוב שכן שאר נקודות החוזקה של המשק הישראלי תומכות ומסייעות למתן את הלחץ על דירוג האשראי למרות מצבה הפיסקלי של הממשלה.
"האינדיקטורים התקציביים מייצגים רק היבט אחד של הפרמטרים הקובעים את דירוג האשראי", כותבים כלכלני S&P. "היכולת לשרת את החוב בזמן תלויים גם בגורמים אחרים כגון הגמישות המוניטרית, מצב מאזן התשלומים של החשבון השוטף והעמידות הכלכלית". כמו כן מציינים ב-S&P כי החוב הממשלתי של ישראל
ממשיך לשפר את הפרופיל שלו: המח"מ (משך חיים ממוצע של אגרת החוב) מתארך (9 שנים), משקל החוב הממשלתי הנקוב במט"ח נמוך יחסית בהשוואה בינלאומית (16% מסך כל החוב) ולא פחות חושב: רוב החוב מוחזק על ידי תושבי ישראל.
"בשנת 2020, ממשלת ישראל נקלעה לגירעון ממשלתי 'קשור קורונה' גדול ואנו צופים שיעמוד על כ-7.5% תמ"ג בשנה הנוכחית. אנחנו עדיין מצפים שהממשלה העתידית תשים דגש משמעותי יותר לקונסולידציה פיסקאלית אחרי 2021. הסיכונים התקציביים עלולים להחמיר אם המצב הפוליטי הנוכחי ויקשה על מציאת קונסנזוס סביב מדיניות זו. במקרה כזה, החוב הממשלתי עלול להמשיך לעלות מעבר לתחזית שלנו של-80% תוצר בטווח הבינוני" כותבים ב-S&P.