$
בארץ

נדחתה בקשת המדינה להמשיך באיכוני השב"כ של נדבקים בקורונה

ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לא אישרה בישיבתה היום את המשך האיכונים, לאחר שנה של שימוש בכלי מעורר המחלוקת במסגרת המאבק בהתפשטות הנגיף. עם זאת, הממשלה עדיין יכולה לבקש מהכנסת להפעיל מחדש את האיכונים, כאשר במקרה זה מי שידון בנושא יהיה ההרכב הבא של הוועדה לאחר השבעת הכנסת החדשה

עומר כביר 17:0729.03.21

תם, אך לא נשלם: ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לא אישרה בישיבתה היום (ב') את המשך איכוני השב"כ, שמבוצעים כמעט ברציפות במשך שנה במסגרת המאבק בהתפשטות הקורונה. ואולם, הממשלה עדיין יכולה לבקש מהכנסת להפעיל מחדש את האיכונים, כאשר במקרה זה מי שידון בנושא יהיה ההרכב הבא של הוועדה.

 

את ההחלטה שלא לאשר את האיכונים הוביל יו"ר הוועדה, ח"כ צבי האוזר, שלאורך החודשים האחרונים היה הגורם המוביל בכנסת שהכשיר את המשך האיכונים. "לא נשכח שכיום אנחנו מאכנים כ-15% מהנשאים", הוא הסביר את השינוי בעמדתו. "85% מהחולים המאומתים ממילא לא מאוכנים, לאור צמצום כלי השב"כ. אם מדברים על בלימת המגיפה, ה-15% האלו הם לא גורם המכריע. אנחנו מאכנים הרבה פחות והתרומה של הכלי הזה הופכת להיות זניחה. האיזון צריך להיות בין הזכות לחיים לפגיעה בפרטיות, וכל עוד הכלי הזה סייע להצלת חיים ולמניעת הצפה של מערכת הבריאות, השתמשנו בו. היום השימוש הזה הוא של זוטי דברים. אנחנו מדברים על אירועים זניחים, טעויות סטטיסטיות, זה התזמון שאמור לאזן".

 

 

ח"כ אבי דיכטר התנגד בדיון לפסילת האישור: "אני לא חושב שזה רציני אחרי שנה לעסוק בשבועיים לכאן או לכאן. אנחנו יכולים לכבד את הבקשה של הממשלה ושל משרד הבריאות, הישיבה הזו לא רגילה. כולנו יודעים שיש באוויר דברים שכל אחד מאתנו מבין. זה לא נכון, לא חכם ולא הגון. אני חושב שאפשר להעריך את זה בשבועיים. זה לא סביר, אחרי שנה שלמה". 

יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צבי האוזר יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צבי האוזר צילום: יריב כץ

 

מומחים ופעילי פרטיות שהובילו בשנה האחרונה את ההתנגדות לאיכוני השב"כ ברכו על החלטת הוועדה. "הזדקקנו לשנה שלמה של דיונים בוועדת חוץ וביטחון, לשני בג"צים, לשלושה גלים של קורונה, לאפקטיביות נמוכה ולדעת קהל שלילית, על מנת שהמחוקקים יאזרו אומץ ויפסיקו את השימוש בשב"כ כחלק ממאבק במגיפת הקורונה", אמרה נשיאת איגוד האינטרנט, פרופ' קרין נהון, מהמרכזי הבינתחומי בהרצליה. "פעילות השב"כ נועדה להלחם בטרור, ולא נועדה להיות מופעלת על אזרחי מדינת ישראל. הכשרת הכלי היתה פעולה חריגה מבין המדינות הדמוקרטיות, ופגעה אנושות באמון הציבור, שכל כך נחוץ במלחמה מול מגיפה בסדרי גודל שכאלה. את גלי ההדף של הפעלת השב"כ במאבק בקורונה עוד נמשיך להרגיש בעתיד. בכל עת שיציעו הצעה חריגה יפנו אותנו כהצדקה לכך שהסכמנו להפעיל כלי דורסני כל כך כמו השב"כ. כך היה למשל כשהצדיקו את האזיקונים כדי לאכן מבודדים".

 

עו"ד חיים רביה, ראש קבוצת האינטרנט והסייבר במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, הוסיף: "מדהים כמה זמן נדרש לוועדת החוץ והביטחון לעשות את הדבר שהתבקש זה מכבר. טוב שיו"ר הוועדה היוצא אזר אומץ לקבל את ההחלטה בישיבת הוועדה האחרונה שניהל. איכוני השב"כ הסבו נזק חמור לישראל. הם פגעו במירקם החיים הדמוקרטי, ניוונו פיתוח במועד של חלופות אנושיות וטכנולוגיות, הרדימו אל הממשלה לסבור שהם מביאים תועלת, הכניסו מאות אלפים לבידודי שווא ותרמו בכך לחוסר האמון בממשלה - והעיקר, לא מנעו את גלי התחלואה והסגרים.

 

"טוב שנפטרנו מהם. מוטב מאוחר מלעולם לא. הייתי שמח לומר שזה רגע מרגש לפעילי הפרטיות והחברה האזרחית שנאבקו באיכונים במשך שנה, אבל למודי ניסיון אנו יודעים שאין אמצעי בלתי יעיל ופוגעני שהממשלה לא תחפז לאמץ בעתיד בגלל מחשבה שטחית ופניה מידית לאמצעים הקיצוניים ביותר".

 

איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית בירך גם הוא על ההחלטה. "מתחילת הדרך האיגוד התנגד לאמצעי פוגעני זה", נמסר. "לצערנו מדינת ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה שעשתה שימוש בכלי שנועד למלחמה בטרור - נגד אזרחים. קידום בריאות הציבור צריך להיעשות באופן מידתי, תוך שקיפות ובחינה מקצועית מתמדת. טוב שלפחות היום הופסק השימוש, כאשר גם על פי נתוני משרד הבריאות תועלת הכלי זניחה. בריאות הציבור חייבת להעשות תמיד באופן מידתי תוך בחינת החלופות המומלצות על ידי אנשי המקצוע הרלבנטיים. לא ניתן להחיל באופן אוטומטי שיטות בהן נעשה שימוש למאבק בטרור לתחום בריאות הציבור".

x