$
פרשת השוחד בשיכון ובינוי

חשיפת כלכליסט

שרי אריסון: "אורנה אנג'ל אמרה לי כמה פעמים שכולם אצלי מושחתים"

המנכ"ל, הסמנכ"לית והחשב לשעבר שהתריעו על תרבות השוחד, עשרות מיליוני הדולרים שזרמו כ"עמלות" כדי לזכות במכרזי ענק ביבשת השחורה, המסמכים שהושמדו כדי להעלים ולטשטש ראיות, והתרשומת שסיבכה את בעלת השליטה שרי אריסון בחשד למודעות למנגנון "העמלות" האסור באפריקה. תמליל החקירה של בכירי שיכון ובינוי לשעבר, במסגרת אחת מפרשות השחיתות החמורות בתולדות שוק ההון, נחשפים

תומר גנון 15:5325.03.21

באוגוסט 2019, חודשים ספורים לאחר ש"כלכליסט" חשף את כוונת המשטרה ורשות ני"ע לחקור את שרי אריסון, בעלת השליטה לשעבר בחברת התשתיות והנדל"ן שיכון ובינוי, בחשד למעורבות בעבירות שוחד באפריקה, זומנה אחת מנשות העסקים המובילות והמוכרות בישראל למשרדי להב 433 בלוד.

 

 

 

מול מי שהייתה בעלת השליטה בחברת הענק שגלגלה מחזורים של מיליארדי שקלים, ושמה הלך לפנייה כאחת מהחברות הגדולות, המצליחות והמובילות בשוק ההון, ישבו שלושה חוקרים מנוסים ובכירים: סנ"צ אסף ולפיש ורפ"ק עודד אררה מיאח"ה, וחוקר רשות ני"ע, אודי אבקסיס. תיקים עבי קרס של ראיות כבר נסרקו במשרדי היחידה, והם כללו הקלטות, מסמכים ועדויות שמהם כבר היה ברור לצוות החקירה, שלווה על ידי הפרקליטות מראשית הדרך, שהם חושפים את אחת מפרשות השחיתות החמורות בתולדות שוק ההון.

שרי אריסון שרי אריסון צילום: מוטי לבטון

 

אריסון הגיעה לחקירה, כמו שנוהגים להגיש ברשויות האכיפה, "מבושלת" לגמרי. מזה מספר חודשים, החקירה התנהלה באופן גלוי, ואריסון ידעה שעומדים לזמן אותה וסביר ששיננה גרסה והתכוננה לרגע. מה שגרם לה אולי לחשוב שהיא באה מוכנה, אבל לא להפתעות שעוד ציפו לה בדרך.

 

עדויות וראיות שנשלפו, ומתפרסמות כאן לראשונה, מעידות מדוע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) עדיין מתלבטים האם לקבל את המלצת צוות החקירה ולהעמיד את אריסון לדין על ביצוע עבירות שוחד, מרמה, רישום כוזב, הלבנת הון ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע, או לסגור את התיק מחוסר ראיות.

 

לגבי שאר המעורבים, כמעט 20 במספר, הפור נפל. לאחרונה הם זומנו לשימוע לפני כתב אישום על חלקם בפרשה.

 

אריסון (63) נשאלה תחילה על שי סקף, דמות מפתח בפרשה, חשב הסניף בקניה של חברת הבת של שיכון ובינוי (SBI), מי שבמהלך השנים הקליט מעורבים, אסף ראיות, בהן מסמכים שהתבקש להשמיד, כתעודת בטחון ליום הדין. תמלילי חקירתו יפורט בהמשך.

 

 

 

 

חוקר: "יש פה עובד שטוען לתרבות של שוחד בחברת שיכון ובינוי".

אריסון: "שי סקף מונע מיצרי נקם. אני מבינה שהוא עובד ממורמר שטוען להתנהלות לא תקינה של תשלומים, אבל צריך להבין את הרקע מבחינתי. לאורך כל השנים עובדים שפוטרו אנשים יוצאים ממורמרים ותוקפים. היה לי מאוד חשוב לדעת שזה לא נכון, מה שהוא אומר אבל מבחינתי זה עובד ממורמר שמנסה להחזיר. לא האמנתי לרגע שיש דברים כאלה אצלי בחברה שלי. כולם יודעים שאני ערכית".

 

חוקר: "האם לקחת בחשבון סנריו שמדובר בדברי אמת?"

אריסון: "אם מישהו עשה משהו ואני מאוד מקווה שלא, הם צריכים לשלם את המחיר ושהחברה תעשה הכל לבדוק דברים. אני מוסיפה ואומרת שיש פה מצב אבסורד שמצד אחד אסור לבעלת השליטה להתערב בניהול של חברה ציבורית. אני עובדת לפי הספר ותמיד הפעלתי את החזון שלי רק בחזון וערכים, בהתנהלות היומיומית לא התערבתי. גם בנושא הזה אמרתי שילכו ויבדקו, ההחלטה הייתה של הדירקטוריון".

 

אורי שני אורי שני צילום: אוראל כהן

החוקרים החלו להפגיז את אריסון בעדויות מפתיעות של בכירים לשעבר. את חלקן אריסון הכירה בעצמה. למשל של אורנה אנג'ל, מי שהייתה בשנת 2011 סמנכ"ל קיימות בשיכון ובינוי. "אורנה פוטרה ואחרי שעזבה את החברה ולא הסכימה לדבר איתי שנים", סיפרה אריסון. "היא התחילה לצאת בפומבי נגד שיכון ובינוי ונגדי. נגד אפרת פלד (מנכ"לית אריסון אחזקות, קבוצת החברות הפרטיות שאריסון שולטת דרכן בשיכון ובינוי, ת.ג) ....דיברתי איתה כמה פעמים והיא אמרה לי שכולם אצלי מושחתים. היא אמרה שהיא יודעת שזה לא אני, אבל שאדע שהחברה מושחתת".

 

החוקרים הציגו לאריסון קטעים מעדותו של אורי שני, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר (2005-2007), ומקורבו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון.

 

חוקר: "אורי שני ביקש למכור את החברה, שהייתה שקועה בתשלומי שוחד עד צוואר ולאור התנגדותך עזב את תפקידו. תגובתך?"

אריסון: "אני לא זוכרת שהוא בא עם רעיון למכור וסירבתי, כי אני חושבת שהעתיד זה אפריקה. ואנשים מסכנים. ואני חושבת שצריך לעשות שם דברים טובים. אני לא זוכרת בוודאות מה אמר לי ומה עניתי".

 

החוקרים הקריאו לה מהעדות של שני. "אני החלטתי שאם לא מוכרים אני עוזב את החברה. היה עוד מקרה ששרי קראה לי סמוך להתנהלות הזאת וביקשה ממני להפסיק להיות מנכ"ל ולהיות יו"ר דירקטוריון (...) היא קראה לאפרת. בסוף השתכנעתי להישאר". שני אגב עזב לבסוף לנהל את עסקיו של ארקדי גאידמק.

 

החוקרים החלו לשלוף את הראיות, שנראה לפי התמלילים שבלבלו לחלוטין את אריסון. למשל תרשומת של פגישה (ראו תמונה) מה-26.2.2006 תחת הכותרת "תרשומת מפגישה בנושא SBI". בין המשתתפים הייתה גם שרי אריסון. אחד מהנושאים בדיון, שלפי הראיות היה שם קוד לתשלומי שוחד, היה נושא עמלות. אריסון, לפי התרשמות, ולאחר שהוצגה מצגת: "שאלה לגבי נושא העמלות וי.אלימלך (יהודה אלימלך, מנכ"ל SBI לשעבר) תאר את ההליך". בנוסף נכתב: "לא התקבלו החלטות בדיון זה. החברה ממשיכה בפעילותה כרגיל".

 

לאריסון הייתה תשובה. היו הרבה פגישות. זה שדובר על עמלות באפריקה, לטענתה, לא הוצג בפניה כשוחד. "מעולם לא דיברו על עמלות במובן הלא חוקי", טענה.

x