בלעדי לכלכליסט
פז לא תרכוש 50% מחברת עמדות הטעינה החשמליות EV‑Edge
החברה אמורה היתה לשלם 24 מיליון שקל, ולפרוס עמדות טעינה לרכבים חשמליים בתחנות הדלק שלה. הסיבה לביטול העסקה: מחלוקת בקשר לניהול השוטף של החברה המאוחדת
עסקת רכישת 50% מחברת עמדות הטעינה החשמליות EV‑Edge על ידי פז לא תצא אל הפועל. כך נודע לכלכליסט. לפני כחצי שנה הודיעה פז על סיכום עקרוני, שבמסגרתו היא תרכוש מחצית מחברת EV‑Edge שבבעלות קבוצת יוניון, יבואנית טויוטה ולקסוס שבבעלות משפחת חורש. פז אמורה היתה לשלם 24 מיליון שקל עבור מחצית החברה.
- מחיקת שווי של 239 מיליון שקל בבית הזיקוק הביאה את פז להפסד תפעולי
- פז נחלצה מ"רבעון הקורונה" בהפסד של 4 מיליון שקל
- לא סומכת רק על האנרגיה: פז חתמה על מזכר הבנות לרכישת סופר יודה
במסגרת העסקה אמורה היתה EV‑Edge לפרוס עמדות טעינה לרכבים חשמליים בתחנות הדלק של פז. זאת, בנוסף לשילוב פתרונות הטעינה של החברה המשותפת בבתים פרטיים ושיווקם ללקוחות שתי החברות.
ל"כלכליסט" נודע כי העסקה לא תצא אל הפועל מאחר שהצדדים לא הצליחו להגיע להבנות לגבי אופי השליטה והניהול של החברה המשותפת. במקור, כאמור, תכננו הצדדים לחלק את השליטה באופן שווה, אולם כאשר החלה ירידה לפרטים בכל הנוגע לניהול היומיומי הצפוי, התעוררו קשיים ובסופו של דבר החליטו הצדדים לבטל את העסקה.
כך או כך, בפז מתכננים פריסה אגרסיבית של עמדות טעינה חשמליות בתחנות התדלוק של החברה כבר בשנה הקרובה. פז הפתיעה את משק האנרגיה כאשר הודיעה לפני שנה שהיא נכנסת להשקעה בתחום האנרגיה הירוקה, שמסומן כמי שאמור להחליף את הדלקים הפוסיליים (דלק מאובנים) — בנזין, סולר או מזוט — שמקורם בזיקוק נפט גולמי. פז החליטה אז להשקיע 10 מיליון דולר בג'נסל (Gencell) תמורת 5%-4% מהון המניות של החברה, שנוסדה על ידי בני לנדא.
ג'נסל החלה לפעול לפני תשע שנים, קצת לפני שלנדא, אחד היזמים הבולטים בישראל, מכר את חברת אינדיגו שייסד לענקית המחשוב האמריקאית HP תמורת 800 מיליון דולר. ג'נסל פיתחה תא דלק שמייצר חשמל עבור מנועים חשמליים לכלי רכב, על ידי שימוש בחמצן ובמימן שמקורו באמוניה.
פז, תחת ניהולו של ניר שטרן, חתמה לאחרונה גם על עסקת רכישת סופר יודה — שאמורה לתת לה רוח גבית בתחום הקמעונאות. לפי ההסכם, פז תשלם 170 מיליון שקל עבור הרשת, 40 מיליון שקל מעל המחיר המקורי שפרסמה באוגוסט. 50 מיליון שקל מהסכום יופקדו בנאמנות לשש שנים וישוחררו בהדרגה בהתאם לביצועי החברה. סכום העסקה עלה בעקבות שיפור הביצועים של הרשת בשנת הקורונה.
הרווחיות הגולמית של סופר יודה עומדת על 32%, סכום של 73 מיליון שקל. ה־EBITDA עומד על 21 מיליון שקל, בשיעור של 9% מהמחזור.
הרשת הנרכשת כוללת 16 סניפים ואמורה לפתוח בשבועות הקרובים שני סניפים נוספים. בכוונת פז להרחיב משמעותית את היקף פעילות רשת סופר יודה, ולהכפיל את מספר הסניפים בה בתוך שלוש שנים.