ביה"ד: סייעת שסירבה להתחסן או להציג בדיקת קורונה שלילית לא תחזור לעבודה
המאבק במתנגדי החיסונים עולה מדרגה - גם ברמה המשפטית. שופטת ביה"ד האזורי לעבודה בת"א מירב קליימן קבעה כי סייעת בבית ספר שסירבה להתחסן או להציג בדיקת קורונה שלילית לא תוכל לחזור לעבודה. לדבריה, הזכות לחיים של התלמידים גוברת על הזכות לכבוד ולפרטיות של הסייעת
שופטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מירב קליימן קבעה הבוקר (א') כי סייעת חינוך בכוכב יאיר–צור יגאל לא תחזור לעבודה לאחר שלא הסכימה להתחסן נגד קורונה וגם לא לספק תוצאה של בדיקת קורונה שלילית. בכך נדחתה בקשת הסייעת ומשלבת הילדים בבית ספר לביטול החלטת המועצה שלפיה אין היא יכולה להתייצב לעבודתה מבלי שתציג אחת לשבוע בדיקת קורונה שלילית, ככל שלא התחסנה.
- לאחר פתיחת המשק: זינוק בנמנעים ממנת חיסון שנייה
- ניתוח מבצע החיסונים של פייזר בישראל: 97% יעילות במניעת מחלה קשה ומוות
- שיפור בנתוני התחלואה מקורונה, 5 מיליון התחסנו במנה הראשונה
טענתה העיקרית של הסייעת היא כי הדרישה שהציבה המועצה, שלפיה על עובדי ההוראה להתחסן או להציג בדיקת קורונה שלילית, היא דרישה שאינה לגיטימית ואינה חוקית. לדבריה, לא ניתן לחייבה למסור מידע רפואי אישי האם התחסנה אם לאו, או לחייבה לעשות בדיקה פולשנית בגופה לאיתור הנגיף אחת לשבוע, ללא סמכות חוקית העומדת בבסיס דרישות אלו.
בהחלטת בית הדין נקבע כי "נפתח ונאמר, כי אין אנו נדרשים לבחון דרישה המחייבת את המבקשת להתחסן כנגד רצונה. כן אין חולק בין הצדדים כי אין בפנינו הוראת חוק/תקנה ספציפית ומפורשת המחייבת עובד להתחסן או להציג בדיקת קורונה שלילית כתנאי להתייצבותו בעבודה. נדרשים אנו להחליט, בעת הזו, האם עלינו להתערב ולבטל החלטת מעסיק הקובעת כי עובד שאינו מחוסן ואינו מציג תוצאת בדיקת קורונה שלילית אינו יכול 'לבוא בשעריו'. זאת אומרת - האם נפל פגם בהחלטת המועצה המגבילה את המבקשת מכניסה לבית הספר מבלי שתציג בדיקת קורונה שלילית, ככל שהחליטה שלא להתחסן".
במסגרת ההחלטה של בית הדין נקבע כי מבחינת עילת תביעה לא ניתן לקבוע בשלב זה כי זכותה של הסייעת לכבוד ולפרטיות גוברת על זכותם לחיים של התלמידים, ההורים וכלל הצוות הבית ספרי וכן על זכותה וחובתה של המועצה להגן על אלו, וכי על בית הדין לערוך איזון בין זכויות בעלות אותה רמה נורמטיבית חוקתית.
בית הדין קבע כי "במסגרת שיקולי מאזן נוחות הנשקלים בעת בחינת בקשה לסעד זמני, זה נוטה באופן ברור בשלב זה לכיוונם של המשיבה (המועצה המקומית כוכב יאיר–צור יגאל) ושל האינטרס הציבורי, בשים לב למידע הקיים כיום בקשר עם יעילות החיסון במניעת הדבקה ולאחר שקילת הנזק הברור והמיידי שעלול להיגרם לתלמידים – ילדים בעלי צרכים מיוחדים שאין ביכולתם אף לשמור על הגבלות הריחוק החברתי - ולצדדים שלישיים רבים ובכלל זה הורים ואנשי צוות בית הספר, לו חלילה יידבקו. כאשר מנגד הפגיעה בסייעת הכרוכה בביצוע בדיקת קורונה אמנם לא נעימה, אך היא פגיעה על הצד הנמוך וכך גם הפגיעה בפרטיות שתיגרם לה בעדכון בדבר מצבה הרפואי".
עוד נקבע כי "אנו סבורים כי בנקודת הזמן הנוכחית, שבה המשק הישראלי מנסה לחזור בימים אלו לשגרה ובכלל זה מערכת החינוך, כאשר עובדים רבים נדרשים לשוב אל מקומות העבודה – המידע אשר לעצם התחסנותם של עובדים הוא מידע הרלבנטי למעסיק על מנת שיוכל לכלכל את צעדיו ולארגן את אופן העבודה כפי שהוא רואה לנכון.כל זאת, כמובן, לשם שמירה על ביטחון ובריאות העובדים כולם (ובהם המבקשת עצמה) והקהל הבא בשעריו – בענייננו התלמידים והוריהם".
את המועצה המקומית ייצגו עו"ד אלון אשר ועו"ד נעמה שבתאי.