דו"ח אדוה: 40 אלף עסקים קטנים ובינוניים נסגרו במשבר הקורונה
עפ"י דו"ח "הקורונה ומגפת אי השוויון בישראל", שיעור המדווחים כי צמצמו את כמות האוכל או את מספר הארוחות ביום עמד לאורך רוב משבר הקורונה על כ-15% והגיע לשיא של 21% ביולי 2020; לעומת זאת, אשתקד היו בישראל 157,286 מיליונרים – ירידה מזערית של 0.1% לעומת 2019
האלפיון העליון לא נפגע ממשבר הקורונה, יצא ממנו מחוזק וקיבל סיוע מקיף מאוד מהמדינה. כך לפי דו"ח תמונת המצב החברתית של מרכז אדוה לשנת 2021 שנושאו "הקורונה ומגפת אי השוויון בישראל". הארגון מציין שמספר המיליונרים לא פחות וגם לא ההון הממוצע שלהם.
- 157 אלף מיליונרים, 10 מיליארדרים: הקורונה לא פגעה בעשירי ישראל
- ללמוד מביידן ולשקול העלאת המס על עשירים גם בישראל
- עשרת האנשים העשירים בעולם התעשרו בחצי טריליון דולר מאז פרוץ המגפה
אדוה מתבססת בין היתר על דו"ח העושר של בנק קרדיט סוויס לפיו ב-2020 היו בישראל 157,286 מיליונרים – ירידה מזערית של 0.1% לעומת מספרם בשנה הקודמת. שווי העושר הממוצע של כל אחד מן המיליונרים הישראליים נותר ללא שינוי ועמד על 3.33 מיליון דולר, הון נטו בניכוי כל ההתחייבויות וההלוואות. מיליונרים הם אלו שבבעלותם נכסים ריאלים ופיננסים-נטו בשווי מיליון דולר ומעלה, בניכוי התחייבויות.
באדוה טוענים גם שהמאיון העליון עמד בראש שורת הנהנים מהגנה וסיוע מדינתיים. המדינה, באמצעות בנק ישראל, מיהרה להציע לתאגידים הגדולים את תמיכתה באמצעות רכישה של אג"חים תאגידיים בסכום של 15 מיליארד שקל. לדברי בנק ישראל, הצעד נועד לוודא שהחברות הגדולות ימשיכו לקבל אשראי והלוואות מהציבור ומהבנקים".
הדו"ח קובע כי "עשירי הארץ המשיכו ליהנות מהכנסות הוניות בארץ ובחו"ל. בשעה שפעילותם של בעלי עסקים קטנים רבים נקטעה ורבים מעובדיהם ועובדותיהם יצאו משוק העבודה". באדוה "מביעים חשש כי חלק גדול מן המיסים שקרוב לוודאי יונהגו בשנה-שנתיים הקרובות לצורך צמצום החוב והגרעון, יוטלו על המעמד הבינוני. הם קוראים להטיל מס עושר ולו חד פעמי על המשפחות העשירות במיוחד.
מן הצד השני מציינים באדוה כמגזר שנפגע במיוחד את העסקים הקטנים והבינוניים. 8% מהעצמאים השיבו בדצמבר בסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה שסגרו את העסק בעקבות משבר הקורונה. זו עלייה משמעותית מ-5.4% ביוני. מדובר ב-40 אלף עסקים שנסגרו מתוך חצי מיליון. בדצמבר דווחה ירידה ממוצעת של 47% בהכנסות העסקים לעומת 44% ביוני.
פירמת דן אנד ברדסטריט פרסמה הערכה ולפיה במחצית הראשונה של 2020 נסגרו 37,600 עסקים – מתוכם 1,550 מסעדות, ברים ובתי קפה, יותר מ- 1,000 עסקים מתחום קבלנות הבנייה והשיפוצים, כ- 600 חברות הסעה ותחבורה וכ- 450 חנויות אופנה והלבשה. החברה העריכה כי בשנת 2020 כולה צפויים להיסגר 85 אלף עסקים – עלייה של כ-85% בהשוואה ל-2019.
הכלכלנית הראשית במשרד האוצר – העריכה במאי 2020 כי 54% מכלל העובדים שהוצאו לחל"ת מגיעים מעסקים זעירים וקטנים. "סגירה של עסק קטן",. מציינים באדוה, "היא לרוב סיפור של מוביליות שנקטעה ושל עצמאות שסוכלה. במבט כלל-חברתי, מדובר בהחלשה של המעמד הבינוני הישראלי - ובמיוחד חלקו התחתון, שממילא היה מצומק בהשוואה בינלאומית".
עוד נתונים קשים מתייחסים לתופעות של חוסר ביטחון תזונתי קיצוני, כלומר רעב, במשבר הקורונה. הפרק בנושא זה מתבסס על סקרים תקופתיים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שיעור המדווחים כי צמצמו את כמות האוכל ו/או מספר הארוחות עמד לאורך רוב המשבר על כ-15% והגיע לשיא של 21% ביולי 2020.
אלא שבאוכלוסייה הערבית, שבה רמת האבטלה גבוהה במיוחד, הגיע שיעור המצמצמים במזון ביולי ל-33%, כלומר אחת מכל 3 משפחות. חמור בהרבה המצב בקרב אוכלוסיית מבקשי המקלט שלא קיבלה כל סיוע מהממשלה. מחקר של משרד הבריאות ועיריית תל אביב מצא, ש-54%, יותר מחצי מאוכלוסיית מבקשי המקלט, נמצאים באי ביטחון תזונתי חמור (רעב) ועוד 32% באי ביטחון תזונתי בינוני.