$
מט"ח וסחורות

הדולר יורד מתחת ל-3.3 שקלים; מחר החלטת הריבית של הפד

המטבע האמריקאי רושם יום 5 של ירידות מתוך 6 ימים: מוחק 0.3% ונסחר ב-3.29 שקלים, היורו יורד ב-0.2% ל-3.94 שקלים, הליש"ט נחתכת ב-0.8% ל-4.57 שקלים; בשוקי העולם הדולר במגמה מעורבת; לאומי: "מעריכים שפאוול ידגיש התחייבותו להותיר את הריבית ללא שינוי לזמן ממושך, ויחזור על דבריו שהעלייה הקרובה באינפלציה - מגורמים חד-פעמיים"

נועם לנדמן 13:3616.03.21

הדולר ממשיך לאבד גובה מול השקל: רושם ירידה יומית חמישית מתוך ששת ימי המסחר האחרונים: המטבע האמריקאי נחלש ב-0.3% ל-3.29 שקלים. היורו נחלש ב-0.2% ל-3.94 שקלים, הליש"ט נחתכת ב-0.8% ל-4.57 שקלים. בשוקי העולם הדולר במגמה מעורבת מול המטבעות העיקריים.

 

היום ומחר ייפגשו בכירי הבנק האמריקאי המרכזי (הפדרל ריזרב או הפד), בראשות היו"ר ג'רום פאוול, לדון בכמה נושאים, בהם ההתחייבות להותיר את הריבית ברמה אפסית. זאת, למרות עליית מחירים צפויה בשל יציאה הדרגתית מהמשבר ותוכנית הסיוע הגרנדיוזית של הממשל בסכום של 1.9 טריליון דולר למשק האמריקאי, לצד תוכנית התחסנות מפני הנגיף. החלטת הריבית - מחר.

 

 

הדולר יורד מתחת ל-3.3 שקלים הדולר יורד מתחת ל-3.3 שקלים צילום: שאטרסטוק

 

לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, "הסיוע האמריקאי יטפטף לכל העולם. להערכתנו, בהחלטת הריבית מחר (ד') יו"ר הבנק המרכזי ימשיך להדגיש את התחייבותו להותיר את הריבית ללא שינוי לזמן ממושך ושיחזור על דבריו שהעלייה הקרובה באינפלציה היא בשל גורמים חד-פעמיים.

 

"תוכנית הסיוע של הנשיא ביידן בסכום של כ-1.9 טריליון דולר אושרה. עיקרי התוכנית ידועים זמן רב, בהם תשלומים ישירים למשקי הבית בסכום של 1,400 דולר והארכת תקופת דמי האבטלה המוגדלים בעוד כחצי שנה (עד תחילת ספטמבר).

 

"חבילת הסיוע הענקית צפויה לסייע לא רק לכלכלה האמריקאית שתצמח במעל ל-6% השנה אלא לעולם כולו. על פי הערכות ארגון ה-,OECD התוכנית צפויה להגדיל את התוצר בקנדה במעל 1%, את התוצר במקסיקו ב-0.75%, את התוצר בגוש היורו בכ-0.5%ושאר שותפות הסחר של ארה"ב ייהנו גם הן. תוכנית הסיוע גם באה לידי ביטוי בעלייה גדולה מהצפי במדד אמון הצרכנים ובציפיות לאינפלציה".

 

 

לאומי: "בנק ישראל ימשיך למקד את פעילותו ברכישת אג"ח ומט"ח על פי התוכניות הקיימות"

 

לדברי קליין, "מדד המחירים לצרכן לפברואר עלה מעל להערכות המוקדמות, והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים חזרה לאפס. העליות במחירי הדלק והפירות הטריים היו התורמות העיקריות לעלייה במדד, אך עיקר ההפתעה (ביחס לתחזית שלנו) כלפי מעלה נבע מעלייה במחיר ההלבשה (בניגוד לירידה עונתית צפויה) ועלייה מהירה במחיר ההבראה והנופש.

 

"המדד הגבוה מצטרף לנתונים החיוביים האחרונים ותומך בהערכתנו שבנק ישראל ישאיר את הריבית ללא שינוי בהחלטת הריבית הקרובה וימשיך למקד את פעילותו ברכישת אג"ח ומט"ח על פי התוכניות הקיימות".

 

כלכלני בנק הפועלים מעריכים היום כי "האינפלציה בהסתכלות שנתית צפויה לחזור בחודשים הקרובים לתחום היעד, ובחודש מאי היא תגיע כבר לרמה של 1.3%. האינפלציה במחירי הנכסים ובעיקר במחירי הדירות היא גבוהה, אבל היא מקבלת משקל נמוך בהחלטות המוניטריות. תהליך הנורמליזציה של הריבית עוד רחוק מאוד מאיתנו, אבל יכול להיות שלחזרת האינפלציה לתחומי היעד תהיה השפעה מסוימת על רכישות האג“ח העתידיות של בנק ישראל. בד בבד עם עליית האינפלציה אנו רואים שעקום התשואות של איגרות החוב הפך לתלול יותר. חלק מהבנקים המרכזיים, כמו ה-ECB לדוגמה, פועלים לבלום את עליית התשואות הארוכות, דרך האצת קצב רכישות אג“ח. התכנסות האינפלציה לתחום היעד בחודשים הקרובים מגבירה את הסיכויים שבנק ישראל יצמצם בהדרגה את קצב רכישות האג“ח בחודשי הקיץ".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "בנק ישראל מנהל מערכה בתקווה לבלום את ייסוף השקל, אולם המהלך האגרסיבי שנוקט הבנק זה למעלה משבוע, כאשר הבנק קונה דולרים במטרה למנוע את פריצת רמת 3.3 השקלים לדולר, הצליח לבנק באופן מוגבל ביותר. כאשר שוקי ההון רשמו ירידות חדות, המוסדיים הצטרפו לרכישות בנק ישראל, כך שוק ההון עשה את העבודה לבנק ישראל. כעת, לאחר אישור תוכנית הסיוע של ביידן, כאשר בשווקים מצפים לכניסת השקעות של מאות מיליארדי דולרים - ההערכה בארה"ב היא ש-37% מהסיוע הניתן למשקי הבית, זורמים לשוקי המניות, דבר הבולם את ירידות השערים ומצמצם את פעילות המוסדיים בשוק המקומי. כתוצאה מכך, בנק ישראל נאלץ לנהל את המערכה לבדו והמשך עליות השערים שנרשמו לאחרונה בשוקי ההון בעולם, החזיר את מוכרי המט"ח בשוק המקומי וכך מצא את עצמו בנק ישראל נדרש לשוב ולרכוש מאות מיליוני דולרים במטרה לבלום את הייסוף".

x