$
מט"ח וסחורות

הדולר בחודש אדום: בדרך ל-3.23 שקלים אחרי נתוני צמיחה מפתיעים בישראל

המשק הישראלי התכווץ ב-2.4% ב-2020 - טוב מהתחזיות; המטבע האמריקאי רושם בפברואר רק שני ימי מסחר של עליות מול השקל - למרות רכישות מט"ח אגרסיביות מצד בנק ישראל; היום ירד עד ל-3.234 שקלים; הבנק רכש בינואר 23% מהסכום שהצהיר כי ירכוש בכל שנת 2021 - 30 מיליארד דולר, במטרה לחזקו מול השקל; באמצע ינואר נסחר בשווי של 3.11 שקלים, שפל של 25 שנים

נועם לנדמן 16:0516.02.21

הדולר אינו מראה סימנים של קאמבק מול מקבילו הישראלי למרות הדחיפה מבנק ישראל מאז אמצע ינואר - ורושם יום שמיני של ירידות מול השקל מתוך תשעה ימי מסחר. בתחילת החודש עוד נסחר בשווי של 3.3 שקלים עקב הרכישות של בנק ישראל, אך מאז נרשמה בעיקר מגמה שלילית. היום אף פורסם כי המשק הישראלי התכווץ ב-2020 ב-2.4%, טוב מהתחזיות.

 

החודש רשם הדולר בסך הכל שני ימי מסחר בעליות מול השקל. הרכישות המסיביות של מט"ח מצד בנק ישראל לא אפקטיביות מול המגמה השלילית של המטבע האמריקאי בשוקי העולם שמקרינה גם על המסחר מול השקל. כזכור, ב-14 בינואר רשם הדולר שפל של 25 שנים מול השקל, כשנסחר בשווי של 3.11 שקלים.

 

 

הדולר נחלש בפברואר הדולר נחלש בפברואר צילום: שאטרסטוק

 

ולמספרים העדכניים: היום ירד הדולר עד לשווי של 3.234 שקלים. בשוקי העולם הדולר נחלש מול היורו והליש"ט.

 

בתחילת החודש פרסם בנק ישראל כי רכש בחודש ינואר סך של 6.832 מיליארד דולר. במסגרת תוכניתו השנתית ל-2021, הצהיר באמצע ינואר הבנק בראשות הנגיד אמיר ירון על כוונתו לרכוש במהלך השנה סכום של 30 מיליארד דולר. 23% מהסכום כבר נרכשו בחודש ינואר. על כן, בתוך ארבעה וחצי חודשים צפוי להגיע הבנק ליעד השנתי של 30 מיליארד דולר.

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים: "תוכנית רכישות המט"ח של בנק ישראל ממתנת את הכוחות הפועלים לייסוף השקל. עם זאת, בטווח הארוך, הכוחות הבסיסיים עדיין תומכים בהמשך ייסוף השקל ואליהם מצטרפת גם הגדלת כרית הביטחון המט"חית של המשק".

 

לדברי קליין, "אנחנו חוזרים על הערכתנו מהחודש שעבר שתוכנית רכישות המט"ח של בנק ישראל צפויה אמנם למתן חלק מהכוחות הפועלים לייסוף השקל בטווח הקצר, אך בטווח הארוך, הכוחות הבסיסיים (העודף בחשבון השוטף, הנפקות ישראליות בחו"ל, רכישת חברות ישראליות על ידי זרים, השקעות ישירות ועוד) עדיין תומכים בהמשך ייסוף השקל".

 

קליין מוסיף כי "יש לשים לב גם שהגדלת יתרות המטח של הבנק פועלת גם באופן הפוך – להגדלת היציבות הפיננסית ארוכת הטווח של ישראל בעיני המשקיעים הזרים על ידי יצירת כרית ביטחון דולרית גדולה לשעת צרה - דבר שתומך בדירוג של ישראל ובעקיפין תומך דווקא בחיזוק השקל".

 

 

 

"המטבע האמריקאי בדרך לשווי של 2.8 שקלים"

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "התייצבות הדולר מתחת לרמת 3.25 שקלים תאמה את הציפיות ופתחה את הדלת לתנועה לעבר רמת 3.2 שקלים לדולר ובהמשך אף פחות מכך. הפעילות של בנק ישראל מאחורי הקלעים אמנם בולמת את הקריסה המהירה של שער הדולר, אבל משדרת מסר רופס לשווקים, מהלך שיעודד היצע מט"ח משמעותי בהמשך.

 

פריימן מוסיף כי "נכון היה שבנק ישראל יבצע פעילות משמעותית בהיקפה מבלי לנקוב בהגדלת סכום היעד ובכך יוסיף ממד של אי-ודאות לשווקים. אם בכוונת בנק ישראל באמת להשפיע, ראוי היה לפעול באופן יותר אגרסיבי בשוק המט"ח. שכן, חולשת הדולר מעודדת משקיעים ליטול יוזמה ולמכור מט"ח לאור העובדה שבשווקים מתחילים להפנים שפניו של הדולר אל מתחת לרמת 3 שקלים. להערכתנו, כפי שפירטנו רבות בעבר, המטבע האמריקאי בדרך ל-2.8 שקלים. חולשת הדולר בזירה הגלובלית תתמוך אף היא בחולשה בזירה המקומית".

x