חיסון חברתי
"יש להקים רשות לאומית למאבק באלימות במשפחה"
כך אמרה בכנס החיסון החברתי של כלכליסט עו"ד צילית יעקבסון, יו"ר עמותת "בת מלך" המסייעת לנשים דתיות וחרדיות הסובלות מהתעללות על ידי בעליהן. לדבריה, "משבר הקורונה העצים את האלימות במשפחה, אבל לא הוא יצר את הרשימה המדממת של נשים שהתארכה השנה"
"יש להקים רשות לאומית למאבק באלימות במשפחה. זה האתגר של נבחרי הציבור שלנו ואני קוראת להם לטפל בכך, לנהל אותו בזמן שגרה ולהעלות לראש סדרי העדיפויות שלנו. אלימות במשפחה זו לא גזירת גורל, אלא מחלה חברתית שחייבים ואפשר לטפל בה", כך אמרה בכנס החיסון החברתי של כלכליסט עו"ד צילית יעקבסון, יו"ר עמותת "בת מלך" המסייעת לנשים דתיות וחרדיות הסובלות מהתעללות על ידי בעליהן.
- אלימות במשפחה - מגפה חברתית שאינה מטופלת
- האם הסגר ותקופת הקורונה השפיעו על אלימות במשפחה ועל תלונות שווא?
- "12 נשים שהיו בסכנת חיים בשל גברים אלימים הועברו לחיים חדשים בחו"ל"
בראיון לעיתונאי צבי זרחיה אמרה יעקבסון: "על הרשות הזו לנהל את הנושא, להתוות את המדיניות, לקבוע חזון, לייצר תכניות שידברו אחת עם השנייה, ולפקח שכל התקציבים אכן מגיעים ליעדם. למאבק באלימות במשפחה צריך להתייחס בראייה הוליסטית: חינוך, הסברה, מניעה, טיפול, אכיפה והפן המשפטי - כל הזרועות הללו צריכות להיות משולבות ומנוהלות על ידי רשות לאומית שיש לה ראיית על, ועם משאבים ייעודיים".
יעקבסון הוסיפה כי "לא כל הכספים בסך של 300 מיליון שקל שהוקצו בעבר על ידי הממשלה לטיפול באלימות במשפחה הועברו ליעדם: "יש הרבה מאוד משרדים ממשלתיים שמטפלים בנושא, יש הרבה מאוד אנשי מקצוע שפועלים ומשקיעים מאמצים ואנרגיות וחשיבה, אלא מה - יכולות להיווצר כפילויות. חמור מזאת, הדברים עלולים ליפול בין הכיסאות, ולכן מתוך היכרות של הנושא, אנחנו מאמינים שדרוש גוף אחד שמנהל את הנושא בימי שגרה, ולא רק נזעק להגיב כאשר מתווסף עוד שם לרשימה".
היא הדגישה כי "משבר הקורונה העצים, והביא לשיאים חדשים את תופעת האלימות במשפחה שהיו או הוסתרו ולא טופלו. אבל לא הנגיף יצר את הרשימה המדממת שהתארכה לצערי. בשנה האחרונה יש גידול במספר הפניות ל"בת מלך". הרגשנו את זה מיד עם תחילת המשבר. המקלטים שלנו מלאים, ומספר הפניות לקו הסיוע שלנו עלה באופן דרמטי במאות אחוזים לעומת שנה שעברה. קיבלנו הרבה פניות ממשפחות שמרגישות שקורה משהו עם הבת שלהם, ולא יודעות מה לעשות איתה. אנחנו גם שומעים על יותר ויותר שכנים שמדווחים על משהו שקורה בבניין".
יעקבסון צייינה כי "העמותה פועלת להצלת נשים נפגעות אלימות וילדיהן ופועלת לשינוי חיים, שינוי מציאות. הארגון שלנו פורץ דרך בתוך המגזר הדתי והמגזר החרדי. אנו מפעילים את שני המקלטים היחידים במגזר החרדי-דתי לנשים וילדים נפגעי אלימות במגזר, ונשים מגיעות אלינו מכל רחבי הארץ. אנחנו גם מפעילים "קו סיוע", מחלקה משפטית ועוד. כל מקלט שאנו מפעילים הוא בית של 12 משפחות עם 30 ילדים ואנו מלווים את הנשים והילדים גם לאחר שהם עוזבים לחיים עצמאיים. העמותה הוקמה לפני 20 שנה על ידי עו"ד נוח קורמן המשמש כמנכ"ל, ואני הצטרפתי לפני 9 שנים".
לדברי יעקבסון, "בגלל שהחברה החרדית היא סגורה היה קשר של שתיקה סביב נושא האלימות במשפחה. זה היה נושא שלא מדובר. אנחנו מנסים בדרכים יצירתיות להגיע לכל אישה ולגייס סוכנים של שינוי בתוך הקהילה, על ידי רבנים ורבניות, בלניות, מדריכות כלה ועוד. נעשה תהליך של פריצת דרך והחברה החרדית, הדתית עברה תהליכי שינוי, וכעת יש פתיחות רבה יותר לשמוע ומבינים שיש צורך באנשי מקצועי לתת מענה. זו המשימה שלנו".
יעקבסון מפנה מסר לנשים וילדים שחווים אלימות במשפחה : "אתם לא לבד. אני מבינה כמה זה קשה. מגיעים לכם ולכן חיים שלווים ובטוחים, ויש מענה. פנו אלינו ואנו כאן בשבילכם. זו משימת חיינו".