$
בארץ

אלוף (מיל') גיורא איילנד: "המשרד להגנת הסביבה אישר לבלאק קיוב לחקור את אירוע הזפת"

איילנד משמש כאחד מצוות היועצים של חברת המודיעין העסקי; אתמול הודיע המשרד להגנת הסביבה כי קיבל מידע מהחברה שהמיכלית החשודה נמצאת בבעלות משפחה סורית. המשרד להגנת הסביבה: "לא העסקנו את בלאק קיוב בשום שלב - הם ביצעו בדיקה עצמאית"

ענת רואה 20:0615.03.21
חודש אחרי אסון הזפת וחקירת המשרד להגנת הסביבה מדשדשת ובעיקר נסמכת על חברות פרטיות: אחרי שחברת ווינוורד (windward) הישראלית, שמפעילה מאגר מידע על האוניות בכל העולם, הצליחה לאתר לפני 12 יום עבור המשרד להגנת הסביבה את האוניה החשודה בשפיכת הנפט הגולמי לים, ולנקוב בשמה (המיכלית אמרלד) - שוב נחלצת חברה פרטית לטובת קידום חקירת אחד האסונות האקולוגיים הקשים ביותר שידעה מדינת ישראל.

 

 

 

אמש (א') הודיע המשרד להגנת הסביבה כי חברת המודיעין העסקי הפרטית בלאק קיוב הצליחה לחשוף עבורו מי הם בעליה של המיכלית אמרלד: משפחת Malah הסורית. נמסר כי בלאק קיוב אף הצליבה את המידע והקליטה קפטן בכיר שעובד בחברה הסורית וכן אח של אחד מבעלי החברה.
הזיהום בחוף דור הזיהום בחוף דור צילום: גיל נחושתן

 

השאלות איך חברת מודיעין פרטית הופכת להיות הזרוע הארוכה של משרד ממשלתי ומדוע המשרד להגנת הסביבה אינו נעזר בגופי המודיעין של ישראל הן רק חלק מהתהיות שמעוררת חקירת פרשת הזפת. ונזכיר שלפני פחות שבועיים השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל כינסה מסיבת עיתונאים והכריזה שאסון הזפת הוא פיגוע אירני, הכרזה דרמטית שלא זכתה לגיבוי ממערכת הביטחון אשר כלל לא הכירה את המידע.

 

על פי הודעת המשרד להגנת הסביבה אמש המשרד משתף את הציבור "במידע שהעבירה לו חברת בלאק קיוב בעקבות בדיקה שביצעה באופן עצמאי", כלומר ניתן היה להסיק מהדברים כי החברה העסקית גילתה מידע ומישהו מטעמה החליט שהוא חשוב מספיק בכדי לשתף בו את המשרד להגנת הסביבה.

 

אלא שמסתבר שזוהי איננה מלוא השתלשלות העניינים, אלא המשרד להגנת הסביבה נתן אישור לבלאק קיוב לבצע עבורו את החקירה, ללא תמורה כספית כי אם במה שהוגדר "פרו בונו למשרד להגנת הסביבה", ובטרם היה בידי חברת המודיעין מידע קונקרטי כלשהו.

 

צב מכוסה בזפת
צב מכוסה בזפת צילום: יניב לוי

 

האלוף במיל' גיורא איילנד, שהוא אחד מצוות היועצים של בלאק קיוב (אך איננו נושא משרה בחברה) סיפר היום לכלכליסט על הרקע למעורבות בלאק קיוב בחקירה: "נקודת ההתחלה של בלאק קיוב התחילה בעצם אחרי שהמשרד נעזר בחברה אחרת, שאני חייב לתת לה קרדיט - windward - זו חברה שהמומחיות שלה היא מעקב אחרי התנועה הימית, בכל מיני טכנולוגיות, היא מצאה את שם האוניה – ושבהסתברות של 99% ממנה נשפך הנפט - אוניית אמרלד. וזה התפרסם", אמר.

 

"ברגע שבלאק קיוב ראו שיש שם אוניה בבעלות חברה מאיי מרשל שברור שזה משהו פיקטיבי, אז בלאק קיוב יכולה לברר מי הבעלים של האוניה ואולי מידע נוסף שיהיה מעניין זה דבר שאנחנו נדע לעשות והיא פנתה למשרד להגנת הסביבה, או יותר נכון היא ביקשה ממני לפנות, דיברתי עם מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה (דוד יהלומי) ואמרתי 'שמע אנחנו יכולים לברר לכם ולגלות לכם מידע שאין לכם אותו, ביחס לבעלות על הספינה ודברים נוספים, אנחנו מוכנים לעשות את זה פרו בונו ללא תמורה, אם אתם רוצים נעמיק את החקירה', הם ענו לנו: 'בשמחה'".

 

"לא שאלנו אותם למה לא פניתם למוסד, או למישהו אחר, אלא אמרו נשמח לקבל מהם מידע שזו תשובה הגיונית", אמר איילנד. בהמשך לכך, מספר איילנד, בלאק קיוב ביצעה עבודה מהירה, ובתוך שבוע הוגש דו"ח למשרד להגנת הסביבה.

 

בפתח הדוח נכתב כי הובאה בפני בלאק קיוב על ידי המשרד להגנת הסביבה עבודת ווינוורד, שקבעה כי ספינת אמרלד היא זו ממנה דלף נפט גולמי למים הכלכליים של מדינת ישראל. "באמצעות ארבעה מקורות בלתי תלויים הצלחנו להוכיח שספינת האמרלד הינה בבעלות חברת SHIPPING ORYX, לה כתובת רשומה בפיראוס, יוון, אשר נמצאת בבעלות משפחת Malah הסורית. מקורות אלו כוללים שני מאגרי מידע בינלאומיים, קפטן בכיר שעובד בחברה ואח נוסף של בעלי החברה", נכתב בדו"ח.

 

לפי בלאק קיוב, קבוצת Malah מחזיקה בשרשרת של חברות קש באיי מרשל, פנמה ואף בחברה בריטית, כולן רשומות באותה כתובת בפיראוס אשר בביקור בה נמצאה דירת מסתור ללא שילוט כלל. החברה סיכמה ומסרה: "אנו לשירות המשרד ללא כל תשלום בכל אשר יידרש, בין היתר להכנת החומרים להגשה למשרד האוצר האמריקאי לטובת הכנסה לרשימות הסנקציות וכן להכנת הראיות והתצהירים לתביעת נזקים מול משפחת Malah, חברת ORYX וחברת הביטוח".

 

 

האלוף במיל' גיורא איילנד האלוף במיל' גיורא איילנד צילום: עמית שעל

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד לא העסיק בשום שלב ובשום דרך את בלאק קיוב - לא בתשלום ולא בחינם. בלאק קיוב ביצעה בדיקה עצמאית, העבירה את הממצאים למשרד, והמשרד דיווח על כך לציבור, כפי שעשה גם במקרים אחרים באירוע זה, שבהם חברות פרטיות העבירו אליו מידע.

 

"ככל שהחומרים שנמסרו - חלקם כבר פורסמו טרם המסירה במקומות אחרים - יהיו רלוונטיים להמשך הטיפול בחקירה ובתביעת הבעלים והמבטח של האונייה, המשרד להגנת הסביבה יבחן אותם ויעשה בהם שימוש.

 

"היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה ביצעה חקירה בין-לאומית בשיתוף עם גורמים מישראל ומחו"ל, והצליחה לאתר את האונייה החשודה. המשרד בוחן כל מידע מכל מקור שהוא, ואין בכך שום תחליף לגופי החקירה של המשרד".

x