ברזל: בעיה אמיתית או סוס טרויאני של יבואנים?
האם "משבר מחירי הברזל" איננו אלא תירוץ של יבואנים לזעוק "תחזיקו אותי", זאת שעה שבפועל עקב החלשות הדולר המשמעותית, יתכן שמחירו כלל לא עלה
מוגש מטעם Dun's 100
אחת הנחמות הבודדות שלנו, הקבלנים והיזמים ושל רוכשי הדירות בשנים האחרונות, הייתה העלייה המאוד מתונה של תשומות הבנייה. במהלך שנת 2019 הן עלו ב-1.1 אחוזים ובשנת הקורונה, 2020, ב-0.5 אחוזים בלבד. לפחות בגזרה זו, הייתה להן השפעה מועטה ביותר על העלייה במחירי הדיור.
אולם, וזה אולם גדול, במהלך החודשיים הראשונים של 2021 קרה מהפך בכל מה שקשור לתשומות הבנייה, בעיקר עקב העלייה התלולה של מחירי הברזל בעולם, בכ-35 אחוזים בקירוב. בינואר ובפברואר לבדם עלו תשומות הבנייה בלא פחתו מ-1.1 אחוזים, שווה ערך לעלייה בשנת 2019 כולה.
על מנת לסבר את האוזן, אם מחיר ממוצע של דירה בגוש דן עומד כיום על כ-2 מיליון שקלים, אזי מרכיב זה לבדו יעלה את מחיר אותו דירה בכ-25 אלף שקלים בקירוב.
הברזל, לכאורה האויב השקט החדש של מחירי הדירות, מהווה מרכיב משמעותי ביותר כיום בבנייה. הוא נמצא, בכול שלד הבניין, משקופים, מסגרות, דלתות מתכת , גדרות וכו' ומהווה את החומר הבסיסי ביחד עם בטון בבניית הבניין כמו כן, בכל מה שקשור לאביזרים סניטרים, בחניות רובוטיות, תופעה שהפכה לנפוצה בשנים האחרונות ועוד.
דא עקא, העלייה התלולה במחירי הברזל המיובא אומרת דרשני אחד גדול, שהרי אין זה סוד שבמהלך אותה תקופה ירד שער הדולר, כמו יתר המטבעות הזרים, באופן תלול לעומת השקל , כך שלכאורה ירידה זו הייתה אמורה לאזן באופן כזה או אחר את עלות הברזל המיובא. אך קרה ההיפך הגמור, הדולר ירד והמחיר עוד עלה משמע העלייה גדולה יותר
ובמילים אחרות, אני מפקפק, זאת בלשון המעטה, האם "משבר מחירי הברזל" איננו אלא תירוץ של יבואנים לזעוק "תחזיקו אותי", זאת שעה שבפועל עקב החלשות הדולר המשמעותית, יתכן שמחירו כלל לא עלה ואף היה אמור לרדת (!), זאת משום שהיבוא כולו נעשה בדולרים.
כמו כן, זה מזכיר לי גם את הסאגה סביב מחירי המלט התופחים והולכים, זאת עקב המונופול של חברת נשר, מה שמייקר בעוד רבבות שקלים רבים עד מחירי הדיור.
אולם הברזל והמלט הינן רק שתי דוגמאות מיני רבות למרכיבים המייקרים עוד ועוד את הדירות שלא לצורך , דווקא בעידן קורונה ומשבר כלכלי עמוק ובתקופה בה שוק הדיור סובל קשות ממחסור בהיצע, מה שמתדלק עוד ועוד את הביקושים, ובתקופה בה גם הריביות הנמוכות על המשכנתאות מביאות את השוק לבעבע.
בכלל, כל נושא המרכיבים של מחירי הדיור, חייב וצריך לעבור טיפול שורש על ידי הממשלה החדשה שתבחר בקרוב. זה מתחיל מהבעיה הידועה של מחירי הקרקע התופחים והולכים, הרבה מאוד באדיבות רשות מקרקעי ישראל, ממשיך דרך המיסוי הבלתי נסבל על חומרי הבנייה ועל עלות העובדים בענף אין כלל צורך להרחיב את הדיבור , עובדי בניין מקצועיים מרוויחים כמו שרים וחברי כנסת בממשלת ישראל.
לצערי הרב הציבור הרחב של רוכשי הדירות, שרואה לעיתים, שלא בצדק, אותנו הקבלנים, כמי ש"עושים קופה" באמצעות מכירת דירות, אינו מכיר כלל ועיקר את הבעיות הללו ואת העובדה שחלק גדול מאיתנו נמצא בקשיים גדולים, שלא לדבר על מאות חברות בנייה שבפועל הפסיקו את פעילותן במהלך השנה האחרונה. 950 חברות פשטו רגל וכשליש מחברות הבנייה נמצאות בקשיים כלכליים.
האינטרס העליון של הממשלה יהיה לפתור את הבעיות המבניות הללו של שוק הדיור ובראש וראשונה לא לראות בעליית מחירי הדיור בבחינת "גזירה משמיים", אלא לעשות את כל אשר על ידה על מנת לקצץ בעלויות מיותרות ובירוקרטיה שגם היא מוסיפה כ-8 אחוזים לעלויות הבניה.
לטעמי חשוב במיוחד שאנחנו, לשכת הקבלנים, המשיך ביתר שאת גם בתקופה הקרובה, ליידע את ציבור הקוראים במרכיבים, לכאורה אזוטריים אלה, המייצרים תדלוק יתר של רמות המחירים בשוק ומאלצים אותו, היזמים והקבלנים, להתאים את מחירי הדיור אליהם, זאת על מנת לשרוד בשוק דיור עם תנאים אפשריים בעליל.
ושלא יהיה מקום לספק: הדבר האחרון שאנחנו מעוניינים בו הינו עליות מחירים. להפך. רק יציבות מחירים היא, היא שתהפוך את השוק ליציב, תשדר מסרים חיוביים גם לנו וגם לכלל ציבור הרוכשים ותחזיר אותו לדרך המלך.
ולסיום, הצעתי בעבר, ואני מציע כעת ביתר שאת, ששר השיכון הבא יהיה לא פוליטיקאי המייצג מגזר כזה או אחר, אלא איש מקצוע מיומן שיידע לתכלל את כל הצרכים של שוק הדיור. חומר למחשבה למקבלי ההחלטות.
כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"