יצרנית פטריית הכמהין הישראלית גייסה 5 מיליון דולר
ILSAR שהוקמה על ידי יואל גבעול, נמרוד טבנקין וטל מונצש, מגדלת את הפטריה ברמת הגולן, ובדרך למסחר אותה בשווקים הבינלאומיים
חברת הסטארט-אפ הישראלית, ILSAR (אילסר), המתמחה בגידול זני פטריית כמהין גייסה 5 מיליון דולר בהובלת קרן הפרייבט אקוויטי AP Partners, המתמחה בחברות מוצר ישראליות קטנות ובינוניות.
- כמה כמיהה לכמהין
- פטריית הכמהין הגדולה בעולם נמכרה במחיר "מציאה": 61 אלף דולר
- עומדת למכירה פומבית: פטריית הכמהין הגדולה בעולם
ILSAR מגדלת את הפטריה ברמת הגולן, ובדרך למסחר אותה בשווקים הבינלאומיים. בשל שינויי האקלים, תהליכי אורבניזציה וביעור יערות, אסיף מוגבר ותופעה של השתלטות פטריות מתחרות, מרחב המחיה באירופה של הכמהין החורפית השחורה הצטמצם משמעותית וההיצע של כמהין איכותי קטן משמעותית אל מול גידול משמעותי בצריכה הבינלאומית של הפטריות, שנחשבת תוספת יוקרתית בעולם הקולינריה הצומח.
הכמהין השחורה החורפית של פריגור (זו הגדלה במטעים של ILSAR) והכמהין הלבנה החורפית של אלבה נחשבות היום לשני מיני הכמהין היקרים ביותר בעולם. רק 15% ממטעי הכמהין בעולם אכן מצליחים לייצר יבול של פטריות, ונדרשות בין 5-8 שנים כדי לגדל מטע מוצלח וכ-10 שנים כדי למצות באופן מקסימלי את יבול הפטריות שלו. בצרפת, שהיא בין הצרכניות הגדולות בעולם של פטריות, המחיר הסיטונאי של הפטרייה כיום נע בין 1,200-2,000 דולר לקילו והצפי הוא כי הביקוש לפטרייה ימשיך לעלות בקצב שנתי ממוצע של 19%.
את פערי הביקוש וההיצע באה לשנות ILSAR, באמצעות גידול חקלאי ברמת הגולן של מטעים המשמשים כמצעים לגידול הכמהה השחורה החורפית של פריגור. כיום יש לחברה שותפויות במטעים פעילים ברמת הגולן שמתפרסים על שטח של 470 דונם, ויכולת ייצור שנתית של עד 500 דונם נוספים. עד תום השנה צפויים מטעי החברה להתפרס על שטח של 670 דונם. בכוונת החברה להפוך לשחקן משמעותי בשוק פטריות הכמהין הבינלאומי על ידי נטיעת 10,000 דונמים במהלך 10-12 השנים הבאות. בשנת 2019 ייצאה לראשונה משלוח ניסיוני של פטריות כמהין לארה"ב.
תהליך הגידול המורכב של פטריית הכמהין, אותה פתחה ILSAR ב- 8 השנים האחרונות, מתחיל מהבלוט עצמו, ומזיווג של השורשים של שתילי האלון עם הנבגים של הפטריה בתהליך ביולוגי חדשני. בהמשך מגדלת ILSAR את השתילים בחממות מבוקרות במשך שנתיים נוספת, ולבסוף נוטעת את השתילים במטעים ייעודיים ברמת הגולן בשיתוף חקלאים מקומיים.
ILSAR הוקמה על ידי יואל גבעול (יו"ר) נמרוד טבנקין (מנכ"ל) וטל מונצש (CTO). גבעול, לשעבר חבר קיבוץ עין זיוון שבצפון רמת הגולן וכיום מתגורר בארה"ב, הבחין במחקר לפיו הצליחו לגדל כמהין שחורה באדמה געשית בניו זילנד הדומה לזו שבגולן. הוא יצר קשר עם טבנקין, גם הוא איש הייטק ויליד עין זיוון, שמוביל את החברה כמייסד וכמנכ"ל. טבנקין גייס לשורות החברה את טל מונצש, חקלאי ויליד מושב אודם, בצפון רמת הגולן, שמכהן כיום כאגרונום ראשי של ILSAR.
החברה שפועלת משנת 2011, גייסה הון עד כה ממספר משקיעים פרטיים, ומקרן ההון סיכון Titan Ventures המתמחה בהשקעה בחברות סטארט-אפ בשלבים מוקדמים.
נמרוד טבנקין, מייסד ומנכ"ל ILSAR מסר: "סבב ההשקעה האחרון יאפשר לחברה להמשיך ולממש את חזונה ולייסד חקלאות כמהין מתקדמת ועתירת ידע בשיתוף חקלאים מקומיים. במקביל ישמשו כספי ההשקעה למחקר בתחומים חדשים ובכך למנף את תשתיות הידע והפיתוח הקיימים לאזורים נוספים בעולמן המופלא של הפטריות.
לדברי שמוליק וולדינגר שותף בקרן AP Partners, מסר: "ההשקעה ב- ILSAR היא השקעה נוספת בתחום האגרוטק והפודטק, תחומים בהם ממוקדת הקרן. התרשמנו מפריצת הדרך של החברה והצלחתה לגדל באופן חקלאי את פטריות הכמהין הנדירות, שזוכות לביקוש רב עם קצב צמיחה אקספוננציאלי, תוך שהיא מייערת את רמת הגולן ובמקביל ממשיכה במחקר ופתוח מתקדם לתרבות פטריות נוספות".