ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

"צפוי לנו ביוני צונאמי כלכלי, שרק עסקת חבילה תצליח למנוע"

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים אמר בראיון שנערך לקראת ועידת התחזיות – עדכון מרץ 2021 של כלכליסט שצריך ב-100 הימים הראשונים לממשלה החדשה להיפרד ממודל החל"ת, ליצור מקומות תעסוקה חדשים ולוודא שלא סוגרים את המשק

מעין מנלה 11:4903.03.21

"ברור לכולנו שאנשים מעדיפים לשבת בבית כי לא שווה להם לבוא לעבוד בשביל ההפרש של 30% מהשכר, בטח לא אם הם עובדים בשחור או שיש להם ילדים ואז מטפלת תעלה להם יותר", אומר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים בראיון שנערך לקראת ועידת התחזיות – עדכון מרץ 2021 של כלכליסט.

 

"חל"ת היה כלי חברתי חשוב לפני שנה אבל מאז היו צריכים לשנות דיסקט. להביא למצב שמחזירים אנשים לעבודה ולשמור על הקשר בין המעסיק לעובד. אנחנו מבינים שהחל"ת עד יוני הוא עובדה מוגמרת אבל אז יהיה צריך ליצור תשתית קרובה יותר למודל הגרמני, להקטין את דמי החל"ת ל-60% ולטפל במי שרוצה לחזור אבל לא מוצא עבודה".

 

ביוני, צופה תומר כמו רבים אחרים, כאשר המדינה תפסיק לשלם דמי אבטלה למי שנמצא בחל"ת, יווצר מצב שבו מאות אלפי מובטלים פתאום ירצו לחזור לעבודה בבת אחת והשוק לא יוכל להתמודד עם הצונאמי. "ראינו במשבר שהממשלה תפקדה עם אופק מאוד קרוב, שלא היו החלטות אסטרטגיות ולכן גיבשנו, נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, תוכנית 100 ימים שבבסיסה החזרה לעבודה של עובדים. כאן צריך להיות צודקים ולא חכמים. כדי להביא אנשים חזרה לעבודה ניתן להם ולמעסיק מענק. זה זול יותר מכך שהעובד לא יחזור", הוא אומר.

 

בנוסף כדי להגדיל את הפריון ולאפשר לאנשים לחזור למעגל העבודה המעסיקים מציעים להתמקד בהכשרות מקצועיות. "לא נחזור למצב של שוק כמעט ללא אבטלה צריך לאפשר לאנשים לעבוד. למשל אצלנו בתעשייה אנחנו מריצים מסלולי הכשרה ומקבלים אישורים אבל באופן אבסורדי, למרות שיש לנו את הכלים ושהמשכורות בתחום באמת מכבדות, עדיין לא מוצאים עובדים. אם נפתור את אבסורד החל"ת ניתן יהיה להכשיר עובדים שבאמת רוצים לעבוד תוך שלושה עד שישה חודשים".

 

הקושי לגייס עובדים לתעשייה הוא לא עניין חדש למרות השכר הגבוה יחסית, למה לדעתך דווקא עכשיו ההכשרות יפתרו את הבעיה?

"במשך שנים מסלולי ההכשרה המקצועיים נכשלו בישראל גם בגלל דעות קדומות וגם בגלל היעדר החינוך המקצועי בתיכון אבל היום צווארון כחול דורש הרבה יותר ידע, לעבוד עם תוכנות, יש קווי ייצור ממוחשבים וגם החינוך המקצועי חזר, אבל את הפירות של זה נקצור תוך כעשור. כשאין אבטלה המצב שונה. היום, אם נפתור את אבסורד החל"ת הביקוש של עובדים להשתלב בתעשייה יגדל".

 

אתה מדבר על הקושי של מעסיקים להחזיר עובדים מחל"ת, אבל החל"ת שירת גם את המעסיקים. יש כאלה שהוציאו עובדים לחל"ת למרות שלא נפגעו כלכלית.

"בסגר הראשון היו גם לא מעט תעשיינים שהוציאו אנשים לחל"ת כי היה חוסר ודאות. הגיעה פנדמיה כזאת גדולה והמחשבה הייתה שקודם כל צריך להתגונן ולא לדמם. היינו בפאניקה ואחר כך כשרואים שמצליחים לעבוד בכל זאת, בתעשייה רוב המעסיקים שמרו על העובדים שלהם . הפעילות שהתאחדות התעשיינים עשתה הביאה לכך שהענף היה אחד הנפגעים פחות, איפשרנו ל-85% מהמפעלים לעבוד מלא. עם זאת, אנחנו צופים שב-2021 תהיה ירידה קשה בביקושים. הפטריוטיות גם בישראל וגם בעולם עולה וכלכלות נפגעות קונות יותר תוצרת מקומית. במקביל יש את הצונאמי שמסכן את התעשייה וזה התרסקות שער הדולר".

 

בהנחה שתשלום דמי האבטלה בחל"ת יופסק ויעודדו אנשים לחזור למעגל התעסוקה, התוכנית של המעסיקים היא גם ליצור משרות שיאפשרו באמת צמיחה והחזרת אנשים לעבודה. כדי ליצור צמיחה המעסיקים מציעים לטפל קודם כל בביורוקרטיה. "נאום הגרזנים של נתניהו, בו הוא ידע לסמן את הדרך ואמר 'אני הולך להסתער עם גרזנים על הביורוקרטיה כי בלתי אפשרי לעבוד פה, לא תורגם לפעולה. אם חמש שנים לא ידעו לעשות את זה היום הקורונה לא משאירה הרבה ברירה. היום הביורוקרטיה היא משקולת על הרגליים שלנו", אומר תומר. לדבריו עלויות הייצור בישראל מאוד גבוהות מה שמעלה גם את יוקר המחיה. היצרנים משלמים ארנונה גבוה, מים וגם שכר גבוה משמעותית מאשר בסין או טורקיה. "אני לא רוצה להוריד את השכר לעובדים שלי, אני גאה לשלם שכר ראוי אבל המדינה יכולה להוריד את עלויות השכר למעסיקים באמצעות הביטוח הלאומי שהם משלמים".

 

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים צילום: דנה קופל

 

 

בנוסף, כדי לייצר יותר מקומות עבודה מציעים המעסיקים גם שייזמו יותר פרוייקטי תשתית וגם שהמדינה תרכוש יותר תוצרת הארץ. לפי התאחדות התעשיינים העדפת רכש מקומי יכולה לייצר עד 80 אלף משרות חדשות. נושא נוסף שמציעים המעסיקים בתוכנית 100 הימים הוא ביטול הפטור ממע"מ על הזמנות מחו"ל (ייבוא עד 75 דולר) כדי לעודד עסקים קטנים, חנויות רחוב ובתי מלאכה. כדי לא לבטל את ההטבה לאזרחים הם מציעים להחזיר אותה באמצעות פטור ממע"מ על החשמל. "כך האזרחים לא יפסידו אבל חברתית זה יותר נכון", אומר תומר.

 

השלב האחרון הוא לשמור על המשכיות עסקית רצופה כך שהמשק לא ייפתח וייסגר ותתאפשר עבודה לצד הקורונה. בהצעתם מתמקדים המעסיקים בהעדפת עבודה מרחוק, קפסולות וכן תו ירוק למחוסנים ומחלימים.

 

התבטאת בעבר בכמה הזדמנויות לגבי חיסונים לקורונה ואמרת למשל שיש להוציא לחל"ת עובד שיסרב להתחסן. האם לא עדיף לעודד אנשים להתחסן ולא לפנות לסנקציות?

"בחיסונים בשונה מהחלטות אחרות, כש-20% מחליטים לא להתחסן הם פוגעים בכולנו. אם יש לי עובד על קו ייצור שהחליט לא להתחסן ועובד לידו מישהו שלא יכול להתחסן זה יוצר מצב שאנשים מפחדים לבוא לעבודה. המטרה שלי היא לא לרדוף אחרי אנשים ברחוב עם מזרק אלא לשכנע אותם להתחסן אבל מי שבוחר לא להתחסן כאן צריך להיות שיקול דעת של המעסיק. כמו הזכות לא להתחסן כך למעסיק יש חובה לשמור על סביבת העבודה בטוחה וגם, אם הרבה עובדים ייכנסו להיכנס לבידוד אני עלול להיאלץ לסגור את העסק. באופן דומה מי שנוסע לחופשה פרטית בחו"ל וחוזר צריך להיכנס ל-14 יום בידוד, שהיום כל ימי הבידוד האלה הם על חשבון העובד ולא על חשבון המעסיק. זכותו של כל אדם להחליט על גופו, אבל ברגע שאדם בוחר לא להתחסן הוא צריך להיות אחראי להשלכות".

x