$
בורסת ת"א

עודכנה רשימת הריכוזיות: רמי לוי בפנים, גם מוטי בן משה

הוועדה לצמצום הריכוזיות פרסמה את שמות החברות והאישים החדשים ברשימה, המתעדכנת אחת לשנתיים - כולם יידרשו מעתה לאישור מיוחד לקבלת רשיונות וזכיונות בתשתיות חיונויות; עוד נכנסו לרשימה: אלון רבוע כחול, שפיר הנדסה ומשפחת השליטה שפירא, שופרסל וישראכרט

תומר גנון 18:0602.03.21
עולות על הרדאר: החברות של אנשי העסקים רמי לוי, מוטי בן משה (אלון ריבוע כחול), האחים הראל, ישראל, גיל וחן (שפיר הנדסה ותשתיות) וכן תאגיד הקמעונות שופרסל וקבוצת כרטיסי האשראי ישראכרט, נכנסו לרשימת הגורמים הריכוזיים לשנת 2021. כך הודיעה היום (ג') הוועדה לצמצום הריכוזיות, שמורכבת מנציגי רשות התחרות, משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה. בראש הוועדה עומדת הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין.

 

לפי חוק הריכוזיות המשמעות של הכרזה של קבוצת עסקים כגורם ריכוזי, היא שאם היא רוצה לקבל מהמדינה זכות (רישיונות או זיכיונות) בתשתיות חיוניות, הרגולטור הרלוונטי להקצאת הזכות מחויב להיוועץ בוועדה לצמצום הריכוזיות לגבי ההשלכות על הריכוזיות הכלל-משקית. הפניה צריכה להיעשות מוקדם ככל האפשר. כלומר כבר בשלבי מכרז מוקדמים, למשל רכישת חוברת המכרז. המלצת הוועדה, לפי חוק, אינה מחויבת אולם עד היום המשרדים הממשלתיים תמיד ישרו קו.

 

דוגמה להקצאת זכות שנבחנה לאחרונה לגבי גופים ריכוזיים נוגעת להפרטת נמל חיפה. בינואר, בעקבות פנייה של רשות החברות, הודיעה הוועדה שלאחר שבחנה את השתתפותן במרכז של תעבורה אחזקות, לאומי פרטנר, אלייד אחזקות וכלל תעשיות, היא ממליצה שלא למנוע את השתתפותם בהליך משיקולים של ריכוזיות כלל-משקית.

 

מימין: רמי לוי ומוטי בן משה מימין: רמי לוי ומוטי בן משה צילומים: עמית שעל, יובל חן

 

עדכון דו שנתי

העדכון של רשימת הגופים, כך הוחלט בעבר, מתבצע אחת לשנתיים. לפי חוק, הוועדה אמונה לבדוק ולעדכן את הרשימה גם לאור התפתחויות עסקיות. במקביל, היא שולחת דרישות נתונים לעשרות חברות כדי להחליט אם להשאיר הוא או להוציא אותן מהרשימה.

 

המדדים להכרזה על גוף כגורם ריכוזי נובעת מהפיכתו לגוף ריאלי משמעותי (מחזור מכירות שנתי של 5.98 מיליארד שקל, או 1.99 מיליארד שקל אם מדובר במונופול), או פיננסי משמעותי (נכסים בשווי 39.6 מיליארד שקל). משמעות נוספת של הכרזה על גוף כתאגיד ריאלי משמעותי, היא שהוא לא יכול להחזיק במקביל גם בגוף פיננסי משמעותי.

 

רשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים כוללת 24 קבוצות שמתקיים בהן לפחות אחד מהתנאים הבאים: מחזור המכירות הקובע שלהם עולה על 5.98 מיליארד שקל או על 1.99 מיליארד שקלבשוקי מונופולין; האשראי הקובע שלהם עולה על 5.98 מיליארד שקל.

 

רשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים כוללת 19 קבוצות: 5 בנקים ו-11 גופים מוסדיים, ששווי כלל נכסיהם עולה על 39.6 מיליארד שקל; ו-3 סולקים (אחד מהם בבעלות בנק) בעלי היקף פעילות רחב, דהיינו, הם אחראים על 20% לפחות מסך העסקאות בכרטיסי חיוב שנסלקו בישראל.

 

הראל וישראל שפירא מבעלי השליטה בשפיר הנדסה הראל וישראל שפירא מבעלי השליטה בשפיר הנדסה צילום: נמרוד גליקמן

 

 

המספרים מאחורי העדכון

כך למשל קבוצת רמי לוי נכנסה לרשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים בשל מחזור המכירות הקובע שלה שעלה בשנת 2019 על 5.98 מיליארד שקל. גם בעל השליטה בקבוצה, רמי לוי, נכלל ברשימת הגורמים הריכוזיים לאור עסקיו הפרטיים.

 

מה דעתך על מניית רמי לוי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

קבוצת מוטי בן משה (אלון רבוע כחול ישראל) נכנסה לרשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים בשל מחזור המכירות הקובע שלה והאשראי הקובע שלה שעלו בשנת 2019 על 5.98 מיליארד שקל. גם בעל השליטה בקבוצה, מוטי בן משה נכלל ברשימת הגורמים הריכוזיים.

 

קבוצת שפיר נכנסה לרשימת הגורמים הריכוזיים בשל החזקה של למעלה מ-10 זכויות בארבעה תחומי תשתית חיוניים. בין התחומים בהם הקבוצה פועלת נמנים: חיפושי נפט וגז טבעי, פצלי שמן, חציבת חצץ, גיר, דולומיט ואגרגט, חלוקת גז טבעי, מסילת ברזל מקומית וכבישים. גם בעלי השליטה בקבוצה – הראל, ישראל, גיל וחן שפירא, נכללו ברשימת הגורמים הריכוזיים.

 

קבוצת שופרסל, שבעבר נשלטה על ידי דסק"ש ונכללה בקבוצת אדוארדו אלשטיין, הפכה להיות קבוצה עצמאית, ללא שולט, ונכנסה לרשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים בשל מחזור המכירות הקובע של שופרסל שעלה בשנת 2019 על 5.98 מיליארד שקל.

 

קבוצת ישראכרט נכנסה לרשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים מכיוון שהיא סולקת בעלת היקף פעילות רחב. בעבר ישראכרט הייתה חלק מקבוצת בנק הפועלים, כיום לא מתקיימת בה שליטה.

 

 צילום: נמרוד גליקמן

x