משרד הבינוי מזהיר מפני עלייה חדה במחירי הדירות
על פי המשרד, "המשך הירידה בהיקפי התחלות הבנייה יוביל לצמצום מתמשך במלאי הדירות החדשות למכירה ועשוי לתרום תרומה משמעותית לעליית המחירים". מלאי הדירות החדשות למכירה הצטמק בשנה האחרונה ב-22%
- סימן לדאגה לרוכשי הדירות: הזינוק במחירי תשומות הבנייה
- הזינוק במחירי הדיור: סיבה לדאגה או אולי אלו חדשות טובות?
- המדד ירד ב-0.1% בינואר, מחירי הדיור השלימו עלייה שנתית של 4%
במשרד הבינוי מראים כי מלאי הדירות החדשות העומד למכירה הלך והצטמק במהלך השנה האחרונה בשיעור של 22%, מרמה של כ-49,200 דירות בינואר לכ-38,400 בדצמבר. ובמילים אחרות, קצב מכירת הדירות החדשות גבוה מקצב הבנייה של דירות חדשות.
לצד הנתון הזה, במשרד הבינוי מציגים בסקירה שורה של אינדיקציות נוספות שמהן עולה תמונה בהירה של הצטמקות מלאי הדירות אל מול עלייה חדה בביקוש. ראשית, היקף העסקאות לרכישת דירה חדשה זינק בתוך פחות מעשור ב-23%, מ-23 אלף דירות חדשות שנמכרו בשנת 2012, עד ל-41 אלף דירות חדשות שנמכרו בשנת 2020. בסך הכל בשנה שנסקרת בוצעו 113 אלף עסקאות לרכישת דירה, נתון דומה לנתוני שנת 2019, וזאת חרף משבר הקורונה. עם זאת, שיעור הדירות החדשות בסך העסקאות צמח מ-25% בשנים 2014-2012 עד ל-36% בשנת 2020. להערכת משרד הבינוי, אחת הסיבות לתופעה היא העובדה שמשפרי דיור - כלומר כאלה שרוכשים דירה חדשה במקום זו שהם גרים בה - לא ממהרים למכור את דירתם הישנה ולא משחררים אותה. הסיבה לכך היא הוראת שעה שהעבירה הכנסת ביוני 2020 ומאפשרת למשפרי דיור להחזיק בדירה הישנה שלהם במשך שלוש שנים בלי לשלם מס רכישה בגובה 5% שמוטל על משקיעים. במשרד הבינוי משערים כי משפרי הדיור מעדיפים להמתין לעיתוי נוח יותר וזאת בשל נתונים המצביעים על ביקושים וצפי לעליית מחירים.
במקביל מזכירים במשרד הבינוי כי ביוני 2020 שר האוצר ישראל כץ הוריד את מס הרכישה שמוטל על משקיעים מ-8% ל-5%, החלטה שהובילה לכך שמתוך סך העסקאות, שיעור הדירות שנרכשו על ידי משקיעים עלה מ-13% ביולי ל-21% בחודשים אוגוסט עד דצמבר.
ביטוי נוסף לגידול בביקוש לדירות הוא שיא היסטורי בסך המשכנתאות שהציבור לווה - 78 מיליארד שקל בשנת 2020. בסקירה מציינים כי "בעשור האחרון גדל היקף המשכנתאות ב-67% לעומת עלייה של 57% במדד מחירי הדירות, כלומר מדובר בשיעור גידול ריאלי מעבר לעליית מחיר הדירות".