בלעדי לכלכליסט
שיכון ובינוי תנפיק את פעילות האנרגיה בכ־5 מיליארד שקל
החברה מתכוונת לגייס בבורסת תל אביב יותר ממיליארד שקל לשיכון ובינוי אנרגיה, לפי שווי חברה של 4.5—5 מיליארד שקל. ההנפקה מתוכננת להתבצע במאי, על בסיס דו"חות 2020. שיכון ובינוי במגעים מתקדמים עם בנק השקעות גדול וזר שיגייס חלק מהכסף בארה"ב
הנפקת הענק של נתי סיידוף: ל"כלכליסט" נודע כי שיכון ובינוי מקדמת בימים אלו את הנפקת פעילות האנרגיה שלה בבורסת תל אביב תחת חברה־בת - שיכון ובינוי אנרגיה. בכוונת שיכון ובינוי לגייס יותר ממיליארד שקל לפי שווי חברה של 4.5-5 מיליארד שקל לשיכון ובינוי אנרגיה. ההנפקה מתוכננת להתבצע בחודש מאי הקרוב על בסיס הדו"חות השנתיים של 2020. את ההנפקה מלווה משרד עורכי הדין גורניצקי שאמון על הכנת התשקיף. עוד נודע כי שיכון ובינוי מקיימת מגעים מתקדמים לשכירת בנק השקעות זר, שנמנה עם אחד מחמשת הגדולים בעולם בתחום ההנפקות, המיזוגים והרכישות, על מנת שיוביל את הרוד שואו בארה"ב ויגייס חלק מהכספים מגופים אמריקאיים.
- כך פוטר סמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי שהתריע בפני בכירי הקבוצה על מנגנון השוחד
- מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה רועי יקיר הודיע על התפטרותו
- שיכון ובינוי תגייס 300 מיליון שקל בהנפקת זכויות
סיידוף, בעל השליטה בשיכון ובינוי (47%), מעורב בהנפקת שיכון ובינוי אנרגיה, ול"כלכליסט" נודע אף כי שיכון ובינוי אנרגיה מנהלת מגעים לרכישת 2-3 פרויקטים בקליפורניה, ארה"ב, אזור מגוריו של סיידוף, בהספק כולל של 300 מגה־ואט שיגדילו באופן משמעותי את הפעילות של החברה. הפרויקטים יירכשו עוד לפני ההנפקה. מדובר על רכישה בהיקף של מאות מיליוני שקלים, וזאת במטרה להעניק לפורטפוליו של החברה נפח משמעותי. כמו כן, שיכון ובינוי שכרה את שירותיהם של בכירים בענף האנרגיה המתחדשת בארה"ב על מנת שיאתרו עבורה השקעות בתחום הפוטו־וולטאי ובתחום האגירה בארה"ב.
רוכבת על הטרנד הירוק
למעשה, אם ההנפקה תצא לפועל כמתוכנן, זו תהיה ההנפקה הגדולה ביותר בתחום האנרגיה המתחדשת באחוזת בית. תוביל את ההנפקה ברק קפיטל חיתום בניהולו של צבי מנס. בשוק ההון נשמעים קולות שמעריכים זה כמה שבועות ששיכון ובינוי תנפיק את פעילות האנרגיה שלה, ויו"ר ומנכ"ל החברה תמיר כהן אף אמר באוגוסט, בעת פרסום דו"חות שיכון ובינוי לרבעון השלישי, כי החברה נערכת להצפת ערך בפעילות האנרגיה שלה - שם קוד ברור להנפקה - אולם הוסיף כי נבחנות כמה אפשרויות, בהן הכנסת שותף או ביצוע גיוס פרטי.
בסופו של דבר שיכון ובינוי בחרה באופציית ההנפקה, וזאת, בין היתר, במטרה לרכוב על הגל הירוק ששוטף את הבורסה ומעניק תמחור נדיב לחברות האנרגיה הירוקה, שמקבל ביטוי במכפילים הגבוהים שבהם נסחרות חברות האנרגיה הירוקה. כך, למשל, אנלייט נסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי שוק של 5 מיליארד שקל שמשקף לה מכפיל של 20 על ההכנסות ושל קרוב ל־600 על הרווח הנקי. שווי השוק של אנרג'יקס, שנושק ל־6 מיליארד שקל, משקף לה מכפיל של 23 על ההכנסות ושל כמעט 80 על הרווח הנקי.
בחודש נובמבר האחרון השלימה שיכון ובינוי את רכישת הנכס העיקרי שלה בתחום האנרגיה - תחנת הכוח ברמת חובב שבה היא מחזיקה יחד עם אדלטק. השתיים רכשו את התחנה ב־4.3 מיליארד שקל, לאחר שזכו במכרז של חברת החשמל וגברו על הצעות שהגישה קבוצה שהורכבה מ־OPC שבשליטת עידן עופר וקרן נוי, וקבוצה שהורכבה ממבטח שמיר של מאיר שמיר, רפ"ק ו־PMEC הסינית.
תחנת הכוח ברמת חובב, שממוקמת 10 ק"מ דרומית לבאר שבע, היא בעלת הספק של 1,150 מגה־ואט, והיא פועלת בשיטת ההספק המשולב. התחנה, שמייצרת חשמל באמצעות גז טבעי, היא הגדולה בישראל ואחראית ל־8.5% מהייצור המרבי של החשמל במדינה, ויש לה אפשרות להגדיל את כושר הייצור בעתיד. למעשה, שיכון ובינוי ואדלטק צפויות לבקש היתר להקים תחנה נוספת בהספק של 500 מגה־ואט בשטח הצמוד לשטחה של התחנה הקיימת.
פורטפוליו של 1,400 MW
פרט לתחנת הכוח ברמת חובב, לשיכון ובינוי אנרגיה יש עוד כמה פרויקטים מרכזיים. אחד מהם הוא מתקן פוטו־וולטאי בצאלים, שבו החברה מחזיקה 100%. המתקן מפיק 120 מגה־ואט ורשום בספרי החברה בשווי של 239 מיליון שקל. בתשעת החודשים הראשונים של 2020 המתקן הניב תקבולים של 60 מיליון שקל, NOI של 51.6 מיליון שקל ו־FFO של 41.9 מיליון שקל. פרויקט משמעותי נוסף הוא תחנת הכוח התרמו־סולארית באשלים, שבה שיכון ובינוי מחזיקה 50%. התחנה רשומה בספרי החברה בשווי של 318 מיליון שקל. התחנה הניבה תקבולים של 130 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2020, NOI של 85.5 מיליון שקל ו־FFO של 42 מיליון שקל. מדובר ב־FFO נמוך מהרגיל, וזאת בשל תקלות טכניות שהתגלו בפרויקט במהלך שנה זו.
פרויקט בולט נוסף הוא תחנת הכוח בגלבוע שפועלת בשיטת האגירה השאובה. הנתח של שיכון ובינוי עומד על 26% והיא מנסה לרכוש את החלק של השותפות שלה - אלקטרה (25.5%) וקרן אינפרארד (49%). חלקה של שיכון ובינוי ב־FFO בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על 15 מיליון שקל, והפרויקט רשום בספרים שלה בשווי של 134 מיליון שקל. עם זאת, על בסיס מכפיל 20 על ה־FFO, וכן חוב של 1.5 מיליארד שקל על הפרויקט כולו, השווי של החלק של שיכון ובינוי צפוי להגיע ל־375 מיליון שקל. בסה"כ תנפיק שיכון ובינוי אנרגיה פורטפוליו של 1,100—1,400 מגה־ואט.
שיכון ובינוי נסחרת בשווי של 7.9 מיליארד שקל. שווי המניות של סיידוף - שאותן רכש תמורת 1.1 מיליארד שקל מידי שרי אריסון לפני שנתיים וחצי - עומד על 3.7 מיליארד שקל.