כך פוטר סמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי שהתריע בפני בכירי הקבוצה על מנגנון השוחד
כתב החשדות שהוגש נגד בכירי שיכון ובינוי לשעבר שופך אור על המודעות של המנכ"ל לשעבר עופר קוטלר ויושבי הראש לשעבר רוית ברניב ומשה לחמני, למנגנון השוחד לעובדי ציבור זרים והסוואתו בדו"חות הכספיים. החשד הוא שהם התעלמו מההתרעות, וקוטלר אף הביא לסיום העסקתו של סמנכ"ל הכספים דן לוסטיגר שהכין דו"ח מפורט על תשלומי השוחד. לבר ניב אמר הסמנכ"ל כי יש פער בין תרבות השוחד לעקרונות הקיימות שלכאורה מקדמת החברה
ב-3 בפברואר 2009 הודיעה שיכון ובינוי לבורסה על סיום כהונתו של סמנכ"ל הכספים של החברה דן לוסטיגר. "הפרישה אינה כרוכה בנסיבות שיש להביאן לידיעת המחזיקים בני"ע של התאגיד", נמסר לבורסה. כעת, עם מסירת כתב החשדות לבכירי שיכון ובינוי לשעבר בפרשת השוחד חוצת היבשות, נחשף הרקע לפיטוריו: הוא היה זה שהציף כבר במחצית שנת 2008 בפני מנכ"ל שיכון ובינוי עופר קוטלר ויו"ר החברה רוית ברניב "כי קיימת בחברה התנהלות כספית החשודה בעיניו כהתנהלות שוחדית", כך לשון כתב החשדות.
- כתבי אישום בכפוף לשימוע בשיכון ובינוי
- מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה רועי יקיר הודיע על התפטרותו
- שיכון ובינוי נגד קו המטרו בת"א: “מסכל מיזם למגורים בשכירות"
הפרקליטות מתארת כיצד ביקש סמנכ"ל הכספים מהם לבצע בדיקה מעמיקה של הנושא מול הגורמים הרלוונטים בחברה. השניים נתנו הסכמתם. בספטמבר 2008, מתארת הפרקליטות, נפגש לוסטיגר עם קוטלר ומסר לידיו דו"ח עם ממצאי בדיקתו בנוגע להתנהלות חברת הבת SBI ונושא תשלומי השוחד בפרט. הדו"ח הצביע על תשלומי השוחד שנתנה החברה בשנים 2005-2007 לתרומתם לרווחיות הקבוצה, חשף את מערכת הנהלת החשבונות המפוצלת ("ספרים כפולים") ואת פעולות הלבנת ההון וההסתרה. בנוסף, עמד לוסטיגר בפגישה ובמכתב ששלח על החשיפה הגלומה לחברה בהמשך התנהלות זו על רקע התיקון בחוק העונשין שבא למנוע תשלומי שוחד מעין אלה שניתנו על ידי החברה לגורמי ממשל זרים על מנת לקדם את זכייתה במכרזי תשתיות ובנייה.
ומה קוטלר עשה עם המידע הזה? לטענת הפרקליטות, "על רקע התעקשותו של סמנכ"ל הכספים לפעול למיגור תרבות השוחד, סיים קוטלר את העסקת סמנכ"ל הכספים בחברה".
גם ברניב ידעה ונתנה לדברים יד, על פי כתב החשדות. בפברואר 2009 סמנכ"ל הכספים נפגש עמה והציג בפניה את הדו"ח, שאותו מסר לקוטלר והתריע בפניה על אודות ההתייחסות המחמירה של הקהילה הבינלאומית לתופעות שוחד מעין אלה. "עוד הוא עמד על הפער בין התנהלותה של קבוצת שיכון ובינוי הלכה למעשה לבין עקרונות הקיימות, שבהם היא דוגלת לכאורה", לשון כתב החשדות. כזכור קבוצת שיכון ובינוי, ובעלת השליטה בה לשעבר שרי אריסון דיברו מעל כל במה על חשיבות ערכי הקיימות. סמנכ"ל הכספים המליץ לנקוט באחת משתי דרכים - או להפסיק מייד את הפעילות השוחדית למרות ההשלכות הכלכליות של המהלך או למכור את פעילות החברה באפריקה, שם שולמו עיקר כספי השוחד.
עוד עולה מכתב החשדות, כי לוסטיגר אמר לברניב שהוא מסיים את תפקידו בחברה על רקע סירובו להשלים עם העובדה שהנהלת החברה לא פועלת למיגור תרבות השוחד.
בהמשך מתואר בכתב החשדות כיצד קוטלר וברניב השתתפו בדיונים נוספים בנושא עם נושאי משרה שונים בשיכון ובינוי, אשר התריעו על התנהלות הקבוצה וחשיפתה הפלילית נוכח תיקון החוק.
בכתב החשדות נטען עוד כי לאורך כל תקופת כהונתה ברניב לא הורתה לקוטלר לפעול לשינוי התרבות הארגונית של תשלום השוחד לעובדי ציבור זרים, בהיותה מודעת לתועלת הכלכלית העצומה הנובעת ממנו, ובכך אישרה להמשיך ולפעול בדרך זו לקידום פעילותה העסקית של שיכון ובינוי. עוד הגדילה לעשות, כך החשד, כאשר חתמה על הצהרות מנהלים שהתבקשו על ידי רואי החשבון המבקרים כחלק מהליך אישור הדו"חות, ואישרה כי לא ידוע לה על אי ציות לחוקים שעלולה להיות להם השפעה על הדו"חות הכספיים במקרה של אי ציות.
באותו אופן, גם קוטלר חשוד שלאורך כל התקופה היה מודע למנגנון ביצועי תשלומי השוחד ואישר את קיומו, בשל התועלת הכלכלית העצומה הנובעת ממנו, וכי מתוקף תפקידו גם כיו"ר SBI השתתף בישיבות עם מנהלי החברה-הבת שבהן הוצגו לו הנתונים בדבר תשלומי השוחד לקראת הכללתם בדו"חות הכספיים של קבוצת שיכון ובינוי - והוא אישר אותם. הוא גם השתתף בישיבות לאישור הדו"חות הכספיים של שיכון ובינוי וחתם עליהם אף שידע, כך החשד, שהם מכילים פרטים מטעים.
עוד נטען, כי עם כניסתו של משה לחמני בשנת 2012 לתפקיד יו"ר שיכון ובינוי, קוטלר דיווח לו כי שיכון ובינוי מקדמת את עסקיה בארצות שונות באמצעות תשלומי שוחד ופועלת להסוות אותם, "וכי לא ניתן להימנע מהמשך התנהלות זו מבלי לפגוע ברווחיות של שיכון ובינוי".
לחמני, כך החשד, עודכן באותה פגישה באופן מפורט לגבי מנגנון השוחד והסתרתו, והדבר עלה בהמשך בישיבות נוספות שבהן לקח חלק, אך לא הורה גם הוא לקוטלר על שינוי התרבות הארגונית של תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים, בשל המודעות שלו לתועלת הכלכלית העצומה הנובעת ממנו, ובכך אישר להמשיך ולפעול בדרך זו.
קוטלר, ברניב ולחמני, אשר משכורתם כללה תשלומי בונוס שנגזרו מרווחיות שיכון ובינוי - אשר תשלומי השוחד במאות מיליני שקלים במצטבר תרמו לה רבות - זומנו לשימוע יחד עם עוד 14 מנהלים בקבוצה ו-3 חברות, בפרשה חוצת היבשות. הם חשודים בצוותא עם אחרים במתן שוחד לעובדי ציבור זרים בעד פעולות הקשורות בתפקידם, רישום כוזב במסמכי תאגיד, דיווח מטעה בכוונה לרמות משקיע סביר ופעולה ברכוש אסור.
מעופר קוטלר, רוית ברניב ומשה לחמני לא נמסרה תגובה