בדיקת כלכליסט
החתימות המוקדמות מעכבות פרויקט פינוי-בינוי בקריית משה ברחובות
פינוי־בינוי עצום בגודלו בשכונה הרחובותית נתקל בקשיים משפטיים בגלל יזמים קטנים שהחתימו דיירים טרם אישור הפרויקט ורשמו הערות אזהרה שמונעות מיזמים גדולים לגשת אליו. רוב התלונות נוגעות לחברת ענב, שבבעלות אפי כץ
- סוף לסחבת? המדינה צפויה להכריע בסכסוכי פינוי־בינוי
- אושר פרויקט הפינוי בינוי הגדול ביותר בשכונת נווה שרת בתל אביב
- כיצד מקדמים פרויקט פינוי בינוי?
על פי התוכנית, שקידמו הרשות להתחדשות עירונית ועיריית רחובות, 1,300 דירות ישנות ייהרסו, ובמקומן יוקמו 4,000 דירות חדשות. עוד 6,000 דירות יוקמו בקרקע משלימה שהוקצתה לפרויקט על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ”י). בסך הכל יוקמו בשכונה 10,000 דירות בבניינים בני 7־20 קומות.
אלא שכאמור הדרך רצופה מכשולים משפטיים עצומים. "לאורך הזמן פנו למינהלת תושבים שחתמו על הסכמים ולא הבינו על מה הם חותמים", מסבירה אור גולדפרב, ראש המינהלת להתחדשות עירונית ברחובות. "המינהלת הפנתה אותם לממונה על פניות הדיירים ברשות להתחדשות עירונית. העירייה פנתה לתושבים לעצירת תופעת ההחתמות הפרטניות ליזם זה או אחר".
סוגיית ההחתמות, שהחלו כבר ב־2014 במתחמים שונים בשכונה, הגיעה לפתחה של הממונה על פניות הדיירים ברשות להתחדשות עירונית במהלך 2018, עם כ־20 פניות, רובן נוגעות לחברת ענב, שבבעלות אפי כץ. בסוף 2019 קבעה הממונה, עו"ד תמר עדיאל זכאי, כי שישה הסכמי פינוי־בינוי שנחתמו מול חברת ענב — מבוטלים. זאת לאחר שמצאה כי בעלי הדירות, שברובם כלל לא הבינו את השפה בה נכתבו ההסכמים, לא היו מודעים לתוכנם ולמשמעותם, ובחלק מהמקרים אף היו סבורים כי הגורמים המחתימים הם נציגי עירייה ומדינה.
עוד צוין כי מי שהציג את עצמו כמייצג הדיירים, עו"ד אבי בטאו, שהחתים את בעלי הדירות על ההסכמים עם ענב, והצהיר כי הוא נציג בעלי הדירות בשכונה, לא הוכיח כי נבחר לייצג את כלל התושבים. ל"כלכליסט" נודע לאחרונה כי אף שהממונה קבעה כי ההסכמים בטלים ואין לרשום בגינם הערות אזהרה בטאבו, רשמה ענב הערת אזהרה בדצמבר 2020 על אחת הדירות שעליה חלה החלטת הממונה.
"אחת הבעיות במתחמים כמו קריית משה היא שההחתמות בוצעו בשלב מאוד מוקדם, כאשר כלל לא היתה תוכנית, ולהבטחות לגבי התמורה אין באמת בסיס”, אמרה עדיאל זכאי. “למעמד הסוציו־אקונומי של הדיירים יש השלכה על החובות והזכויות של הצדדים, ובעיקר החובה שמוטלת על היזמים".
עינת גנון, מהרשות להתחדשות לאומית: “בהסכם המדף כללנו סעיף שלפיו הדיירים והיזם יחד יקבעו היקף חתימות נדרש לצורך רישום הערת האזהרה. מספר חתימות נמוך ממה שנקבע לא יאפשר ליזם לרשום הערות”.
מכתבי איום
לאחר אישור התוכנית בסוף 2019 החלו עורכי הדין המייצגים בעלי דירות לפרסם מכרזים לבחירת חברה יזמית, כגון אפריקה ישראל, הכשרת הישוב, בוני התיכון ומטרופוליס. בעקבות זאת שלחה ענב מכתבי איום לאותם עורכי דין. כך למשל במכתב ששיגרה לעו"ד אלדר אדטו, המייצג בעלי דירות בארבעה בניינים ברחוב גבריאלוב, היא טענה כי החתימה בעלי דירות על הסכמי פינוי ורשמה הערות אזהרה על דירותיהם, ודרשה ממנו לבטל את ההליכים לבחירת החברה היזמית בוני התיכון. אדטו דחה את הטענות והבהיר כי נציגות הדיירים בחרה במשרדו.
עו”ד אדטו, שותף וראש מחלקת הנדל"ן במשרד ברנע, ג'פה, לנדה ושות': "בקריית משה פועלים גופים חסרי כל ידע, ניסיון ויכולת כלכלית לבצע פרויקטים בסדר גודל כזה ומחתימים דיירים ללא ייצוג משפטי ראוי, ואז רצים לטאבו לרשום הערות אזהרה. התופעה הזאת משפיעה על כלל בעלי הדירות בפרויקט, ובניינים כאלה יכולים להיתקע. הערות האזהרה מקשות על חברות רציניות להתקשר עם בניין כזה. נפעל משפטית למחוק את הערות האזהרה".
משה קורן, מנהל ההתחדשות העירונית בחברת אזורים: "ישנם מקרים שיזמים קטנים ללא ניסיון מבטיחים הבטחות לדיירים והדיירים מסתנוורים. פרויקטים כאלה בדרך כלל לא מצליחים להתקדם. בחלק מהמקרים אותם יזמים מציעים לחברות גדולות שותפות בפרויקטים תמורת פרמיה גבוהה. אין מקום לחלק רווח עם יזם נוסף, והפרויקט פשוט נתקע.
מחברת ענב נמסר: “פינוי־בינוי בקריית משה הוא יוזמה של ענב, עוד בטרם הכריזה הרשות להתחדשות עירונית על רצונה לקדם תוכנית בשכונה. ענב פועלת במקום מ־2013. אנו חתומים עם מאות בעלי דירות במתחם ופועלים על פי ההסכמים. הממונה המליצה על ביטול מספר קטן מאוד של חוזים בגלל הליך לא תקין כביכול בין עורך דין הדיירים לדיירים עצמם. אפשרנו לדיירים להגיש בקשה לביהמ”ש לביטול החוזים, אולם הם בחרו לא לבטל. צר לנו שמספר עורכי דין שמנסים להיכנס לפרויקט בו הדיירים חתומים על הסכמים עם ענב מטעים את הדיירים”.