קרן העושר הנורבגית דורשת מחברות הפורטפוליו 30% נציגות נשים בדירקטריון
קרן העושר הגדולה מסוגה בעולם שמנהלת השקעות בשווי כולל של 1.3 טריליון דולר – הודיעה כי במערך השיקולים שלה מעתה והלאה, יילקח בחשבון מספר הנשים בדירקטוריון; בכירה בקרן: "גיוון הוא דבר טוב, הוא משפר את תהליך קבלת ההחלטות"
קרן ההשקעות הלאומית של נורבגיה משתמשת בכוח האדיר שלה בשוק העולמי לטובת הגברת השוויון המגדרי במגזר העסקי. קרן העושר, הגדולה מסוגה בעולם – המנהלת השקעות בשווי כולל של 1.3 טריליון דולר – הודיעה כי במערך השיקולים שלה מעתה והלאה, יילקח בחשבון מספר הנשים בדירקטוריון.
- יפן: התוכנית לקידום נשים נכשלה - היעדים נדחו בעשור
- באות בחשבון: איך כבשו הנשים את ניהול הכספים בחברות הענק
- נשים באמירויות מנהלות פרויקטים בשווי 13.5 מיליארד דולר
הקרן הנורבגית הוקמה לפני יותר מ-25 שנה במטרה לרכז את ההכנסות מקידוחי הנפט ולכוון את הסכומים להשקעות שונות.
בהודעתה ציינה הקרן במיוחד כי בחברות הפורטפוליו, רצוי מאד שלפחות 30% מהדירקטוריון יהיו נשים. כך לפי דיווח ברויטרס. החברות שבהן אין עמידה בסף המינימום האמור נדרשות להציג יעדים ולוח זמנים להשגת המטרה – ולעדכן את הקרן על התקדמות בעניין.
"אנחנו אולי מנסחים את זה באופן מנומס, אבל זה די ברור מה אנחנו חושבים", אמר מנכ"ל הקרן ניקולאי טאנגן (Nicolai Tangen). אכיפת הדרישה תתבצע קודם כל באמצעות הכוח שלה באסיפות – הצבעה נגד מינויים בחברה שבה אין לפחות 2 נשים בדירקטוריון בשלב ראשון.
אחראית ממשל תאגידי בקרן, קארין סמית' יהנאצ'ו (Carine Smith Ihenacho), הוסיפה, כי "מה שאנחנו רוצים לראות זה ייצוג טוב יותר של נשים בדירקטוריונים. גיוון הוא דבר טוב, הוא מספק פרספקטיבה טובה יותר, הוא משפר את תהליך קבלת ההחלטות. ייצוג חסר של נשים יכול להיות גם דגל אדום, שלחברה אין תהליך טוב בגיוס דירקטורים".
אשר למהלך אכיפת הדרישה, אמרה סמית' יהאנצ'ו: "נתחיל במדינות המפותחות בחברות גדולות ובינוניות שבהן יש תת ייצוג לנשים – חברות בארה"ב ובאירופה".
גופים מוסדיים מהמובילים בשוק קוראים וממליצים על הרחבת הגיוון הייצוגי במועצות המנהלים, באופן פומבי ובפניות ישירות לחברות שבהן הם משקיעים. ואולם בניגוד להודעת הקרן הנוכחית, רוב הגופים לא מציבים סף מינימום לייצוג נשים.
בשנת 2003 הפכה נורבגיה למדינה הראשונה בעולם הדורשת ייצוג של מינימום 40% נשים בדירקטוריונים של 500 חברות מובילות – כולל 175 חברות ציבוריות הרשומות בבורסת אוסלו.
מדינות נוספות הלכו בעקבותיה, ברמות שונות – החשובה שבהן מבחינת שוקי המניות היא בריטניה, שם הוצג יעד מעודכן יותר של 33% ייצוג נשים בחברות הנמנות על מדד פוטסי 350 (מדד הכולל את מניות פוטסי 100 ופוטסי 250). ההודעה של קרן העושר הנורבגית מחילה למעשה את הכלל שנקבע במדינה, אף שעם סף נמוך יותר, על חברות בכל העולם.