$
חברה וסביבה

"מדינות המסתמכות על ייצור נפט וגז יפסידו הכנסות ב-13 טריליון דולר עד 2040"

דו"ח של קבוצת החשיבה Carbon Tracker בחן את ההשפעה הכלכלית של התרחקות העולם מדלקי מאובנים. ההערכה: מדינות המסתמכות בעיקר עליהם עשויות לאבד עד 40% מהכנסתן הממשלתית אם לא ישכילו להסתמך גם על מקורות אנרגיה אחרים

חדשות חוץ 22:0011.02.21

דו"ח חדש קובע שמדינות שמייצרות נפט וגז עומדות בפני חור של טריליוני דולרים בהכנסותיהן הממשלתיות. הדו"ח הופק על ידי קבוצת החשיבה Carbon Tracker, ובחן את ההשפעה הכלכלית של התרחקות העולם מדלקי מאובנים.

 

לפי מחברי הדו"ח שעיקריו התפרסמו ב-BBC, מספר מדינות עשויות לאבד עד 40% מסך הכנסתן הממשלתית, זאת בעוד המאמצים לעכב את עליית הטמפרטורות העולמית מביאים למעבר למקורות אנרגיה נטולי פחמן. הדוח מצא שהפסד ההכנסה הכולל עבור כל המדינות מפיקות הדלקים הפחמימניים צפוי להגיע ל-13 טריליון דולר עד שנת 2040.

 

הקבוצה תיארה את הדוח שלה כקריאת השכמה למדינות יצרניות הנפט וקובעי המדיניות העולמיים, שלדבריה בונים על עלייה בביקוש לנפט עד 2040. אך לדברי מחברי הדו"ח, הביקוש צפוי לרדת עד לעמידה ביעדי האקלים, ומחירי הנפט צפויים לרדת יותר מאשר יצרניות הנפט והתעשייה צופות כיום.

 

הנחת העבודה של הדו"ח הייתה עליית הטמפרטורה העולמית הממוצעת בעד 1.65 מעלות צלזיוס בלבד, והירידה בשימוש בדלקים פחמימניים חושבה בהתאם. ההפסד של 13 טריליון דולר נקבע בהשוואה לתחזית של "עסקים כרגיל", ושל המשך הצמיחה, וכולל גם מדינות שכלכלתן אינה נשלטת על ידי ייצוא נפט, כמו בריטניה, ארה"ב, הודו וסין.

 

מתקן נפט של אראמקו הסעודית מתקן נפט של אראמקו הסעודית צילום: רויטרס

 

 

מוקד העניין של הדו"ח, עם זאת, הוא קבוצה של 40 מדינות, המכונות petrostates, עבורן ירידת הביקוש לנפט תשפיע מאוד על ההכנסה הכוללת. הנזק החזוי לממשלות של המדינות האלה הוא חמור, ומגיע ל-46% מהכנסותיהן מנפט וגז בממוצע. התלות בהכנסות מנפט וגז ניכרת מאוד בכמה מדינות, כמו עיראק וגינאה המשוונית שדלקים אלה אחראים על יותר מ-80% מהכנסתן. בשבע מדינות נוספות ההכנסה מגז ונפט מגיעה ל-60% מההכנסה, למשל סעודיה. בשבע מדינות נוספות, כולל אנגולה ואזרבייג'ן, ההפסד יגיע ל-40%, וב-12 אחרות, הכוללות בין היתר את ניגריה ואלג'יריה, ההפסד יעמוד על 20%-40%.

 

לדברי מחברי הדו"ח, אחת המשימות הדחופות ביותר עבור הממשלות הרלוונטיות היא גיוון מקורות הכנסתן, ולשם כך יהיה עליהן לשפר את איכות הממשל והחינוך, וליצור אקלים עסקי חיובי. בין היתר יצטרכו המדינות האלה להעביר השקעות בנפט וגז למקורות אנרגיה עמידים יותר בפני השינוי הצפוי. בנוסף מציינים בדו"ח שעל מדינות העולם העשירות יהיה לתמוך במעבר הזה, במיוחד כיוון שרוב המדינות התלויות מאוד בהכנסה מנפט וגז הן גם מהמדינות העניות בעולם.

x