בדיקת כלכליסט
כך תכננו באיכילוב לגזור קופון ממחסור אפשרי בחיסוני שפעת
לאור חשש ממחסור עולמי בחיסוני שפעת, חבר בנובמבר בית החולים למיזם עסקי למכירה פרטית של חיסונים במרפאות איכילוב. ממסמכים שצורפו לתביעה של ספקית החיסונים, חברת אסטרזניקה, עולה שהפער בין עלות החיסון למיזם, למחיר שביקשו באיכילוב לגבות ממתחסנים, עמד על 152.6 שקלים יותר - כמעט פי שלושה. באיכילוב סירבו להתייחס לפער הגבוה מאוד ומסרו: "נגררנו לסכסוך עסקי"
בית החולים איכילוב בת"א תכנן לגזור קופון שמן, כמעט פי שלושה, ממכירת חיסוני שפעת לאור חשש ממחסור עולמי בהם שהתעורר בחודש נובמבר. כך עולה ממסמכים שצורפו לתביעה שהגישה אתמול (ב') חברת התרופות אסטרזניקה לבית המשפט המחוזי בת"א נגד איכילוב.
- אסטרהזניקה נגד איכילוב: "ביה"ח הזמין חיסוני שפעת ולא שילם"
- אחרי הביקורת: החיסון של אסטרזניקה מגיע לאיחוד האירופי
- מחקר: החיסון של אסטרזניקה מקטין משמעותית גם הדבקה
מהמסמכים - חשבוניות, הסכמים, והתכתבויות בין בכירי אסטרזניקה העולמית, פסקל סוריו, ואסטרזניקה ישראל, אוהד גולדברג, לבין מנכ"ל איכילוב, פרופ' רוני גמזו, ומנהל המערך לרפואה מונעת, פרופ' נדיר ארבר - עולה כי בספטמבר 2020 חברו באיכילוב במיזם עסקי לחברת הציוד הרפואי פי.סי מדיקל, שבראשה עומד בועז דקל, כדי להציע חיסוני שפעת באופן פרטי בתשלום במרפאות בית החולים. זאת כאמור לאור חשש שהיה צפוי אז ממחסור עולמי בחיסוני שפעת.
על פי המסמכים, סוכם כי המיזם ירכוש 100 אלף חיסונים מסוג תרסיס אף מאסטרזניקה, כאשר המחיר יעמוד על 813.47 שקלים לאריזה של 10 יחידות. כלומר, שעלות החיסון למיזם של איכילוב ופי.סי תעמוד על כ-81.4 שקלים ליחידה.
במקביל, פתחו באיכילוב בקמפיין שיווקי לכלל האוכלוסייה בישראל באתר בית החולים ובפייסבוק, שבו הציעו להתחסן באופן פרטי במערך הרפואה המונעת של בית החולים. "בשל החשש של תחלואה כפולה בשפעת וקורונה", צוטט פרופ' ארבר בשיחה עם ynet בנובמבר 2020, "התארגן מרכז מלר"ם בבית החולים איכילוב לייבא מחב' AstraZeneca (המשווקת את החיסון הידוע בצורת תרסיס אף פלומיסט) 100,000 חיסונים המיועדים לגילאי שנתיים עד 49 שנים, וכבר היום ניתן יהיה לשריין הזמנה לחיסון באתר".
על פי הפרסומים באותם ימים, עלות החיסון לאדם הייתה אמורה לעמוד על 200 שקלים. אלא שבדיקה באתר איכילוב היום (ג') מעלה שלבסוף נדרש מחיר גבוה יותר מהמתחסנים - 234 שקלים. פער של 152.6 שקלים בין עלות החיסון שמכרה אסטרזניקה למיזם, לבין המחיר הסופי לצרכן. כלומר פי 2.9. גם אם לוקחים בחשבון עלויות גבוהות, עדיין מדובר בפער גבוה מאוד שמעלה חשש לכאורה לתמחור מופרז.
אלא שהמציאות, כך נראה, טפחה על פני איכילוב ופי.סי מדיקל. למרות החשש ממחסור עולמי בחיסוני שפעת, קופות החולים הצליחו לרכוש חיסונים רבים, ואלה ניתנים כיום ללא עלות למבוטחי קופות החולים. מה שצמצם מאוד את נתח האוכלוסייה שעשוי לפנות באופן פרטי לקבל את החיסון - בעיקר לא מבוטחים.
באיכילוב לא השיבו על שאלת "כלכליסט" ממה נובע הפער הגדול בין עלות החיסון למיזם, לבין המחיר שבו הוא מוצע באתר בית החולים. עם זאת נמסרה התגובה הבאה: "צר לנו שחברת אסטרזניקה החליטה לגרור את בית החולים לתביעה שאין לה קשר לבית החולים, וכל כולה נובעת מסכסוך עסקי בין חברת אסטרזניקה לבין חברת פי סי מדיקל 2017 בע"מ. בית החולים ו/או מי מטעמו לא התחייב לרכוש חיסונים מחברת אסטרזניקה ו/או למכור חיסונים לצדדים שלישיים ולא בכדי אין בתביעה הסכם שמצביע על כך".
ממשרד הבריאות טרם נמסרה תגובה לשאלות האם קיים פיקוח כלשהו על מחירי חיסונים שמוצעים באופן פרטי, לאור הפער שמעיד על פניו על תמחור מופרז.