אחרי הביקורת: החיסון של אסטרזניקה מגיע לאיחוד האירופי
ראשי האיחוד ניהלו בשבועות האחרונים מאבק ציבורי נגד אסטרזניקה, בטענה שלא עמדה ביעדי המסירה של החיסון שלה, ואף איימו לנקוט נגד צעדים קשים. כעת מגיע החיסון סוף סוף למדינות האיחוד ויופץ באמצעות משאיות. צרפת החלה לספקו היום, וגרמניה, אירלנד, ספרד ואוסטריה יתחילו גם להשתמש בו. פורטוגל תקבל משלוח ראשון בשבוע הבא
החיסון של חברת אסטרזניקה נגד קורונה מגיע סוף סוף למדינות האיחוד האירופי, בעודן מנסות להאיץ את מבצע החיסונים שלהן, ולשים את התקופה רצופת המשברים מאחור.
- ספרד אישרה את החיסון של אסטרזניקה לגילאי 18-55
- מחקר: החיסון של אסטרזניקה מקטין משמעותית גם הדבקה
- החיסון לקורונה של אסטרזניקה ואוקספורד אושר לשימוש חירום בבריטניה
צרפת החלה לספק את החיסון לאזרחיה היום, לאחר שהמשלוח הראשון הגיע אליה אתמול בערב. גרמניה, אירלנד, ספרד ואוסטריה אמורות גם הן להתחיל לתת את החיסון, ופורטוגל אמורה לקבל את המשלוח הראשון שלו בתחילת השבוע הבא.
החיסונים משונעים ברחבי היבשת בעיקר על ידי משאיות, והגעתם היא בשורה טובה עבור האיחוד, שהשקיע את השבועות האחרונים במאבק ציבורי נגד אסטרזניקה, לאחר שלא עמדה ביעדי המסירה. מאבק הידרדר לחילופי האשמות, איומים בפרוטקציוניזם, וחילופי מסרים פוליטיים שהעמידו בסכנה את עסקת הברקזיט בין בריטניה ואיחוד.
אך גם בעוד קצב החיסונים עולה, ממשלות האיחוד עודן מודאגות מהעיכובים במתן החיסון בהינתן אלפי המתים היומיים מהמחלה. במדינות רבות עדיין מוטלים סגרים, בין היתר עקב הופעת המוטציות החדשות של הנגיף. גרמניה צפויה להאריך את המגבלות בשבועיים נוספים, בפגישה שיקיימו בשבוע הבא הקנצלרית אנגלה מרקל ומושלי מדינות, כך אמרו גורמים המקורבים לממשל. יוון הודיעה אתמול על הידוק המגבלות על התנועה והקמעונאות.
למרות ההתחלה האיטית, הנציבות האירופית נצמדת ליעד לחסן 70% מהאוכלוסיה הבוגרת עד סוף הקיץ. היא מצפה שהקצב יגבר במהירות בחודשים הקרובים, עם 300 מיליון מנות חיסון לפחות שאמורות להימסר לאיחוד ברבעון השני.
על רקע התקלות והעיכובים, קבוצה של ראשי מדינות קראו לנשיאת הנציבות – אורסולה פון דר ליין, להגיע במהירות לעסקאות עם חברות נוספות שמפתחות חיסונים, כמו Novovax ו-Valneva. הם הדגישו גם את הסכנה בהחלטתה של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון לשלוח חיסונים לארה"ב לצורך אריזה. המוצר של J&J "עשוי לשנות לגמרי את המשחק בזכות היותו קל לאחסון ושינוע, והעובדה שיש צורך במנה אחת בלבד", אמרו אותם ראשי מדינות.