$
פרסום ושיווק

באקט של אי אמון בממשלה: חנויות נפתחו עם הסרת הסגר

בפעם הראשונה מתחילת סבב הסגרים, נפתחו אתמול עשרות חנויות ובתי עסק במרכזי קניות פתוחים, בצמוד להסרת מגבלת המרחק ובניגוד מוחלט להנחיות הממשלה. "באף מקום לא היו 180 ימי סגר, הממשלה הכשירה את השרץ בהחלטתה האחרונה"

אורנה יפת 06:5808.02.21

מרכזי הקניות הפתוחים נפתחו אתמול על אף האיסור המפורש על פתיחתם ולמרות העלאת הקנסות על פתיחת בתח עסק בניגוד לחוק ל-10,000 שקל. הקהל לא נהר בהמוניו למרות שמגבלת ה־1,000 מטר בוטלה.

 

בשעות הבוקר התנועה היתה דלילה, ובצהריים - לאחר שכלי התקשורת פרסמו על הפתיחה - התחזקה תנועת המבקרים במרכזי ביג, מליסרון וצים אורבן לייף.

 

 

 

עשרות שוכרים הפעילו את החנויות, כשרבות מהן היו חנויות אופנה עליהן נאסר לפעול בכל אופן שהוא. העסקים שנפחו כללו רשתות אופנה, הנעלה, חנויות ספרים וכתיבה, כלים חד פעמים, כלי בית, וגם חנויות חיוניות שמורשות לפעול למוצרי חשמל, חנויות אופטיקה, רשתות פארם, עשה זאת בעצמך ועוד. אתמול בבוקר נכנסו לתוקף ההקלות גם על ענף ההסעדה שמורשה למכור מוצרים בטייק אווי, וחלק מרשתות המזון וההסעדה נפתחו באותם מרכזים פתוחים.

 

חוששים לקבל קנס של אלפי שקלים

 

עד שעות הצהריים נפתחו כ־60%–70% מהחנויות במרכזי הקניות הפתוחים של מליסרון בבילו סנטר, נוף הגליל, חוצות המפרץ וגבעת שמואל, ובביג דיווחו על פתיחה של 75% מהחנויות. יחד עם זאת, רבות מהחנויות נפתחו במתכונת של טייק אווי ולא הכניסו את הקהל לתוך החנות מחשש לקבל קנסות שגובהם עד 10,000 שקל. עם הפתיחה בשעות הבוקר, הגיעו פקחים שביקשו לאכוף את ההנחיות. לדברי משה רוזנבלום, מנכ"ל קניוני מליסרון, בנוף הגליל חולקו שש דו"חות לחנויות אופנה שניפתחו לקהל. גם במרכזי צים דיווחו על פקחים שפקדו את המרכזים ובעקבות כך חלק מהחנויות נסגרו מחשש שיקבלו קנס.

 

במרכזים המסחריים גם מנסים לפרש את ההנחיה שמתירה שירות אחד על אחד. חלק משוכרי האופנה הקימו דוכנים מחוץ לחנויות ולא קיבלו קנס, בעוד שוכרים שנתנו לקהל להיכנס לחנות, ספגו דו"ח. באתר משרד הבריאות מפורט מהם בתי העסק שאינם רשאים לפעול, ובין היתר צוינו קניונים, חנויות רחוב ושווקים.

 

מרכז ביג בבאר שבע מרכז ביג בבאר שבע צילום: הרצל יוסף

 

מסעדות ובתי אוכל יכולים להפעיל שירות משלוחים ואיסוף עצמי. עוד נכתב: "מקומות למתן טיפול לא רפואי בגוף האדם, כמו מספרות, מכוני יופי וקוסמטיקה ומכוני קעקועים - קבלת קהל במתכונת של "אחד על אחד"". "כלכליסט" פנה בעניין למשרד הבריאות, שהבהיר: "מתן שירות לחנויות אופנה אינו מאושר על פי התקנות".

 

"המרכזים הפתוחים שלנו פועלים וגם הקניונים", אמר רוזנבלום, "אני לא סגרתי לעולם שום קניון. השוכרים פתחו רק בפתוחים ולא בסגורים. שוטרים לא יכולים למנוע מלקוח להסתובב בקניון הפתוח, אך השוכרים לפעמים צריכים לשלם קנס ששווה לגובה הפדיון היומי של החנות, ומעדיפים שלא לקחת סיכון".

 

רוזנבלום אומר כי הבעיה של הרשתות הם העובדים שלא רוצים לחזור. "העובד טוען שאם יחזור לעבודה, הוא לא יקבל משמרת מלאה אז עדיף לו להשאר בחל"ת. הם גם חוששים שהממשלה תסגור את המסחר שוב ואז יצטרכו שוב להמתין 14 יום עד שיחזרו לקבל חל"ת".

 

במרכזי הקניות לא ניצפו התקהלויות, זאת גם בשל העובדה שרשמית הממשלה עוד לא אישרה את פתיחת המסחר, וגם משום שבאופן מסורתי פברואר נחשב לחודש חלש בקמעונאות האופנה. "יש פחות צורך באופנה בימים אלה", אמר גורם בענף הקניונים. "זה סוף החורף ואין קדחת של אנשים שחייבים בגדים בסופעונה. אבל שיתנו לפתוח את המסחר ובוודאי את המסעדות, נראה נהירה של אנשים".

 

הסוחרים החליטו למרוד

 

התחושה בשטח היא שהפעם הקמעונאים נחושים יותר למרוד בתקנות. גם באוקטובר יצאה ביג נגד ההנחיות ומשכה את השוכרים לפתוח את החנויות במרכזי הקניות, אך אז השוטרים הגיעו למתחמים וחילקו קנסות שהרתיעו את החנויות. אתמול האכיפה כבר הייתה פחות אגרסיבית ולכן יותר שוכרים השתכנעו ופתחו את בתי העסק שלהם.

 

בני חליף, סמנכ"ל נכסים בצים אורבן לייף שבבעלות רני צים, אמר ל"כלכליסט" כי "השוכרים הפעם יותר נחרצים לפתוח כי התחושה שהפכנו לכלי בידי הפוליטיקאים. אנחנו מרגישים שהפעם יש פתיחה מסיבית של המסחר. אין אכיפה עד הסוף כמו בפעם הקודמת. מחר (היום – א"י) נמשיך ונפתח שוב את המרכזים שלנו כי ההחלטות שמתקבלות בממשלה לא רציונליות". 

 

 

מתחם צים מתחם צים צילום: יובל כאן

 

לדברי אחד משוכרי האופנה, "בשום מקום לא היו 180 יום סגר. מצאו פה קורבן קל. הם רוצים להראות לציבור מראית עין כדי שהמשמעת לא תיפגע. אז המסחר קורבן טוב כי כותבים ומדברים עליו הרבה והציבור נזכר שיש סגר. אין פה שום שכל. מאיפה הביאו את הרעיון שסופרמרקט יכול לקבל קהל וחנות פוקס שלידו לא יכולה להכניס קהל?".

 

"כל מי שמסתובב, מבין שאין סגר בארץ", אומר יעקב פרץ, מבעלי אינטר ג'ינס שמפעילה את רשתות האופנה וההנעלה ריפליי, סטיק מאדן, NYOU ורזילי. "יש סגר רק בקניונים וזה כבר הובן לכולם שהמסחר לא מדבק. המסחר לא תרם לתחלואה. אנחנו הסוחרים על הקצה של הקצה עם מימון המלאי. אנחנו לא מקבלים פיצוי מהמדינה. מאיפה נשלם? מעל 50% מתושבי ישראל כבר מחוסנים בפעם השנייה ו-700 אלף החלימו מקורונה - למה שלא נפתח את המשק? איזו סיבה? הסגר נכשל והגיע הזמן לשנות כיוון".

 

שחר תורג'מן, יו"ר התאחדות רשתות המסחר והאופנה, הוסיף כי "הממשלה ההזויה הזאת הכשירה בהחלטה האחרונה שלה את השרץ. כל ההקלות הן הקלות שאף אחד לא יישם אותן. הממשלה לא מסוגלת לאכוף סגר מלא ובקצב הזה התור של המסחר לא יגיע לעולם. החינוך ייפתח ושוב התחלואה תעלה ויסגרו שוב וחוזר חלילה. מעגל של הרס וריסוק המסחר".

x