ארגון הבריאות מבהיר: "אפשר לחסן נשים בהיריון"
לאחר שהארגון לא המליץ לחסן באופן גורף נשים הרות, וספג ביקורת מצד מומחים, בארגון הבהירו: "אין סיבה להאמין שיש סיכונים שמתגברים על היתרונות שבחיסון נשים הרות". בישראל כבר המליצו לנשים להתחסן מהשליש השני להיריון
- האם ניתן להוציא לחל"ת נשים בהריון, והאם זה יפגע בדמי הלידה?
- האוצר וביטוח לאומי סיכמו: יולדות מובטלות יקבלו דמי לידה
- שיעור היעילות של החיסון שפיתחה ג'ונסון אנד ג'ונסון - 66% בלבד
לפי עמדתו החדשה של ארגון הבריאות, שמתייחסת לחיסון של מודרנה, נשים בסיכון גדול לחשיפה לקורונה - למשל עובדות בבתי חולים - או כאלה שסובלות ממחלת רקע שמגדילה את הסיכון למחלת קורונה קשה, יכולות להתחסן. בהצהרת הארגון נמסר גם כי "בעוד שהיריון מעמיד נשים בסיכון גדול יותר לחלות בצורה קשה בקורונה, קיימים נתונים מעטים באשר לבטיחות החיסון בהיריון. עם זאת, בהתבסס על מה שאנחנו יודעים על סוג זה של חיסונים, אין שום סיבה להאמין שיהיו סיכונים ספציפיים שיתגברו על היתרונות שבחיסון נשים בהיריון".
החיסונים שיצרו פייזר ומודרנה לא נוסו על נשים בהיריון, אך לא הראו השפעות מזיקות במחקרים בבעלי חיים. כמו כן, הטכנולוגיה שבה השתמשו לייצור החיסונים ידועה בדרך כלל כבטוחה.
ב"ניו יורק טיימס" צוטטו מומחים ששיבחו את השינוי בעמדת ארגון הבריאות העולמי. "שמחתי מאוד לראות שארגון הבריאות שינה את הנחיותיו על חיסון נשים בהיריון", אמר ד"ר דניז ג'יימסון, רופאה מיילדת באוניברסיטת אמורי. "זו הזדמנות חשובה לנשים בהיריון להתחסן ולהגן על עצמן מפני הסיכונים הקשים שנובעים מהנגיף. התיקון המהיר והחשוב בעמדת ארגון הבריאות הוא חדשות טובות לנשים בהיריון ולתינוקות שלהן".
פייזר צפויה לבדוק את החיסון שלה על נשים בהיריון בחודשים הקרובים, ומודרנה מתכננת לנהל רישומים לבחינה של תופעות הלוואי בנשים שחוסנו בחיסון שלה.
למרות ההמלצה הראשונית של ארגון הבריאות העולמי, בישראל התירו לחסן נשים בהיריון - בצל החשש מכמה מקרים שבהם נשים הרות שחלו בקורונה אושפזו במצב קשה. עם זאת, ביום חמישי פרסם משרד הבריאות מסמך שבו המליץ לנשים בשליש הראשון להיריון, שלא נמצאות בקבוצת סיכון, להתחסן מתחילת השליש השני להיריון - ולא לפני כן.
במשרד הסבירו כי "השליש הראשון של ההיריון, ללא קשר למחלת הקורונה, מאופיין בשיעור גבוה יחסית של דימומים, הפלות ספונטניות והיווצרות מומים עובריים. על מנת למנוע חשד לקשר, אף מקרי, בין קבלת החיסון ותופעות אלו, אנו ממליצים לנשים הרות שאינן שייכות לקבוצות הסיכון להתחסן החל מהשליש השני".
קבוצות הסיכון שצוינו במסמך הן עובדות מערכת הבריאות או כל קבוצה אחרת שהוגדרה בסיכון לפי משרד הבריאות, וכן נשים שבקבוצת סיכון לתחלואה קשה כגון השמנת יתר, סכרת טרום היריונית, יתר לחץ דם וכו'. לכל אלו, הומלץ להתחסן גם בשליש הראשון להיריון.
במסמך נכתב כי חלק מההמלצות בו מבוססות על שיקולים ביולוגיים ואפידמיולוגיים, בהיעדר מחקרים רלוונטיים בבני אדם. בתחילתו הודגש כי "קורונה מהווה גורם סיכון בהיריון בתחלואה ורוב התחלואה האימהית הקשה כתוצאה מנגיף הקורונה מתרחשת בשליש השלישי להיריון".
אלו יתר ההמלצות שפורטו במסמך של משרד הבריאות:
1. בכל שלבי ההיריון, אין כל הוכחה על נזק לעובר או למהלך ההיריון כתוצאה מהחיסון ולא מוכר מנגנון ביולוגי היכול להצביע על אפשרות כזאת.
2. נשים מניקות – ההמלצה היא להתחסן.
3. נשים אשר מתכננות היריון או שנמצאות בטיפולי פריון, מומלץ להשלים את שתי מנות החיסון טרם ההיריון.
4. אישה אשר קיבלה מנה ראשונה של החיסון וגילתה כי הרתה - מומלץ להשלים את המנה השנייה של החיסון לפי לוח הזמנים המקובל.
5. כל הנשים בהיריון בשליש השני או השלישי – ההמלצה היא להתחסן.
6. לגבי נשים המתכננות דיקור מי שפיר, רצוי להימנע מביצוע החיסון סביב מועד הדיקור (רצוי מרווח של לפחות שבוע ימים בין החיסון לדיקור) על מנת להימנע מחום או תופעות לוואי אחרות שעלולות להתפרש כסיבוך של הדיקור.
7. בשל חומרת מחלת הקורונה ופגיעתה הקשה, אנו חוזרים וממליצים לכלל האוכלוסייה, ובמיוחד לנשים בגיל הפוריות, לנשים הרות ולנשים מניקות להמשיך ולהקפיד על שמירת כללי הריחוק החברתי ועל עטיית מסכה ובכך להקטין את סיכון החשיפה והדבקות במחלה.