האם אתם משתפים פעולה עם גורמים עבריינים ללא ידיעתכם? Don’t be a Mule
ניצול אנשים פרטיים ותמימים למטרת הלבנת הון – איך זה קורה וכיצד נשמור על עצמנו?
מוגש מטעם DUN'S 100
פשיעה פיננסית אינה נחלתם של גורמים עבריינים בלבד. כל אחד ואחת מאיתנו עשויים לשמש ככלי משחק בידיהם של אותם עבריינים, שלא בידיעתנו. על אף אי הידיעה, אנו נחשב כמשתפי פעולה עם הגורמים העבריינים. אפילו גוף מוכר, כגון רשת המזון המהיר מקדונלד'ס, היה מעורב בפשיעה פיננסית מסוג זה, וגם הודעה תמימה למראה, כגון הצעת חברות באתרי היכרויות, עשויה להוביל להשתתפות, שלא מדעת, בעבירות אלו.
בסוף שנות ה-90' החליטה מקדונלד'ס לעודד את המכירות בסניפיה באמצעות משחק "מונופול" פרסומי, במסגרתו לקוחות הרשת קיבלו כרטיס גירוד על כל רכישה. הפרס הגדול במשחק עמד על מיליון דולר. משחק המונופול סחף את ארה"ב במשך שנים ארוכות. לאורך השנים זכו לקוחות שונים בפרס הגדול, וזכייתם לוותה בקמפיינים פרסומיים נרחבים. באחד הימים התקבלה במטה ה-FBI שיחת טלפון אנונימית בה נמסר כי "המשחק מכור". לאחר חקירה נרחבת של ה-FBI, התברר כי הזוכים היו אנשי קש שגויסו על ידי גורמים עברייניים (משפחת קולומבו, אחת מחמשת משפחות הפשע המפורסמות בניו יורק), שחשבונם שימש אך ורק להפקדת ומשיכת כספי הזכייה, שהועברו לגורמים עבריינים אלה. הפרשה הכתה גלים בארה"ב ולאחרונה אף תועדה בסדרה הדוקומנטרית "מקמיליונים" של רשת HBO. אותם "זוכים" שגויסו על ידי הגורמים העבריינים סיפרו בסדרה כי בפועל הם קיבלו סכומים פעוטים כנגד העמדת חשבונם לצורך קבלת כספי הזכייה – אלה הם ה- Money Mules.
בחודש דצמבר 2020 פתח ה-FBI בקמפיין נרחב שכותרתו "Don't be a Money Mule", שמטרתו לעורר מודעות ציבורית לגבי הפשיעה הפיננסית הקשורה בגיוס Money Mules למטרות הלבנת הון. במסגרת קמפיין זה, הסביר ה-FBI כי הגידול בשיעור האבטלה, שנוצר בעקבות נגיף הקורונה, הביא לכך כי גורמים עבריינים הגבירו את השימוש ב-Money Mules למטרות הלבנת הון שמקורו בפשיעה כגון הונאות סייבר, סחר בבני אדם וסחר בסמים.
על פי ה-FBI, הגורמים העבריינים זיהו את מצוקת העבודה בקרב הציבור הרחב והציעו "עבודה מהבית", במסגרתה אותםMoney Mules למעשה מעמידים את חשבונם לצורך קבלת כספים והעברתם כנגד עמלה, וכך הם משמשים כגורם חיץ בין העבריינים לבין קורבן העבירה לצורך העברת הכספים. ה-FBI זיהה כי אותם גורמים עבריינים פונים לעיתים קרובות לקשישים, סטודנטים, מחפשי עבודה ומשתמשים באתרי היכרויות. זאת, על ידי התחזות לגורם המעוניין בקשר רומנטי, ואגב כך מבקש "סיוע" בקבלת כספים, תוך הצעה לשמש כ- Money Mules.
חשוב לדעת ששיתוף פעולה עם גורמים עברייניים אלה מהווה עבירה פלילית והופכת את ה- Money Mule לשותף מלא לעבירה הפלילית, בין אם היה מודע לקיומה ובין אם לאו.
על מנת לצמצם את החשיפה, פרסם ה-FBI שורת סימני אזהרה לניסיון גיוס Money Mules: קבלת הצעת עבודה אטרקטיבית לעשיית "כסף קל" מגורם לא מוכר בדואר אלקטרוני או ברשתות החברתיות, ה"מעסיק" משתמש בתיבת דוא"ל מבוססת רשת, כגון gmail, Hotmail, yahoo וכו', ומבקש לפתוח חשבון בנק בשמך עבור החברה לצורך קבלת כספים. ה"מעסיק" אינו מפרט את הגדרת התפקיד מעבר להעברת הכספים, והגורם שהכרת באתר היכרויות מבקש ממך לסייע לו בקבלת כספים והעברתם אליו.
ה-FBI מוסיף ומציע שורת פעולות לשם הקטנת החשיפה, בהן ביצוע חיפוש אונליין ביחס למעסיק, הימנעות מהסכמה למסור את פרטי חשבון הבנק הפרטיים לצורך קבלת כספים והימנעות מהסכמה לפתוח חשבון בנק לצורך עבודה חדשה.
בכל מקרה בו אדם סבור כי נעשה בו שימוש כ-Money Mule, ה-FBI ממליץ לנקוט בפעולות הבאות: הפסקת התקשורת עם העבריינים, הפסקה מיידית של העברות הכספים או כל פריט ערך אחר, שמירת כל קבלות, פרטי הקשר והתקשורת הרלוונטיים, כגון מיילים, צ'אטים, הודעות טקסט וכו', ומתן הודעה לבנק ולשירות בו נעשה שימוש לביצוע העסקה.
מאת עו"ד מאיר לפלר, שותף, לוסטיגמן לפלר רוזנברג, עורכי דין