$
שווקי חו"ל

ילדי הטיקטוק דוחקים את הוותיקים מחוץ לוול סטריט

מניית גיימסטופ הפכה פתאום לזירת קרב בין הממסד הוותיק של וול סטריט לעדר השועט של צעירים משקיעי רובינהוד, שקונים מניות בלי לחשוב פעמיים. אם הם לא יפסיקו להשקיע על בסיס סרטוני טיקטוק, הדרך החוצה משוק המניות תכאב

סופי שולמן 12:1026.01.21

הילדים שינו את הכללים. זה התיאור הנאמן ביותר למה שמתרחש בימים האחרונים במניית גיימסטופ (סימול GME). המניה העלומה, שרק לפני ארבעה חודשים נסחרה ב־6 דולרים, הרקיעה פי עשרה. מרבית המרחק נגמאה מתחילת 2021. ביום שישי האחרון וגם אתמול הוסיפה המניה 50%, ובשניהם המסחר הופסק זמנית עקב התנודה החריגה.

 

בניגוד למה שאפשר לחשוב, גיימסטופ היא לא מניה חדשה שהונפקה או חברה במגזר הטכנולוגיה הלוהט, היא רק נקלעה לסיטואציה. היא הפכה לזירת הקרבות בין הדור הישן לדור החדש של המשקיעים בוול סטריט. אם תרצו, הממסד הוותיק של גופים מוסדיים אל מול העדר השועט של משקיעי רובינהוד צעירים, שקונים מניות בלי לחשוב פעמיים באפליקציות שמאפשרות לעשות זאת בקלות ובעלויות אפסיות.

 

 

מה שהחל כתחביב לשעת סגר לפני כמעט שנה, הפך באחרונה לתופעה שמובילה לשינויים בכללי המשחק עתיקי היומין ששולטים בוול סטריט, וגורמת לרבים לתהות האם העולם שוב מתקרב להתנפצות בועת הטכנולוגיה. אפשר לומר היום בביטחון רב כי המניות שהתחבבו במיוחד על אותם משקיעים צעירים אכן מתנתקות מהשוויים הכלכליים שלהן. אבל מה שקורה היום הוא אפילו גדול יותר. המשקיעים הצעירים - שהנתח שלהם בהיקפי המסחר, בעיקר במניות הטכנולוגיה והקלינטק, הולך וצובר מסה קריטית - מתחילים לשבש סדרי עולם. מה שעובר בתקופה האחרונה על מניית גיימסטופ הוא המחשה נהדרת לסיטואציה, שמשולה לקבוצת ילדי גן שמסתערת על משרד יוקרתי של אנשי כספים מעונבים והופכת את השולחנות והכיסאות.

 

 

 

הודעה שגרתית הביאה לשורט סקוויז חריג

 

גיימסטופ היא רשת חנויות פיזית לגמרי למשחקי וידיאו, שאפילו סבלה מקשיים מאז התפרצות מגפת הקורונה והודיעה על סגירת חלק מהחנויות שלה. על החברה רובץ חוב של חצי מיליארד דולר. שני המאפיינים האלה הובילו לכניסה מסיבית של שורטיסטים למניה, ובשלב מסוים גיימסטופ היתה המניה עם המספר הרב ביותר של פוזיציות שורט פתוחות, שהגיעו לכמעט 140% מהמחזור היומי הממוצע שלה. אלא שאז נכנסו לתמונה הרשתות החברתיות, ועמן גולשים עם שמות משתמש כמו DeepFuckingValue, שגורמים לכינויים בפורומים של פעם להחוויר. ב־ Reddit, טיקטוק וטוויטר הם החלו להריץ את מניית גיימסטופ, כשגם האמצעים הם לא מה שהיה פעם - היום כבר לא מספרים על קנייה או מכירה של מניה, אלא מפרסמים צילומי מסך של פקודות קנייה או סרטונים של גרפים עולים לצד אייקונים של טילים הממריאים אל על.

 

סרטון לדוגמה: מסחר זה פשוט - קונים כשהמניה עולה, מוכרים כשהיא מפסיקה לעלות 

 

 

השיא הגיע בשבוע שעבר, לאחר היוודע דבר הצטרפותו של ריאן כהן, מייסד ומנכ"ל חברת המסחר המקוון chewy - יש שיגידו בועית משל עצמה - לדירקטוריון של גיימסטופ החבוטה. chewy הונפקה ב־22 דולר למניה לפני שנה וחצי ונסחרת היום במעט יותר מ־100 דולר, המשקף שווי של 44 מיליארד דולר לרשת אונליין למכירת מזון לבעלי חיים. הכנסותיה אמנם צומחות מהר והגיעו ל־1.8 מיליארד דולר ברבעון האחרון, אך בשורה התחתונה היא עדיין מפסידה.

 

ההודעה הלא מסעירה על כניסתו של כהן לדירקטוריון גיימסטופ שלחה את מניית גיימסטופ לעליות וביום שישי גרמה ככל הנראה לתופעה נדירה יחסית של שורט סקוויז - עלייה כה משמעותית במניה, שהיא מאלצת את אלה שמכרו אותה בחסר להורות על רכישת המניות כדי לסגור את הפוזיציות ולמזער הפסדים. ב״הפוך על הפוך״, פעולה זו רק מתדלקת עוד יותר את העלייה.

 

הקפיצה של 50% בגיימסטופ ביום שישי גרמה לעוד מהלך נדיר בוול סטריט: חברת סיטרון, המתמחה בהשקעות שורט ונחשבת לשחקנית מתוחכמת וממולחת מאוד, הרימה ידיים. החברה הכריזה כי לא תפרסם יותר סקירות (שליליות כולן) על מניית גיימסטופ והסבירה כי היא מאסה במתקפות של ״האספסוף הכועס״, והדהדה בכך להגדרה דומה של תוקפי הקפיטול האמריקאי שבועיים קודם לכן.

 

 

סניף של גיימסטופ בניו יורק. חנויות נסגרו בעקבות הקורונה סניף של גיימסטופ בניו יורק. חנויות נסגרו בעקבות הקורונה צילום: בלומברג

 

הפוסט קבע: ״אני לא מוכר עד שזה יגיע ל1,000״

 

גיימסטופ היא לא המניה היחידה שחווה את התופעה הנדירה יחסית עד היום של שורט סקוויז. לצדה אפשר לציין גם את ננו דיימנשן הישראלית, ובמידה פחותה יותר גם למונייד, שנחלשה בשבועות האחרונים משווי שיא של 10 מיליארד דולר שאליו נסקה באדיבות ה״ילדים״. מסתמן שהיעד הבא של הצעירים לשורט סקוויז הוא הרשת האמריקאית המפורסמת bed bath and beyond, שמנייתה זינקה ב־36% אתמול. ואולם, מה ששונה הפעם הוא שהילדים מנצחים בינתיים את זקני השוק ומכים בהם ללא רחם. אחד הפוסטים הנקראים ביותר בעניין, שגם זכו להכי הרבה תגובות אתמול, היה ״אני לא מוכר עד שזה יגיע ל־1,000״. הכוונה היא למחיר של 1,000 דולר עבור המניה שהגיעה אתמול ל־100 דולר. הצעירים האלה מצליחים להכות גם את הקרנות הגידור, שנחשבות לשחקנים הכי מתוחכמים בשוק כי הן עושות שורטים באופן מסורתי.

 

הרחבת מעגל הסוחרים בשוק ההון היא חיוביות במהותה. אחד הדברים החיוביים המעטים שיצאו מהקורונה היא עליית חלקם של המשקיעים הפרטיים, מה שמכונה בוול סטריט משקיעי הריטייל, מרמה היסטורית של 15% ליותר מ־20%. שוק ההון לאורך השנים מייצר תשואה עודפת משמעותית על פני חיסכון, ונוכחות עקבית בו תורמת ליצירת עושר. לכאורה, כניסת המשקיעים הצעירים יכולה לאזן את חוסר השוויון שרק החריף מאז פרוץ הקורונה. אבל אם אלה ימשיכו להתנהל כמו עדר ולקבל החלטות השקעה לפי הלך הרוח בטיקטוק, יציאתם משוק המניות תהיה מהירה כפי שהיתה כניסתם, אך הרבה יותר כואבת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x