$
מט"ח וסחורות

השקל מוחק את העליות המוקדמות אחרי השער היציג

מוקדם יותר רשם המטבע המקומי עליות חזקות מול המטבעות העיקריים, לראשונה מאז הודעת בנק ישראל על תוכנית הרכישות; הדולר נחלש ב-0.5% ושערו היציג נקבע על 3.265 שקלים - אך מאז מטפס עד לשיעור של 3.276 שקלים; לפני 11 ימים הודיע בנק ישראל כי יבצע במהלך 2021 רכישות בעד 30 מיליארד דולר; ההודעה בלמה את הירידות החדות בדולר שהגיע לשפל של 25 שנים עד ל-3.11 שקלים

נועם לנדמן 16:0925.01.21

השקל שב למגמה שלילית אחרי שרשם את השער היציג הטוב שלו מאז הודעת בנק ישראל על תוכנית הרכישות שלו לפני 11 ימים: הדולר נחלש ב-0.5% ושערו היציג נקבע על רמה של 3.265 שקלים. אך מאז מטפס הדולר עד לשיעור של 3.276 שקלים.

 

העליות המוקדמות במטבע הישראלי - שבוע וחצי אחרי הודעת בנק ישראל כי יבצע במהלך 2021 רכישות בעד 30 מיליארד דולר על מנת לבלום את התעצמות השקל מול המטבעות העיקריים. הודעת הבנק בלמה את הירידות החדות בדולר שהגיע עד לשפל של 25 שנים בשיעור של 3.11 שקלים, ב-14.1.21. עוד באותו היום הודיע על הרכישות.

 

 

השקל חזר לעליות חזקות אחרי תקופת יובש מאז הודעת בנק ישראל השקל חזר לעליות חזקות אחרי תקופת יובש מאז הודעת בנק ישראל צילום: שאטרסטוק

 

ההודעה מראש על היקף הרכישות מיועדת לספק לשוק ודאות לגבי מחויבות הבנק להתמודדות עם הייסוף החד שחל לאחרונה, ובכך לתמוך בהמשך התמודדות המשק עם ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה.

 

בחודשים האחרונים התעצמו זרמי המט"ח הנכנסים למשק הישראלי, על רקע הגידול בעודף בחשבון השוטף, השקעות ישירות, מכירות מט"ח בהיקף גבוה שמבצעים המשקיעים המוסדיים כנגד רווחי ההשקעות שלהם בשווקי ההון בחו"ל, ועלייה בהשקעות של משקיעים זרים באג"ח של ממשלת ישראל, גם כתוצאה מצירוף ישראל למדד האג"ח הגלובלי WGBI.

 

כל אלו תרמו לייסוף משמעותי בשער השקל, שהושפע גם מהיחלשות הדולר בעולם, אל מול מטבעות של מדינות רבות נוספות. מדובר על היקף רכישות משמעותי. לשם השוואה, בשנה שעברה, שנה בה היקף הרכישות היה גבוה יחסית, רכש הבנק כ-21 מיליארד דולר במהלך השנה. 

 

x